Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Tacka z testem, która ostrzega przed zanieczyszczeniem patogenem w opakowaniach surowej lub gotowanej żywności, takiej jak kurczak

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Naukowcy z McMaster University stworzyli nową tackę do pakowania, która może sygnalizować obecność Salmonelli lub innych niebezpiecznych patogenów w opakowaniach surowej lub gotowanej żywności, takiej jak kurczak.

Lab-in-a-Package - nowa technologia umożliwi producentom, sprzedawcom detalicznym i konsumentom stwierdzenie w czasie rzeczywistym, czy zawartość zapieczętowanego opakowania z żywnością jest skażona bez konieczności jego otwierania, zapobiegając narażeniu na skażenie, jednocześnie upraszczając uciążliwe i kosztowne laboratoryjne procesy wykrywania, które obecnie znacznie wydłużają czas i koszt produkcji żywności.

Zasada działania

Prototypowa taca w kształcie płytkiej łódki jest wyłożona bezpiecznym dla żywności odczynnikiem, który umożliwia wbudowanemu czujnikowi wykrywanie i sygnalizowanie obecności Salmonelli. Technologię można łatwo dostosować do testowania innych powszechnych zanieczyszczeń przenoszonych przez żywność, takich jak E. coli i Listeria.

„To jest coś, co może przynieść korzyści wszystkim. Mamy nadzieję, że ta technologia uratuje życie, pieniądze i zmniejszy marnowanie żywności”, mówi badaczka Akansha Prasad, współautorka artykułu opublikowanego w czasopiśmie Advanced Materials.

„Bezpieczeństwo żywności jest bardzo zagrożone. Chcieliśmy opracować system, który byłby niezawodny, szybki, niedrogi i łatwy w użyciu” — mówi badacz Shadman Khan, współautor artykułu.

Nachylone boki tacy kierują soki do czujnika wbudowanego w okienko na dole. Bez dodatkowej pracy laboratoryjnej użytkownicy mogą zeskanować spód zapieczętowanej paczki za pomocą telefonu komórkowego i od razu wiedzieć, czy żywność jest skażona.

Znaczenie dla przemysłu

Łatwy i natychmiastowy dostęp do takich informacji umożliwiłby organom ds. zdrowia publicznego, producentom i sprzedawcom detalicznym szybkie śledzenie i izolację zanieczyszczeń, ograniczając potencjalnie poważne infekcje, a także znacznie ograniczając marnowanie żywności poprzez dokładne określenie partii żywności, które należy wycofać i zniszczyć, w porównaniu z dzisiejszymi często szerokimi wycofaniami, które kończą się marnowaniem nieskażonej żywności.

Co więcej, naukowcy twierdzą, że ochrona konsumentów przed zanieczyszczoną żywnością przyniesie znaczne oszczędności w opiece zdrowotnej. Na całym świecie każdego roku odnotowuje się około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych przez żywność, w dużej mierze przypisywanych spożywaniu produktów żywnościowych skażonych patogenami.

Naukowcy McMaster i ich współpracownicy od kilku lat pracują nad pokrewnymi technologiami, których celem jest stworzenie prostych, niedrogich narzędzi do zapobiegania i wykrywania skażenia żywności. Ich praca jest częścią szerszej Global Nexus School for Pandemic Prevention & Response, prowadzonej przez McMaster.

Współautor Tohid Didar, profesor nadzwyczajny inżynierii mechanicznej i biomedycznej, który kieruje Kanadyjską Katedrą Badań nad Nanobiomateriałami, mówi, że czujniki mierzące inne warunki, takie jak wilgotność, stają się już powszechne w Japonii i innych krajach.

Badania były wspierane przez Toyota Tsusho Canada Inc., pośrednią spółkę zależną Toyota Tsusho Corporation w Japonii.

Źródło: https://www.eurekalert.org/news-releases/994560

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 05.07.2023

    Nowe wymagania w 6 wersji FSSC 22000

    Kompleksowy jak dotąd system certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000, zostaje dodatkowo rozszerzony w celu dalszej poprawy bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju w kolejnej 6. wersji.

    Czytaj więcej
  • 04.07.2023

    Czujnik NFC ostrzega o psuciu się żywności w czasie rzeczywistym

    Psucie się żywności pozostaje główną przyczyną jej marnotrawstwa, to warunki przetwarzania, transportu i konserwowania żywności nadal wymagają poprawy zgodnie z obecnym postępem technologicznym. Rozwiązaniem może być czujnik, który można zastosować bezpośrednio do żywności i zastąpić monitorowanie laboratoryjne.

    Czytaj więcej
  • 20.06.2023

    Biznes szykuje się na opakowania z dodatkiem recyklatów

    Od 2030 roku wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały być częściowo produkowane z surowców pochodzących z recyklingu. Oznacza to ważne zmiany dla producentów branży spożywczej, opakowaniowej, handlowej i recyklingowej z całej Europy. Dyskusja na ten temat z udziałem wiodących przedstawicieli tych sektorów w Polsce zaplanowana jest na 29 czerwca w formule online.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.