Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Tymczasowe polityka żywnościowa w związku z COVID-19 – wytyczne FDA wobec importowanej do USA żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FDA ogłosiła zestaw tymczasowych zasad, które umożliwią przedsiębiorstwom spożywczym kontynuowanie działalności podczas pandemii koronawirusa, takich jak wymagania dotyczące etykietowania.

Okres składania wniosków do programu VQIP

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że ​​przedłuży okres składania przez importerów wniosków o złożenie powiadomienia o zamiarze uczestnictwa w programie Dobrowolnego Kwalifikowanego Importera  (VQIP) na okres świadczeń w roku budżetowym 2021.

VQIP to dobrowolny program oparty na FDA Food Safety Modernization Act (FSMA) (ustawie o bezpieczeństwie żywności FDA), który zapewnia przyspieszony import żywności dla ludzi i zwierząt do Stanów Zjednoczonych dla zatwierdzonych wnioskodawców, którzy osiągają i utrzymują wysoki poziom kontroli nad bezpieczeństwem produktów i bezpieczeństwo łańcuchów dostaw.

Portal aplikacji pozostanie otwarty do 31 lipca 2020 r., po czym zostanie zamknięty, aby dać agencji czas na sprawdzenie wniosków przed rozpoczęciem rocznego okresu świadczeń, który rozpocznie się 1 października 2020 r.

Okres składania wniosków został przedłużany, ponieważ obecne ograniczenia podróży i doradztwo związane z COVID-19 utrudniają akredytowanym jednostkom certyfikującym przeprowadzanie kontroli na miejscu i wydawanie certyfikatów podmiotom zagranicznym, które są wymagane w ramach aplikacji VQIP.

Wymagania dotyczące etykietowania żywności dla ludzi

FDA wydaje dokument z wytycznymi, aby zapewnić dodatkową tymczasową elastyczność w zakresie wymagań dotyczących etykietowania żywności producentom i operatorom urządzeń vendingowych. Celem jest zapewnienie, w stosownych przypadkach, elastyczności regulacyjnej, aby pomóc zminimalizować wpływ zakłóceń łańcucha dostaw na dostępność produktów związany z pandemią COVID-19.

Dokument “Temporary Policy Regarding Certain Food Labeling Requirements During the COVID-19 Public Health Emergency: Minor Formulation Changes and Vending Machines,” zawiera wytyczne wydane przez FDA w celu zapewnienia tymczasowej elastyczności dla przemysłu spożywczego w celu wsparcia zaopatrzenia w żywność i zaspokojenia popytu podczas pandemii.

FDA zapewnia producentom elastyczność w zakresie dokonywania drobnych zmian w składzie w pewnych okolicznościach bez dokonywania zgodnych zmian na etykiecie, takich jak zmiana składników produktu, bez aktualizowania listy składników na opakowanej żywności, gdy dokonana zostanie taka, niewielka zmiana.

Do celów niniejszych wytycznych niewielkie zmiany w składzie powinny być zgodne z ogólnymi czynnikami wymienionymi poniżej:

  • Bezpieczeństwo: składnik zastępowany przez oznakowany składnik nie wywołuje żadnego negatywnego wpływu na zdrowie (w tym alergeny pokarmowe, gluten, siarczyny lub inne produkty spożywcze, o których wiadomo, że wywołują wrażliwość u niektórych osób, na przykład glutaminian)
  • Ilość: ogólnie obecna w ilości co najmniej 2% masy gotowej żywności
  • Znaczenie: pominięty lub zastąpiony składnik nie jest głównym składnikiem produktu
  • Składnik charakteryzujący: składnik, który jest pominięty lub zastąpiony oznakowanym składnikiem, nie jest składnikiem charakteryzującym; np. chleb z rodzynkami bez rodzynek, charakterystycznego składnika chleba z rodzynkami
  • Oświadczenia: pominięcie lub zastąpienie składnika nie wpływa na żadną dobrowolną zawartość składników odżywczych ani oświadczenia zdrowotne na etykiecie
  • Odżywianie / funkcja: pominięcie lub zastąpienie znakowanego składnika nie ma znaczącego wpływu na produkt końcowy, w tym na różnice w wartościach odżywczych lub funkcjonalność.

Wytyczne zawierają również przykłady istniejących elastyczności w przepisach dotyczących etykietowania żywności, aby producenci wiedzieli, że są one już dostępne.

FDA zapewnia również tymczasową elastyczność branży automatów vendingowych i nie sprzeciwi się, jeśli operatorzy objęci gwarancją nie spełnią wymagań dotyczących etykietowania automatów vendingowych, aby podać informacje o kaloryczności żywności sprzedawanej obecnie w automatach. W wyniku pandemii COVID-19 operatorzy automatów sprzedających żywność i napoje mogą potrzebować zmiany praktyk biznesowych i mogą wystąpić przejściowe zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności sprzedawanej w automatach. Tam, gdzie to możliwe, FDA zachęcała operatorów tych automatów do dalszego przestrzegania wymogów dotyczących etykietowania automatów.

 

Źródło: https://www.fda.gov/food/importing-food-products-united-states/voluntary-qualified-importer-program-vqip?utm_campaign=CFSANCU_VQIP_05222020&utm_medium=email&utm_source=Eloqua

 

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.