Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oświadczenie IFS Central & Eastern Europe Office, głównego organizatora IV Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, zorganizowanego w Warszawie, 11 października 2017 r.

Kategoria: Biznes

Dnia 11 października 2017 roku w Centrum Konferencyjnym „Polin” w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie miała miejsce IV edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, zatytułowana „Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań źródłem sukcesu w biznesie.”  Kongres został zorganizowany przez IFS Office Central & Eastern Europe we współpracy z SGGW, Biurem Promocji Jakości oraz światową organizacją logistyczną CSCMP Poland Roundtable. 

Myślą przewodnią Kongresu było podkreślenie i zarazem skierowanie debaty ku dwóm osiom tematycznym: ku globalizacji oraz ku multikryterialności podejścia do bezpieczeństwa żywności. Stąd wśród referentów i dyskutantów znaleźć można było osoby z całego świata. Reprezentujące nie tylko wielorakie branże składające się na systemy rynkowe i łańcuchy dostaw, jak również ekspertów i akademików reprezentujących wiedzę kilkudziesięciu specjalności naukowych. Dokonywano oglądu żywności poprzez aparat pojęciowy wielu nauk. Obecne były dyscypliny przyrodnicze np. chemia i biologia, pochodne im nauki praktyczne jak dietetyka, ale także dyscypliny inżynierskie i wyposażające laboratoria kontrolne, omawiano procedury detekcji zagrożeń w produkcie i wokół niego, wskazywano na profilaktyki i potencjalne terapie, analizowano łańcuchy ekonomiczne i technologiczne, słowem pokazywano żywność jako dobrodziejstwo, ale tez wskazywano skutki niewłaściwego obchodzenia się z nią i jej odpadami. Sięgnięto po warunki społeczne kreacji i korzystania z żywności: po ekonomię, ekonomiki szczegółowe, nauki społeczne, prawo i psychologię. Bezpieczeństwo miało być ukazane jako rezultat zderzenia się wielu czynników i realizacji wielu procesów – na tyle całościowo, na ile pozwala współczesna wiedza o żywności i żywieniu.

Wartości Kongres doszukiwał się nie tylko w pracy najwyższej próby specjalistów i ich wiedzy. Trzeba było tę wiedzę udostępnić i temu poświęcono wiele wysiłku. Chodziło o doraźną dostępność wiedzy z kompetencyjnych wyżyn dla wszystkich uczestników i o zderzenie jej z problemami praktyków gospodarki, kontroli, prewencji i interwencji w zakresie bezpieczeństwa. Kongres bowiem został zorganizowany w sposób umożliwiający dialog słuchaczy z referentami i panelistami. Odbywając się w salach, wydzielonych wedle cech merytorycznych wykładu lub debaty, stworzyć miał możliwość zadania pytań, dyskusji, weryfikacji wnoszonych poglądów. Sprzyjać temu miały wygodne kuluary i wystarczające do podjęcia rozmów stosunkowo długie przerwy w obradach. Stąd problem praktyczny mógł znaleźć opinię nie tylko technologiczną, ale i organizacyjną, handlową, finansową, czy rynkową.

Praktyczno-teoretycznemu styl pracy Kongresu wywodzi się z doświadczeń głównego organizatora, czyli IFS. Jest to – godzi się przypomnieć - system certyfikująco-kontrolny oparty o potrzeby praktyki biznesu żywnościowego, sprzęgający tę praktykę z dokonaniami wielu dyscyplin naukowych, głównie z zakresu wiedzy przyrodniczej i organizacyjnej. Znakomicie uzupełnia ów „kąt” widzenia żywności udział Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP), która w skali światowej promuje wiedzę i praktykę logistyki funkcjonowania działania łańcucha dostaw żywności. W Polsce CSCMP znajduje wyjątkowo wdzięczne pole do wykazania się pomocną wiedzą w trudnych warunkach gospodarki skutecznej, ale zarazem bardzo rozdrobnionej. Kongres zawdzięcza swoisty akademicki szlif zaangażowaniu się SGGW oraz skuteczną promocję i zainteresowanie mediów i instytucji publicznych promocyjnemu wysiłkowi Biura Promocji Jakości.

Światowej skali problemem jest z jednej strony przeludnienie i z drugiej strony próbujące mu sprostać ilościowe podejście do żywności. Można mnożyć niemal w nieskończoność problemy pochodne temu zjawisku. Otóż Kongres – sięgając po problematykę żywności w sposób wieloaspektowy - przypomniał, że ilość nie może zwiększać zagrożeń ze strony żywności przestającej być bezpieczną. Mamy nie tylko niezbywalny obowiązek wyżywienia ludzkości, ale i uczynienia tego w odpowiedzialny sposób – wobec człowieka i środowiska. W tej konkluzji tkwi istota zamysłu organizatorskiego Kongresu.

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: IFS

Przeczytaj także

Materiał opublikowany przez:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.