Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące higieny produktów pochodzenia zwierzęcego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Aktualizacja przepisów

W opublikowanym 20 sierpnia br. Rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2021/1374 zaakceptowano zmiany dotyczące higieny żywności w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego. Zaktualizowane przepisy obejmują m.in. mięso kopytnych, mięso zwierząt łownych i zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, żywe małże i inne produkty rybołówstwa.

Darowizny, ubój i otrzymywanie podpuszczki

W przypadku darowizn żywności ustanowione zostają nowe wymagania w zakresie mrożenia mięsa kopytnych, ptaków i zajęczaków w handlu detalicznym. Wprowadza się regulacje dotyczące uboju w gospodarstwie pochodzenia, co ma przyczynić się do większego dobrostanu zwierząt kopytnych w trakcie ich gromadzenia i przemieszczania. Uaktualnione zostają ponadto przepisy związane z otrzymywaniem podpuszczki oraz transportu głów i kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego niektórych zwierząt gospodarskich.

Higiena mięsa zwierząt dzikich

Rozszerzeniu ulegają również wymogi związane z higieną mięsa dzikich zwierząt utrzymywanych w warunkach fermowych – do tej pory miały one zastosowanie wyłącznie do jeleniowatych i świniowatych, natomiast wedle nowych przepisów obejmą także ssaki parzystokopytne, jak na przykład wielbłądowate. Z kolei w odniesieniu do mięsa zwierząt łownych wprowadza się normy dotyczące punktów jego gromadzenia oraz wymagania związane z transportem.

Odpowiedź na zafałszowania

Uregulowane zostają też kwestie przemieszczania żywych małży, w tym rola podmiotów pośredniczących. Dodatkowo znosi się wymagania w zakresie obecności pektenotoksyn w małżach, jako że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził brak związanego z nimi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jeżeli chodzi o produkty pochodzenia morskiego, wprowadza się również wyjaśnienie dotyczące mrożenia w solance surowców przeznaczonych na konserwy, które po tym procesie, nawet jeżeli zostaną poddane dalszemu mrożeniu głębokiemu w -18oC, „nie mogą mieć innego przeznaczenia niż sektor konserw”. Jest to odpowiedź na wykryty w ostatnim czasie proceder fałszowania mięsa tuńczyka, które sprzedawane było jako świeże pomimo przygotowania według wymogów dotyczących produktów konserwowych.

Poprawa bezpieczeństwa

Zmiany ujęte w rozporządzeniu aktualizują zasady higieny obejmujące produkty pochodzenia zwierzęcego w celu dostosowania ich do trendów w spożyciu tego typu żywności, poprawy bezpieczeństwa konsumentów i rozwiązania zidentyfikowanych dotychczas w tym zakresie problemów.

Źródła:

  1. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021R1374&from=PL
  2. https://www.efeagro.com/noticia/aesan-productos-origen-animal/
  3. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/noticias_y_actualizaciones/noticias/2021/Reglamento_2021_1374.htm

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.