Międzynarodowe Forum FAO/WHO/WTO poświęcone bezpieczeństwu i handlowi żywności
W dniach 23-24 kwietnia 2019 r. w Genewie odbędzie się Międzynarodowe Forum poświęcone bezpieczeństwu i handlowi żywności, organizowane przez: Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Światową Organizację Handlu (WTO).
Uczestnicy konferencji
Konferencja zgromadzi ministrów i przedstawicieli rządów krajowych, decydentów oraz niepaństwowych przedstawicieli sektora ze wszystkich regionów świata.
Cel, wyzwania, możliwości
Priorytety bezpieczeństwa żywności ustalone na tej konferencji ułatwią globalną współpracę i pomogą zapewnić, że nikt nie zostanie pozostawiony w tyle. Dla uczestników będzie to okazja do zbadania wyzwań i możliwości wynikających z szybkich zmian technologicznych i cyfryzacji, a mianowicie:
- wykorzystanie nowych technologii w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i handlu
- w jaki sposób można ułatwić handel bezpieczną żywnością na granicach
- wielostronna koordynacja i rola partnerstw
- harmonizacja przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności w okresie zmian i innowacji
Dokument podsumowujący
Skutkiem konferencji będzie powstanie dokumentu podsumowującego kluczowe kwestie i zalecenia zarówno z poprzedniej konferencji (Pierwsza Międzynarodowa Konferencja Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO/AU, Addis Abeba, 12-13 lutego 2019 r.), jak i forum genewskiego, w celu lepszego dostosowania i koordynacji wysiłków na rzecz wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach i granicach.
Źródło:
https://www.who.int/food-safety/international-food-safety-conference