Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące higieny produktów pochodzenia zwierzęcego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Aktualizacja przepisów

W opublikowanym 20 sierpnia br. Rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2021/1374 zaakceptowano zmiany dotyczące higieny żywności w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego. Zaktualizowane przepisy obejmują m.in. mięso kopytnych, mięso zwierząt łownych i zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, żywe małże i inne produkty rybołówstwa.

Darowizny, ubój i otrzymywanie podpuszczki

W przypadku darowizn żywności ustanowione zostają nowe wymagania w zakresie mrożenia mięsa kopytnych, ptaków i zajęczaków w handlu detalicznym. Wprowadza się regulacje dotyczące uboju w gospodarstwie pochodzenia, co ma przyczynić się do większego dobrostanu zwierząt kopytnych w trakcie ich gromadzenia i przemieszczania. Uaktualnione zostają ponadto przepisy związane z otrzymywaniem podpuszczki oraz transportu głów i kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego niektórych zwierząt gospodarskich.

Higiena mięsa zwierząt dzikich

Rozszerzeniu ulegają również wymogi związane z higieną mięsa dzikich zwierząt utrzymywanych w warunkach fermowych – do tej pory miały one zastosowanie wyłącznie do jeleniowatych i świniowatych, natomiast wedle nowych przepisów obejmą także ssaki parzystokopytne, jak na przykład wielbłądowate. Z kolei w odniesieniu do mięsa zwierząt łownych wprowadza się normy dotyczące punktów jego gromadzenia oraz wymagania związane z transportem.

Odpowiedź na zafałszowania

Uregulowane zostają też kwestie przemieszczania żywych małży, w tym rola podmiotów pośredniczących. Dodatkowo znosi się wymagania w zakresie obecności pektenotoksyn w małżach, jako że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził brak związanego z nimi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jeżeli chodzi o produkty pochodzenia morskiego, wprowadza się również wyjaśnienie dotyczące mrożenia w solance surowców przeznaczonych na konserwy, które po tym procesie, nawet jeżeli zostaną poddane dalszemu mrożeniu głębokiemu w -18oC, „nie mogą mieć innego przeznaczenia niż sektor konserw”. Jest to odpowiedź na wykryty w ostatnim czasie proceder fałszowania mięsa tuńczyka, które sprzedawane było jako świeże pomimo przygotowania według wymogów dotyczących produktów konserwowych.

Poprawa bezpieczeństwa

Zmiany ujęte w rozporządzeniu aktualizują zasady higieny obejmujące produkty pochodzenia zwierzęcego w celu dostosowania ich do trendów w spożyciu tego typu żywności, poprawy bezpieczeństwa konsumentów i rozwiązania zidentyfikowanych dotychczas w tym zakresie problemów.

Źródła:

  1. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021R1374&from=PL
  2. https://www.efeagro.com/noticia/aesan-productos-origen-animal/
  3. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/noticias_y_actualizaciones/noticias/2021/Reglamento_2021_1374.htm

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.