Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez organy urzędowej kontroli żywności w Szwajcarii stwierdzono w produkcie zawartość tetrahydrokannabinolu na poziomie 299 mg/kg. Zgodnie z oceną ryzyka władz Szwajcarii, a także na podstawie oceny ryzyka ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, produkt o podanym numerze partii należy uznać za niebezpieczny dla zdrowia konsumentów.
Δ9-tetrahydrokannabinol (Δ9-THC) stwierdzony w badanym produkcie wykazuje silne działanie psychoaktywne na organizm człowieka. Substancja ta oddziałuje na centralny układ nerwowy (CUN) człowieka powodując zwiększenie czynności serca (tachykardia) oraz zmiany nastroju. W doświadczeniach na zwierzętach obserwowano w wyniku narażenia chronicznego: wpływ na centralny układ nerwowy, w szczególności upośledzenie motoryki, ograniczenie zachowań społecznych, upośledzenie procesów uczenia się, a także: spadek masy ciała, upośledzenie spermatogenezy, zmiany histopatologiczne oraz działanie szkodliwe na układ odpornościowy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – CannabiGold Smart, 10 kapsułek, 5,4 g
Producent – HemPoland Sp. z o.o., S.Sulimy 1, 82-300 Elbląg
Numer partii – CGC/1/18
Data minimalnej trwałości – VII 2020
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazany produkt, nie powinni go spożywać.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu...
Liście porzeczki w oregano? Przebadane próbki ryb budzą zastrzeżenia? Inspekcja Handlowa i laboratoria UOKiK sprawdziły przyprawy i ryby...
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów...