Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Słodkie i czekoladowe Walentynki: Zdrowotne Korzyści Czekolady w Kontekście Święta Miłości

Kategoria: Składniki Żywności

Każdy dzień jest dobry, aby sprawić bliskiej osobie słodki upominek.

To bardzo ważne zwłaszcza, że już niedługo nadchodzą Walentynki i to w tern szczególny sposób możemy powiedzieć naszym najbliższym jak bardzo ich kochamy. Producenci słodyczy zadbają o to, aby Walentynki były wyjątkowo słodkie w tym roku.

Kilka faktów z historii „Walentynek”

W zachodniej Europie Walentynki obchodzone były już w średniowieczu. Za pierwszą Walentynkę przyjęło się wiersz miłosny, który w 1415 roku z okazji dnia św. Walentego wysłał do swojej żony książę Karol Orleański. Słynny poeta tamtych czasów wysłał swój list z więzienia w londyńskim Tower, który do dziś przechowywany jest w British Museum. Z czasem do liścików wyrażających uczucia zaczęto dołączać stosowne upominki. Najsłynniejszym było lukrowane na różowo jabłko, które król Henryk VIII  ofiarował Annie Boleyn w hebanowej szkatułce wysadzanej perłami. Najdroższa walentynka świata trafiła jednak do rąk jednej z najsłynniejszych śpiewaczek operowych Marii Callas. Arsytoteles Onasis wysłał jej bowiem kartę ze szczerego złota, z sercem wysadzanym diamentami, brylantami i szmaragdami opakowaną w... futro z norek. Grecki armator i bogacz zapłacił za nią 250 tys. dolarów.

Współczesnym kochankom trudno więc byłoby go przebić, zresztą nie ma takiej potrzeby, bo tak naprawdę liczy się przede wszystkim pamięć o bliskiej osobie.

Czekoladowe serce powie więcej niż tysiąc słów

Do Polski tradycja świętowania 14 lutego przybyła dopiero w latach 90. Ulubionym sposobem uczczenia tego dnia było i nadal jest kupno prezentu. Ponieważ jak mówi mądre przysłowie „przez żołądek do serca” uczucia najłatwiej wyrazić przez ……….. słodkości. Producenci wychodzą naprzeciw temu przekonaniu. W sklepach już pojawiają się pięknie opakowane czekoladki, czekolady i bomboniery w kształcie serc. Wybór jest ogromny, nie czekajmy więc i pokażmy bliskim co do nich czujemy…

Słodka czekoladka i jeszcze słodsze pocałunki

Czekolada jak żaden inny produkt pasuje do Święta Zakochanych. Reputację afrodyzjaku zyskała już w czasach jej wynalazców – Azteków –, którzy wierzyli, że napój z kakao dodaje mężczyznom wigoru. Ich władca, słynny Montezuma, przed wizytą w haremie wzmacniał się kilkoma dodatkowymi filiżankami czekolady, obowiązkowo dostawali ją również świeżo poślubieni małżonkowie.

Casanova, znany największym kochankiem w historii, codziennie pijał czekoladę aby zwiększyć swoją energię miłosną, wynosząc napój z ziaren kakao ponad szampana.

Współczesne badania naukowe przeprowadzone przez ekspertów z całego świata dowodzą, że czekolada zawiera naturalną substancję pobudzającą zwaną teobrominą. Wciąż trwają badania nad innym związkiem obecnym w czekoladzie – fenylotylaminą, o której wiadomo, że pobudza organizm do produkcji poprawiających samopoczucie endorfin, nie bez racji nazywanych więc hormonami szczęścia.

Także śmiało zajadajmy się czekoladkami, a uśmiech i szczęście w Walentynki nas nie opuszczą

Rozpływające się w ustach czekoladowe smakołyki zawierają wiele ważnych dla organizmu człowieka składników. Są niemi przede wszystkim potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Zbawienne dla zdrowia skutki mają też zawarte w czekoladzie flawonidy. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, opóźniają zmiany miażdżycowe i zapobiegają chorobom niedokrwiennym serca. Celebrowanie Walentynek  i obdarowywanie się słodkimi czekoladowymi upominkami może więc mieć podwójnie znaczenie – wzmocnieniu ulegną nie tylko łączące nas więzi, ale i nasze serca zabiją mocniej siłą łączących nas uczuć oraz dzięki życiodajnym właściwościom czekolady.

Warto o tym pamiętać, nie tylko 14 lutego.

Źródło: informacja prasowa Polbisco

***

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO powstało w 1996 r. W chwili obecnej zrzesza 25 wiodących firm z branży. Stowarzyszenie skutecznie działa na rzecz polskiego przemysłu czekoladowego i cukierniczego, współpracując z władzami i organizacjami pozarządowymi.

POLBISCO pragnie rozpowszechniać i promować tematykę słodyczy:  czekolady, ciastek, gumy do żucia, sezamek, chałwy. Jest to kolejna informacja prasowa, którą spróbujemy pogłębić Państwa wiedzę o słodyczach. Więcej informacji jest dostępnych w sekretariacie POLBISCO a także na stronie www.polbisco.pl

Autor: Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.