Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Każdy dzień jest dobry, aby sprawić bliskiej osobie słodki upominek.
To bardzo ważne zwłaszcza, że już niedługo nadchodzą Walentynki i to w tern szczególny sposób możemy powiedzieć naszym najbliższym jak bardzo ich kochamy. Producenci słodyczy zadbają o to, aby Walentynki były wyjątkowo słodkie w tym roku.
Kilka faktów z historii „Walentynek”
W zachodniej Europie Walentynki obchodzone były już w średniowieczu. Za pierwszą Walentynkę przyjęło się wiersz miłosny, który w 1415 roku z okazji dnia św. Walentego wysłał do swojej żony książę Karol Orleański. Słynny poeta tamtych czasów wysłał swój list z więzienia w londyńskim Tower, który do dziś przechowywany jest w British Museum. Z czasem do liścików wyrażających uczucia zaczęto dołączać stosowne upominki. Najsłynniejszym było lukrowane na różowo jabłko, które król Henryk VIII ofiarował Annie Boleyn w hebanowej szkatułce wysadzanej perłami. Najdroższa walentynka świata trafiła jednak do rąk jednej z najsłynniejszych śpiewaczek operowych Marii Callas. Arsytoteles Onasis wysłał jej bowiem kartę ze szczerego złota, z sercem wysadzanym diamentami, brylantami i szmaragdami opakowaną w... futro z norek. Grecki armator i bogacz zapłacił za nią 250 tys. dolarów.
Współczesnym kochankom trudno więc byłoby go przebić, zresztą nie ma takiej potrzeby, bo tak naprawdę liczy się przede wszystkim pamięć o bliskiej osobie.
Czekoladowe serce powie więcej niż tysiąc słów
Do Polski tradycja świętowania 14 lutego przybyła dopiero w latach 90. Ulubionym sposobem uczczenia tego dnia było i nadal jest kupno prezentu. Ponieważ jak mówi mądre przysłowie „przez żołądek do serca” uczucia najłatwiej wyrazić przez ……….. słodkości. Producenci wychodzą naprzeciw temu przekonaniu. W sklepach już pojawiają się pięknie opakowane czekoladki, czekolady i bomboniery w kształcie serc. Wybór jest ogromny, nie czekajmy więc i pokażmy bliskim co do nich czujemy…
Słodka czekoladka i jeszcze słodsze pocałunki
Czekolada jak żaden inny produkt pasuje do Święta Zakochanych. Reputację afrodyzjaku zyskała już w czasach jej wynalazców – Azteków –, którzy wierzyli, że napój z kakao dodaje mężczyznom wigoru. Ich władca, słynny Montezuma, przed wizytą w haremie wzmacniał się kilkoma dodatkowymi filiżankami czekolady, obowiązkowo dostawali ją również świeżo poślubieni małżonkowie.
Casanova, znany największym kochankiem w historii, codziennie pijał czekoladę aby zwiększyć swoją energię miłosną, wynosząc napój z ziaren kakao ponad szampana.
Współczesne badania naukowe przeprowadzone przez ekspertów z całego świata dowodzą, że czekolada zawiera naturalną substancję pobudzającą zwaną teobrominą. Wciąż trwają badania nad innym związkiem obecnym w czekoladzie – fenylotylaminą, o której wiadomo, że pobudza organizm do produkcji poprawiających samopoczucie endorfin, nie bez racji nazywanych więc hormonami szczęścia.
Także śmiało zajadajmy się czekoladkami, a uśmiech i szczęście w Walentynki nas nie opuszczą
Rozpływające się w ustach czekoladowe smakołyki zawierają wiele ważnych dla organizmu człowieka składników. Są niemi przede wszystkim potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Zbawienne dla zdrowia skutki mają też zawarte w czekoladzie flawonidy. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, opóźniają zmiany miażdżycowe i zapobiegają chorobom niedokrwiennym serca. Celebrowanie Walentynek i obdarowywanie się słodkimi czekoladowymi upominkami może więc mieć podwójnie znaczenie – wzmocnieniu ulegną nie tylko łączące nas więzi, ale i nasze serca zabiją mocniej siłą łączących nas uczuć oraz dzięki życiodajnym właściwościom czekolady.
Warto o tym pamiętać, nie tylko 14 lutego.
Źródło: informacja prasowa Polbisco
***
Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO powstało w 1996 r. W chwili obecnej zrzesza 25 wiodących firm z branży. Stowarzyszenie skutecznie działa na rzecz polskiego przemysłu czekoladowego i cukierniczego, współpracując z władzami i organizacjami pozarządowymi.
POLBISCO pragnie rozpowszechniać i promować tematykę słodyczy: czekolady, ciastek, gumy do żucia, sezamek, chałwy. Jest to kolejna informacja prasowa, którą spróbujemy pogłębić Państwa wiedzę o słodyczach. Więcej informacji jest dostępnych w sekretariacie POLBISCO a także na stronie www.polbisco.pl