Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach chochli określonej w komunikacie.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Chochla Florina
Numer partii: A20-091
Kod kreskowy: 5902719506734
Importer: Florentyna Sp. z o. o., Korzkwy 31, 63-300 Pleszew
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Florentyna sp. z o.o. Korzkwy 31, 63-300 Pleszew wstrzymuje sprzedaż artykułu Chochla Florina kod kreskowy 5902719506734 nr partii A20-091 do odbiorców hurtowych i detalicznych. Firma zobowiązuje się do niezwłocznego wysłania informacji do odbiorców przedmiotowego produktu o wstrzymaniu dalszej odsprzedaży.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
23 sierpnia 2021 r. Chorwacka Agencja ds. Rolnictwa i Żywności poinformowała o wycofaniu różnego rodzaju suplementów diety z powodu obecności tlenku etylenu w tych produktach.
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez firmę Pasta Natura Srl wycofaniu wskazanej partii ekologicznego makaronu penne marki Pasta Natura 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem.