Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe napoje probiotyczne na bazie bakterii z oliwek

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy rodzaj probiotycznych napojów na bazie pochodzącej z oliwek bakterii Lactiplantibacillus pentosus LPG1.

Przeciwutleniacze, błonnik, witaminy i składniki mineralne

Seria probiotycznych napojów pojawi się na rynku pod marką BeWellDrinks. Ich głównymi składnikami są woda, owoce i warzywa, co sprawia, że charakteryzują się one wysoką zawartością przeciwutleniaczy, błonnika, witaminy i składników mineralnych. Produkty te nie są poddawane procesowi fermentacji, nie zawierają laktozy, ani tłuszczu lub białka pochodzenia zwierzęcego.

Mikroorganizm z oliwek

Probiotyczne właściwości nadaje napojom bakteria L. pentosus LPG1 – jak podkreślają naukowcy, jedną z głównych zalet tego drobnoustroju jest fakt, że pochodzi on z oliwek. Dzięki temu z łatwością przystosowuje się do roślinnej matrycy produktu, w której jest w stanie przeżyć znacznie dłużej niż mikroorganizmy probiotyczne o innym pochodzeniu.

Korzystny wpływ na organizm

Probiotyczny potencjał L. pentosus LPG1 został potwierdzony w wielu doświadczeniach in vitro oraz in vivo, w tym w badaniu klinicznym pierwszej fazy, przeprowadzonym przez naukowców z Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba w Hiszpanii. Korzyści zdrowotne związane z działaniem tej bakterii obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, efekt przeciwzapalny i pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową.

„Przyjemnie doświadczenie”

Jak mówi współtwórca napojów, dr Francisco Noé Arroyo López z hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych, produkty te „mogą stanowić źródło korzystnych mikroorganizmów dla konsumentów, którzy nie tolerują laktozy i nie mogą spożywać wyrobów mlecznych”. Będą one również atrakcyjne w przypadku osób, które „muszą stosować dietę ubogą w cholesterol lub chcą po prostu spożywać więcej owoców i warzyw”. Dzięki nowym napojom „spożywanie probiotycznych mikroorganizmów i składników prozdrowotnych będzie dla osób, które tego potrzebują, przyjemnym doświadczeniem”, podsumowuje badacz.

Źródła:

  1. https://www.csic.es/sites/www.csic.es/files/2febrero2023_bebidasprobioticasaceitunas.pdf
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46227/nuevas-bebidas-probioticas-con-una-bacteria-de-la-aceituna?fbclid=IwAR2p9516HjtWFCW7KE4KKuSrgBCnvBmaHUpvc6d7RUlWhIicwEBwzfYFuak

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.