Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Roślinna przyszłość sektora spożywczego

Kategoria: Biznes

Polska edycja wiodącej europejskiej konferencji poświęcona alternatywom mięsa i nabiału powraca już w maju!

Znajdujemy się w przełomowym momencie jednej z najszybszych i najbardziej znaczących transformacji systemu żywnościowego od czasu, gdy ludzie po raz pierwszy zaczęli hodować rośliny i zwierzęta. Sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego gwałtownie wzrasta, a rolnictwo komórkowe i precyzyjna fermentacja mają potencjał, by na zawsze zmienić sposób uprawy żywności. Dane przedstawione przez The Good Food Institute wskazują, że globalne inwestycje w alternatywne białka, wzrosły w 2021 roku aż o 60%, do 5 miliardów dolarów[1].

Pandemia COVID-19 oraz obecny kryzys w Ukrainie obnażyły wady i kruchość globalnych łańcuchów dostaw żywności i skłaniają do refleksji nad obecnym systemem żywnościowym. Potrzebę zmiany naszych systemów żywnościowych i przejścia w kierunku bardziej roślinnej diety podkreślono również w najnowszym raporcie IPCC.

“Wojna w Ukrainie powinna skłonić nas do zastanowienia się nad wykorzystaniem ogromnych ilości pszenicy do produkcji pasz dla zwierząt. Europejski przemysł mięsny i mleczarski jest w dużym stopniu uzależniony od importu pasz z Ukrainy i Rosji.” - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska.

Alternatywne produkty pochodzenia roślinnego błyskawicznie wkraczają na światowe rynki, a konsumenci, przemysł spożywczy i politycy coraz częściej poszukują nowych źródeł żywności, aby ograniczyć negatywny wpływ przemysłowej hodowli zwierząt. Już niemal połowa europejskich konsumentów znacząco zmniejszyła spożycie mięsa, a prawie co trzeci planuje spożywać znacznie więcej roślinnych alternatyw[2].

Żywność roślinna to więcej niż trend. W przyszłości alternatywne białka będą odgrywać znaczącą rolę w naszym odżywianiu, zwłaszcza w kontekście światowych kryzysów takich jak zmiany klimatyczne. Aby dalej promować żywność pochodzenia roślinnego, wszyscy – naukowcy, firmy spożywcze, rolnicy, rząd – musimy współpracować. A do tego celu właśnie konferencja New Food Forum oferuje świetną platformę spotkań i wymiany.

Konferencja New Food Forum, organizowana przez ProVeg Polska, zaprasza profesjonalistów z branży spożywczej do zapoznania się z innowacjami technologii spożywczych oraz dyskusji o roślinnej przyszłości całego sektora spożywczego.

Badania naukowe pokazują, że alternatywne źródła białka odgrywają znaczącą rolę i stanowią ważne rozwiązanie w zakresie łagodzenia zmian klimatycznych, poprawy ochrony środowiska i zwierząt oraz minimalizowania ryzyka pandemii i poprawy bezpieczeństwa żywności. Format naszego wydarzenia zapewni najbardziej efektywne środowisko do nawiązywania kontaktów między kluczowymi interesariuszami w branży.” - mówi Patricia Homa.

Partnerami Strategicznymi New Food Forum są: Ambasada Holandii w Warszawie, EIT Food, Food Law, TÜV SÜD Polska.

 https://proveg.com/pl/new-food-forum/

New Food Forum

Data: 25 maja 2022

Miejsce: Centrum Nauki Kopernik w Warszawie

Agenda wydarzenia: https://proveg.com/pl/new-food-forum/

Bilety: https://app.evenea.pl/event/new-food-forum-2022/

Wydarzenie na Facebook: https://www.facebook.com/events/523774152805692

Wydarzenie na Linkedin: https://www.linkedin.com/events/newfoodforum20226922845294376157184/about/

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kontakt prasowy:

Barbara Rożyńska

Communications Manager ProVeg Polska

barbara.rozynska@proveg.com

Tel.: +48 668 448 566

 

New Food Forum

New Food Forum to wyjątkowe wydarzenie, które ma na celu inspirować dalszy rozwój innowacyjnych technologii spożywczych poprzez zgromadzenie kluczowych interesariuszy. New Food Forum jest polską edycją międzynarodowego wydarzenia New Food Conference, które jest pierwszą i największą w Europie konferencją poświęconą alternatywnym źródłom białka. Szczegółowe informacje o wydarzeniu: https://proveg.com/pl/new-food-forum/

ProVeg International

ProVeg jest międzynarodową organizacją podnoszącą świadomość żywieniową, która dąży do transformacji światowego systemu żywnościowego, poprzez zastąpienie konwencjonalnych produktów zwierzęcych, roślinnymi i komórkowymi alternatywami.

ProVeg współpracuje z międzynarodowymi decydentami, rządami, producentami żywności, inwestorami, mediami i opinią publiczną, aby pomóc światu przekształcić się w społeczeństwo i gospodarkę mniej zależne od hodowli zwierząt, a bardziej zrównoważone dla ludzi, zwierząt i planety.

ProVeg posiada status stałego obserwatora w UNFCCC, jest akredytowany przez UNEA i otrzymał nagrodę ONZ “Momentum for Change”.

Źródła:

[1]https://vegconomist.com/market-and-trends/alt-proteins-gained-5bn-globally-in-2021-with-half-of-total-invested-in-europe/

[2] Raport Smart Protein https://smartproteinproject.eu/consumer-attitudes-plant-based-food-report/

Wybierz temat: Plant-based

Autor: ProVeg

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.