Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozy dla unijnego rynku mięsa

Kategoria: Biznes

Spodziewany spadek produkcji drobiu w 2020 r. zakłada spadek uboju w drugim i czwartym kwartale oraz odzwierciedla zdolność sektora do szybkiego dostosowania się do spadku popytu, a także niepewność rynku, w tym, w odniesieniu do eksportu. Należy podkreślić, że mięso drobiowe, inne niż z kurczaka (kaczki, gęsi, gołębie, perliczki lub przepiórki) będą szczególnie narażone na zmiany rynkowe.

Przyczyny zmniejszenia popytu

Eksperci KE szacują, że w pierwszym półroczu 2020 r. uboje mięsa ogółem w UE były mniejsze, ze względu na mniejszy popyt ze strony food service, ograniczoną produkcję, a także przejściowe problemy w logistyce. Dodatkowo w przypadku rynku wieprzowiny, nadal ważnym zagrożeniem pozostaje ASF.

Wzrost cen wszystkich gatunków mięsa

Po spadku cen skupu, notowanego w okresie COVID-19, spowodowanego głównie spadkiem popytu ze strony sektora usług gastronomicznych, ceny wszystkich gatunków mięsa zaczęły rosnąć. Zwiększył się popyt konsumentów, szczególnie na wybrane partie tuszy, po tym jak złagodzono obostrzenia sanitarne ograniczające rozprzestrzenianie się koronawirusa.

Zmiany w handlu między UE a Wielką Brytanią

Na początku 2020 r. zaobserwowano ograniczenie wymiany handlowej UE z Wielką Brytanią, w porównaniu z tym samym okresem w 2019 roku. Spadek ten był istotnie większy niż w przypadku innych krajów, co silnie wpływa na dane liczbowe dotyczące całkowitej wymiany handlowej UE.

Prognoza na resztę roku 2020

Oczekuje się, że w całym 2020 r. unijny wolumen eksportu mięsa zwiększy się w odniesieniu do wszystkich gatunków, z wyjątkiem drobiu. Wzrost będzie szczególnie zauważalny w przypadku produktów wieprzowych, ze względu na silny popyt importowy, zgłaszany przez Chiny. Państwo Środka jest głównym partnerem handlowym UE w handlu wieprzowiną. W 2020 r. produkcja wieprzowiny w tym kraju będzie o 15-20% mniejsza niż w roku poprzednim. Chiny są też ważnym odbiorcą unijnych podrobów.

Zmniejszona konsumpcja mięsa

W 2020 r. oczekuje się, że przeciętne spożycie mięsa w UE może zmniejszyć się o 2,5% do 65,4 kg per capita, głównie ze względu na ograniczony popyt konsumencki w okresie lockdownu. Spożycie mięsa drobiowego zmniejszy się o 1,9% do 24 kg per capita, ze względu na mniejsze zapotrzebowanie zgłaszane przez food service. Z kolei konsumpcja wołowiny zmniejszy się o 2,7% do 10,4 kg per capita.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.