Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka do spaghetti
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style
Numer partii: 5403512
Kod kreskowy: 8435545735124
Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Przedsiębiorca niezwłocznie wdroży procedurę wycofania ww. produktu z obrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
09.06.2023
Wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w partii hamburgerów wieprzowo-drobiowych
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu pn. Hamburger wieprzowo-drobiowy.
-
25.05.2023
Good Food Products zdecydował o wycofaniu partii Wafli Kukurydzianych
Wycofanie ze względu na nieintencjonalne zanieczyszczenie pestycydem surowca kukurydzianego i częściowym jego użyciu w produkcie gotowym.
-
19.11.2021
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.