Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniającego Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadzone zostaje kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia. Nowelizacja przepisów dotyczy produktów zaliczanych do kategorii 1.2, co do których przedsiębiorstwo sektora spożywczego będące producentem nie było w stanie wykazać w sposób zadowalający dla właściwego organu, że poziom L. monocytogenes nie przekroczy limitu 100 jtk/g w całym okresie przydatności do spożycia żywności.
Istnieje kilka możliwości dostosowania się do nowych wytycznych, które określono w załączniku II Rozporządzenia 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych aby efektywnie wykorzystać czas do 1 lipca 2026, daty rozpoczęcia stosowania nowelizacji przepisów.
ZMIANA DOTYCZY: produktów RTE zaliczanych do kategorii 1.2 i etapu stosowania kryterium 100 jtk/g dla L. monocytogenes
WYZWANIE: wykazanie „właściwemu organowi” że liczba L. monocytogenes nie wzrośnie powyżej kryterium 100 jtk/g do końca Terminu Przydatności do Spożycia (TPS)
NARZĘDZIA jakimi dysponuje Producent wg obowiązujących przepisów - Rozporządzenie 2073/2005, Art. 3 ust 2 oraz załącznik II, wg kolejności zapisu:
Zapis w Rozporządzeniu |
Charakterystyka narzędzia |
|
Specyfikacje dotyczące właściwości fizyko-chemicznych produktu |
Pomiar pH i aw Produkt umożliwia wzrost L. monocytogenes jeśli pH > 4,4; aw > 0,92; pH >5,0 i aw > 0,94
Produkt nie umożliwia wzrostu L. monocytogenes jeśli pH≤4; aw≤0,92; pH≤5 i aw≤0,94
|
|
Przegląd dostępnej literatury naukowej
Bazy czasopism naukowych: · Web of Science Core Collection · Google Scholar · ResearchGate, · ScienceDirect, · Scopus · PubMed |
Np. “Growth Limits of Listeria monocytogenes as a Function of Temperature, pH, NaCl, and Lactic Acid” Pełen tekst: https://doi.org/10.1128/AEM.66.11.4979-4987.2000
|
|
Matematyczny Model Predyktywny *
Wykładnia wykonania: PN-EN ISO 20976-1:2019 oraz wytyczne Techniczne EURL Lm z dnia 1 lipca 2021, v.4 |
Model opracowywany jest indywidualnie dla każdej partii produktu badanego w laboratorium, na podstawie danych mikrobiologicznych charakteryzujących produkt lub grupę produktów. Oszacowane parametry funkcji matematycznej pozwalają wyznaczyć długość lag fazy oraz max tempo wzrostu w fazie wykładniczej. Dzięki tym wartościom możliwe jest wykazanie „właściwym organom” czy kryterium 100 jtk/ zostanie lub nie zostanie przekroczone.
|
|
Challenge test**
Wykładnia wykonania: PN-EN ISO 20976-1 oraz wytyczne Techniczne EURL Lm z dnia 1 lipca 2021, v.4 |
Z oceną potencjału wzrostu Δ |
Klasyfikacja produktu do kategorii żywności:
1.2 produkt wspiera wzrost Lm potencjał dodatni + Δ lub 1.3 produkt nie wspiera wzrostu Lm potencjał ujemny - Δ |
Z oceną czasu lagfazy i max. tempa wzrostu |
Patrz: Matematyczny Model Predyktywny |
|
Badania przechowalnicze |
Przechowywanie produktu i analiza naturalnie występującej w produkcie mikroflory. |
* Matematyczny Model Predyktywny / Prognostyczny
Pozwala na wyznaczenie długości trwania lagfazy i max tempa wzrostu. Jest opracowany według ściśle określonych wytycznych i bazuje na ponad 40-letniej historii nauki w tym zakresie. Jest opracowany na podstawie danych pochodzących z analiz rzeczywistego produktu przesłanego do laboratorium. Model predyktywny to wybrana i dopasowana, do wyników uzyskanych z analiz mikrobiologicznych produktu, funkcja matematyczna (na rysunku poniżej funkcja Gompertz’a). Model pozwala wyznaczyć parametry kinetyczne charakteryzujące populację: długość lagfazy, tempo wzrostu w fazie wykładniczej, czas pomiędzy podziałami komórek, max gęstość drobnoustrojów w fazie stacjonarnej.
W przykładowym produkcie kluczowe w ocenie ryzyka rozwoju Listeria monocytogenes jest tempo wzrostu czyli charakterystyka populacji mówiąca o ile jednostek (log jtk/g) wzrośnie populacja w jednostce czasu, najczęściej w ciągu godziny/doby (µ=0,072 log jtk/g/dzień). Po uwzględnieniu czasu trwania lagfazy (l=18,6 dnia) (czas potrzebny populacji drobnoustrojów do rozpoczęcia namnażania) można precyzyjne wyznaczyć czas do osiągnięcia ustanowionego w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2024/2895 limitu 100 jtk/g (log 2 jtk/g). Ponadto w sposób precyzyjny (wartość przedziału ufności, wartość błędu standardowego) scharakteryzować zachowanie populacji drobnoustrojów występujących w produkcie np. bakterii kwasu mlekowego lub pojedynczego gatunku np. L. monocytogenes.
Parametry kinetyczne populacji L. monocytogenes w przykładowym produkcie | |
---|---|
Czas lagfazy [dni] λ=18,579 | Max liczba bakterii [log jtk/g] N=3,224 |
Tempo wzrostu [log jtk/g/dzień] μ=0,072 | Czas do osiągnięcia 100 jtk/g [dni] =46,356 |
Poprzez zastosowanie modelu drugorzędowego (Model Ratkowsky’ego lub Model Wartości Kardynalnych) możemy ocenić wpływ wybranego czynnika środowiska, ważnego dla Producenta (temperatura, pH, aw, dodatek konserwantu) na czas trwania lag fazy i oszacowane tempo wzrostu, co pozwala na optymalizację technologii, temperatury przechowywania i dystrybucji produktu jak również w przypadku L. monocytogenes, optymalizację czasu po jakim kryterium 100 jtk/g produktu zostanie osiągnięte.
Dzięki opracowanemu matematycznemu modelowi możliwe jest osiąganie innych celów jak: precyzyjne nadanie TPS, ograniczenie wykonywanych badań przechowalniczych, udokumentowanie utrzymania właściwej temperatury w łańcuchu dystrybucji produktu (górna wartość 95% przedziału ufności), wiarygodne uzasadnienie reklamacji, ograniczenie wycofań i utylizacji.
Więcej merytorycznych informacji na temat zastosowania prognozowania w mikrobiologii żywności: projekt EN/DIS 23691 Microbiology of the food chain — Determination and use of cardinal values; https://sciendo.com/pl/article/10.21307/PM-2018.57.3.229
Dostępne w Internecie niekomercyjnie programy: Dairy Science, Pathogen Modelling Program, Food Spoilage and Safety Predictor, (FSSP), GlnAFitit, Microbial Responses Viewer (MRV), MicroHibro oraz Bazy Danych (największa to ComBase https://combasebrowser.errc.ars.usda.gov) gromadzące opracowane dotychczas przez różnych autorów, w różnych matrycach żywnościowych i nieżywnościowych (układ modelowy=płynna pożywka mikrobiologiczna adjustowana do odwzorowania cech produktu) stanowią narzędzie poglądowe i szkoleniowe i najczęściej nie mogą być bezpośrednio zastosowane do oceny długości lagfazy i max tempa wzrostu rozważanego produktu ze względu na brak walidacji. Walidacja wymaga przeprowadzenia analiz mikrobiologicznych własnego produktu i sprawdzenie czy dane uzyskane w laboratorium potwierdzają prognozowane przez model. Walidacja jest ostatnim (po zebraniu danych i opracowaniu modelu), najważniejszym etapem opracowywania modelu.
Symulacje wykonane w ComBase (rys. poniżej) obrazują jak patogeny Listeria monocytogenes/innocua i Salmonella spp. o tej samej koncentracji inokulum odpowiadają na te same warunki środowiska: temperatura 20°C, pH=7, aw=0,997. Bakterie Salmonella spp. wykazują krótszą lagfazę (5,58 h) i wyższe tempo wzrostu (0,257 log jtk/h) niż Listeria monocytogenes/innocua, odpowiednio 7,66 h i 0,221 log jtk/h. Są to jednak informacje tylko poglądowe i o znaczeniu edukacyjnym. Wynika to z faktu, że modele został opracowane w oparciu o dane pochodzące z doświadczenia prowadzonego na płynnej pożywce mikrobiologicznej i najprawdopodobniej nie walidowane dla konkretnego produktu żywnościowego. Nie wiemy też jakie konkretnie gatunki i szczepy patogenów wykorzystano w badaniu.
Twórcy bazy ComBase zamieszczają razem z wynikami modelu (rys. poniżej: czerwona elipsa) informacje na temat „wyłączenia odpowiedzialności”. Mianowicie „ComBase jest narzędziem wspomagającym podejmowanie decyzji, które pomaga jedynie w ocenie decyzji dotyczących bezpieczeństwa żywności. Modele predykcyjne żywności mogą tworzyć prognozy, które różnią się od rzeczywistego zachowania mikroorganizmów występujących w żywności. W związku z tym użytkownik ComBase przyjmuje do wiadomości, że modele ComBase są przeznaczone wyłącznie do wspierania procesu podejmowania decyzji. Do najbardziej odpowiedniego i bezpiecznego zastosowania modeli ComBase wymagana jest interpretacja ekspercka. Użytkownicy ComBase muszą sami określić, czy posiadają niezbędne umiejętności” do oceny uzyskiwanych wyników prognoz mikrobiologicznych.
UWAGA: korzystanie z niekomercyjnych narzędzi do Prognozowania mikrobiologicznego oznacza zaakceptowanie ryzyka związanego z korzystaniem z wyników generowanych przez niezwalidowane modele. O braku walidacji modelu lub/i skutkach dla użytkownika w przypadku korzystania z modeli dostępnych w Internecie użytkownik jest informowany. Poniżej ww. informacje deklarowane w Pathogen Modeling Program oraz bazie danych ComBase.
|
|
** Challenge Test - to eksperymentalne metody badające zachowanie mikroorganizmów dodanych do produktu w postaci inokulum (znana liczba drobnoustrojów w zawiesinie). Protokół przeprowadzania tego testu przewiduje sztuczne zanieczyszczenie produktu znaną liczbą patogenu (zwykle 2 log jtk/g). W przypadku challenge test z oceną potencjału wzrostu, w okresie przydatności produktu do spożycia obserwuje się rozwój np. L. monocytogenes (min. 5 obserwacji w tym 1 na początku i 1 na końcu TPS). Następnie obliczana jest różnica pomiędzy najwyższą oznaczoną w teście liczbą patogenu a liczbą początkową. Obliczona różnica to potencjał wzrostu - Δ. Najczęściej przyjmowana interpretacja mówi, że jeśli wynik odejmowania wynosi powyżej 0,5 log jtk/g to potencjał wzrostu jest dodatni (+Δ), i produkt kwalifikowany jest do kategorii 1.2, natomiast jeśli wynik odejmowania wynosi poniżej 0,5 log jtk/g potencjał jest ujemny (-Δ) i produkt otrzymuje kategorię 1.3.
Natomiast w przypadku challenge test z wyznaczeniem długości lag fazy i tempa wzrostu eksperyment umożliwia zebranie odpowiednich danych do opracowania Matematycznego Modelu Predyktywnego, ponieważ w przypadku bakterii patogennych, nie zawsze występują one w produkcie naturalnie lub nie występują w liczbie umożliwiającej wyznaczenie tempa wzrostu. Protokół prowadzenia doświadczenia wymaga inokulacji jednym szczepem patogenu, przechowywania produktu w jednej stałej temperaturze oraz wykonania większej liczby pomiarów opisujących kompletna krzywą wzrostu zwykle 10-15 punktów obserwacyjnych.
Przeczytaj także
Listeria jest głównym patogenem przenośnym przez żywność, a liczba przypadków listeriozy u ludzi w Unii była o 15,9 % wyższa w 2022 r. niż w 2021 r.
Komisja Europejska ogłosiła projekt zmian w przepisach dotyczących Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE) oraz zaprasza do udziału w procesie konsultacji publicznej.
W związku z niepokojącym rozwojem sytuacji, zidentyfikowano ognisko Listeria monocytogenes w wielu krajach, którego prawdopodobnym źródłem są gotowe do spożycia produkty rybne, w szczególności wędzony łosoś.