Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola Jakości - Nowe urządzenie do testowania integralności membranowych filtrów końcowych w przemyśle spożywczym - Compact Touch®

Pobierz materiały

Kategoria: Procesy i Technologie

Jednym ze sposobów osiągniecia stabilności mikrobiologicznej podczas produkcji żywności i napojów jest filtracja przy użyciu filtrów membranowych o ściśle określonej walidacji mikrobiologicznej. Metoda ta definiowana jako "zimna pasteryzacja" jest stosowana na końcowych etapach produkcji spożywczej i wymaga weryfikacji mechanicznego stanu filtrów w warunkach produkcyjnych poprzez badanie ich integralności. Testy integralności pomagają producentom uniknąć kosztownych problemów, takich jak zanieczyszczenie i strata produktu, ponowne przetwarzanie i opóźnienia produkcji, a także pozwalają spełnić wymagania audytorów. Monitorowanie zdolności końcowych filtrów membranowych do zatrzymywania bakterii jest kluczowym elementem programu HACCP.

Badanie integralności można przeprowadzić testem bakteryjnym, obciążeniowym – niszczącym. Badanie jest czułe, ale nie może być przeprowadzone rutynowo w środowisku produkcyjnym, dlatego wykonuje się testy pośrednie, skorelowane, nieniszczące, polegające na pomiarze spadku ciśnienia (Pressure Decay).

Do wykonywania takich rutynowych, wiarygodnych, bezpiecznych testów w warunkach produkcyjnych, firma PALL Corporation opracowała Compact Touch®, przenośne urządzenie, zasilane baterią lub z sieci elektrycznej, wyposażone w kolorowy ekran dotykowy i wiele opcji językowych.

Pall Compact Touch to kolejna generacja urządzeń do badania integralności filtrów metodą pomiaru spadku ciśnienia, przeznaczona specjalnie dla producentów żywności i napojów. Wykonanie testu polega na: ustawieniu zadanego ciśnienia na układzie filtracyjnym, odizolowaniu źródła ciśnienia i ocenie spadku ciśnienia w czasie.

W badaniu wykorzystuje się zjawiska dyfuzji gazu przez zwilżoną membranę i przepływ masowy przez nieszczelności lub uszkodzone pory, z których ciecz została usunięta przy zadanym ciśnieniu. Efekt przepływu dyfuzyjnego i masowego jest mierzony ilościowo jako spadek ciśnienia na filtrze przed upływem określonego czasu.

Dzięki nowym automatycznym funkcjom przedmuchu i stabilizacji w połączeniu ze zoptymalizowaną funkcją testu, Compact Touch skraca ogólny czas faz przygotowania i pomiaru, optymalizując bezpieczeństwo testu i zmniejszając ryzyko uzyskania jego fałszywego wyniku.

Więcej informacji na: https://shop.pall.com/us/en/food-beverage/quality-control/compact-touch-zidgu7jifat

Pytania prosimy kierować na adres: pall_poland@europe.pall.com

 

Pall Poland Spółka z o.o.

Food & Beverage Departament

Autor: PALL

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.