Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda wytwarzania serotoniny z wykorzystaniem drożdży winiarskich

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Hiszpanii opracowali innowacyjną metodę pozyskiwania serotoniny, wykorzystując w tym celu drożdże winiarskie i odpady z przemysłu rolno-spożywczego.

Kluczowy neuroprzekaźnik

Serotonina to jeden z kluczowych neuroprzekaźników w układzie nerwowym. Obecnie pozyskiwana jest ona przemysłowo przede wszystkim na drodze syntezy chemicznej bądź ekstrakcji z nasion rośliny Griffonia simplicifolia. Procesy te wymaga jednak stosowania toksycznych rozpuszczalników, są długotrwałe, kosztowne i nie pozostają bez wpływu na środowisko.

Przyjazna dla środowiska technologia

Technologia opatentowana przez specjalistów z hiszpańskiego Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności (IATA) jest alternatywną dla aktualnych metod produkcji serotoniny. Opiera się ona na naturalnych procesach biotechnologicznych i wykorzystaniu produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, takich jak moszcz winogronowy, odpady z uprawy cytrusów czy melasa.

Serotonina dzięki drożdżom

Podstawą nowej technologii są drożdże winne, Saccharomyces cerevisiae, powszechnie stosowane w różnorodnych procesach fermentacyjnych, w tym w produkcji wina, piwa czy pieczywa. Jak podkreśla główny autor patentu, prof. José Manuel Guillamón z IATA, struktura chemiczna serotoniny „jest atrakcyjna z punktu widzenia przemian molekularnych, ponieważ może stanowić punkt wyjścia do syntezy licznych substancji pożądanych w różnych sektorach gospodarki”, w tym melatoniny wpływającej na regulację rytmu okołodobowego, a także związków o właściwościach antywirusowych, uspokajających, przeciwnowotworowych czy antybakteryjnych.

Przemysł farmaceutyczny, spożywczy i paszowy

Oprócz produkcji leków i nutraceutyków, serotonina pozyskiwana dzięki nowej metodzie może potencjalnie znaleźć zastosowanie również jako dodatek do żywności funkcjonalnej oraz dodatek do pasz – ze względu na korzystne działanie obniżające poziom stresu i poprawiające dobrostan zwierząt hodowlanych.

Źródła:

  1. https://www.csic.es/sites/default/files/NdP06mayo2024_Nuevo%20m%C3%A9todo%20para%20producir%20serotonina.docx.pdf
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Patentan-un-metodo-para-producir-serotonina-a-partir-de-una-levadura-del-vino
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.