Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 17.05.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Prezydenci Kostaryki Carlos Alvarado Quesada i Chile Sebastián Piñera wraz z dyrektorem generalnym WHO dr. Tedrosem w dniu 15 maja ogłosili postępy w zakresie platformy technologicznej, która ma na celu zniesienie barier dostępu do skutecznych szczepionek, leków i innych produktów zdrowotnych przeciwko COVID-19. Platforma, która zostanie oficjalnie uruchomiona 29 maja, będzie gromadzić dane, wiedzę i własności intelektualne w zakresie istniejących lub nowych produktów zdrowotnych dot. COVID-19 dostępnych dla wszystkich ludzi i wszystkich krajów.

Japonia zgodziła się przeznaczyć ponad 2,7 mln USD na pomoc dziewięciu krajom obu Ameryk zwiększają swoje możliwości w zakresie wykrywania przypadków, monitorowania i kontrolowania ognisk COVID-19, jak również w celu zapewnienia, że wiarygodne informacje na temat pandemii COVID-19 dotyczące zdrowia publicznego są dostępne dla osób zaangażowanych w reakcję i ogółu społeczeństwa.

Społeczność młodzieżowa o nazwie Global Shapers Community współpracuje z europejskim biurem regionalnym WHO w celu zapewnienia, że dostosowane do potrzeb doradztwo zdrowotne dociera do społeczności, rodzin i osób prywatnych w krajach całego regionu europejskiego. Współpraca ta pozwala młodym członkom społeczności oznaczać fake newsy, podejmować dyskusje na kanałach społecznościowych, a także dzielić się informacjami i pomysłami o projektach z WHO. Informacje te są następnie wykorzystywane przez WHO w celu lepszego dostosowania komunikacji w zakresie ryzyka i zajęcia się problemem błędnych informacji.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 17 maja 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 17 maja 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 17 maja 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn