Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda wykrywania zafałszowań wody kokosowej (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Spektroskopia i chemometria

Ze względu na stale rosnącą popularność wody kokosowej, produkt ten bywa obecnie coraz częściej fałszowany, tym bardziej, że popyt na rynku przekracza możliwości podażowe. Nowe badanie brytyjskich naukowców pokazuje, że do kontroli autentyczności wody kokosowej można zastosować technikę spektroskopową zwaną spektroskopią Ramana. Badacze z Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu w Manchester opracowali metodę łączącą tę technikę z chemometrią, co pozwala uzyskać ilościowe dane na temat zafałszowania produktu.

400 ton zafałszowanego napoju

Wiele osób myli wodę kokosową z mleczkiem kokosowym, są to jednak dwa odrębne produkty. Pierwszy z nich uzyskuje się z młodych, zielonych kokosów, mających od 6 do 9 miesięcy, podczas gdy mleczko produkowane jest z miąższu kokosa poprzez zalanie go gorącą wodą. Świeża woda kokosowa jest orzeźwiającym i odżywczym napojem o niewielkiej wartości energetycznej, praktycznie pozbawionym tłuszczu i cholesterolu, dostarczającym za to elektrolitów – potasu i sodu. Popularność wody kokosowej stale rośnie, również dzięki promowaniu jej przez sportowców i celebrytów, dlatego ryzyko, że do rąk konsumentów trafi podróbka jest coraz większe – skonfiskowano i wycofano z rynku już 400 ton tego produktu.

Rozcieńczenie i dodatek cukrów

Z tego powodu naukowcy postanowili opracować skuteczną metodę badania autentyczności wody kokosowej. W tym celu porównali oryginalny produkt z wersją zafałszowaną poprzez rozcieńczenie wodą dejonizowaną i dodanie cukrów – sacharozy, fruktozy, glukozy i wysokofruktozowego syropu kukurydzianego – w celu zamaskowania rozcieńczenia. Te same etapy powtórzyli fałszując dostępną w sprzedaży wodę kokosową zakupioną w sklepie internetowym. Próbki napoju poddano pasteryzacji, wymieszaniu i schłodzeniu, a następnie podzielono je na kilka partii, do których dodano różne ilości wody dejonizowanej i cukrów, pozostawiając część nierozcieńczonej wody jako próbę kontrolną.

Skuteczna metoda na skalę przemysłową

Wyniki pokazały, że spektroskopia Ramana zintegrowana z metodami chemometrycznymi pozwala wychwycić bardzo subtelny stopień zafałszowania napoju – nawet w przypadku, gdy zawartość cukru jest zbliżona do oryginalnej wody kokosowej. Okazało się, że dzięki zastosowaniu tej techniki możliwe jest nawet wykrycie zafałszowania dodatkiem słodzików. Badacze doszli do wniosku, że opracowana przez nich metoda może być wykorzystana w przemyśle, a w połączeniu z zastosowaniem lasera i techniki SORS (Spatially Offset Raman Spectroscopy), mogłaby być używana również do badania wody kokosowej w butelkach i opakowaniach kartonowych.

Źródła:

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Badania zafałszowań żywności
Silliker Polska Sp. z o.o. Badania zafałszowań Wizytówka firmy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.