Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Regeneracja CIP: ponad 80% redukcja wpływu na środowisko przy 2-letnim okresie zwrotu

Kategoria: Procesy i Technologie

Pobierz materiały

W branży spożywczej standardy higieny, stają się coraz bardziej rygorystyczne. Jednocześnie względy środowiskowe wywierają ogromną presję na przemysł, aby zmniejszył zużycie wody i odprowadzanie ścieków oraz ograniczył zrzut chemikaliów.

System membran ceramicznych Pall Membralox® TFF jest w stanie zredukować zużycie roztworu CIP nawet o 85% zmniejszając tym samym koszty operacyjne o ponad 40%.

 

Wprowadzenie

Aby zapewnić bezpieczeństwo podczas produkcji przemysł spożywczy (Food & Beverage) wymaga częstego procesu mycia i czyszczenia (tzw. CIP) elementów wyposażenia, zbiorników i rur.

Proces mycia i czyszczenie zazwyczaj wymaga:

  • Roztworu kaustycznego od 1 do 3% w wysokiej temperaturze 80 - 85 °C.
  • Roztworu kwaśnego od 1 do 2% w temperaturze < 70 °C.
  • Płukania ciepłą i zimną wodą.
  • Innych specjalnych środków chemicznych (środki powierzchniowo czynne, zwilżające, środki kompleksujące itp.)

W branży F&B standardy higieny, w tym możliwość dokładnego wyczyszczenia instalacji, stają się coraz bardziej rygorystyczne. Jednocześnie względy środowiskowe wywierają ogromną presję na przemysł, aby zmniejszył zużycie wody i odprowadzanie ścieków oraz ograniczył zrzut chemikaliów do środowiska. Z drugiej strony obecność konkurencji na rynku wywiera nacisk na koszty operacyjne.

Wyzwanie

Producent i przetwórca produktów mleczarskich z siedzibą w Południowej Ameryce poszukiwał możliwości redukcji kosztów procesu CIP. Roczne zużycie i związane z nim koszty wyszczególniono poniżej:

  • Łącznie 500 ton 50% sody kaustycznej, koszt zakupu $350 tys./rok.
  • 12,5 miliona litrów wody generującej ścieki o wysokim pH.
  • 1700 ton pary zużytej do podgrzania roztworu CIP.

Koszty te wynosiły łącznie 420 tys. USD i wykazywały tendencję do wzrostu w związku z wahaniami cen ługu sodowego. Główną część kosztów stanowił ług (ponad 80%), drugim co do wartości kosztem była para i woda.

Dodatkowo, producent ten wiedział, że odprowadzane ścieki z CIP nadal zawierają znaczną ilość substancji kaustycznych (do 1,0%), gdy jego proces wymaga ługu o stężeniu 2,0%.

Rozwiązanie

Na podstawie wcześniejszych doświadczeń w podobnej aplikacji, Pall promował wykorzystanie membran ceramicznych Membralox® (o wielkości porów 50 nm) do filtrowania zużytego roztworu kaustycznego. Taki filtr o przepływie krzyżowym (Crossflow) charakteryzuje skuteczne usuwanie zawiesin (m.in. zdenaturowane białka i tłuszcze) z roztworu CIP, dzięki czemu roztwór można ponownie użyć, uzupełniając jego stężenie do wymaganego poziomu.  

Istniejący zakład klienta został zaprojektowany z centralnym zbiornikiem CIP z którego roztworów CIP rozprowadzany jest do parowników i pasteryzatorów w całym zakładzie. Zawierał on również stary zbiornik do odbioru brudnych roztworów kaustycznych do dalszej neutralizacji przed utylizacją. W celu zainstalowania urządzenia do mikrofiltracji Pall Membralox TFF Microfiltration Unit, Pall wspólnie z klientem stworzył następujące rozwiązanie.

Rysunek 1: Koncepcja procesu

Urządzenie Pall Membralox® jest w stanie dostarczyć zregenerowany roztwór kaustyczny o wysokiej czystości i bardzo niskiej mętności po myciu i czyszczeniu różnych, także trudnych do umycia urządzeń  (m.in. wyparki mleka pełnego i serwatki). W bardzo rzadkich przypadkach klient wykrywa niewielkie pozostałości mydła w permeacie mikrofiltracji, co okazuje się być korzystne dla roztworu CIP (działa jak dodatek).

System mikrofiltracji wymaga energii elektrycznej dla pomp (0,8 do 1,2 kW na 1000 litrów przefiltrowanego roztworu), niewielkich ilości wody i kwasu azotowego (20 kg kwasu azotowego i 5 m³ wody na ponad 80 000 litrów odzyskanego roztworu) do regeneracji membran. Ponadto, resztkowy kwas azotowy przyczynia się do neutralizacji odprowadzanego koncentratu z systemu membranowego. Odzyskany roztwór kaustyczny uzyskuje wartości zmętnienia poniżej 10 NTU (w temperaturze filtracji).

 

Korzyści

Urządzenie do mikrofitracji Pall Membralox TFF jest w stanie zredukować zużycie roztworu CIP nawet o 85% zmniejszając tym samym koszty operacyjne o ponad 40% (redukcja z 420 tys. USD do mniej niż 240 tys. USD rocznie).

Co więcej, rozwiązanie to znacznie przyczynia się do zmniejszenie wpływu fabryki na środowisko z powodu zmniejszenia zużycia wody, ścieków i redukcji emisji gazów cieplarnianych (dzięki mniejszemu zużyciu pary).

Autor: PALL POLAND SP. Z O.O.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.