Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Webinar 3M: nowy standard ISO 16140-3 dotyczący weryfikacji metod w mikrobiologii żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Serdecznie zapraszamy Państwa do uczestnictwa w BEZPŁATNYM webinarium w ramach „Edukacyjnej przerwy na kawę z 3M” dotyczącym nowego standardu ISO 16140-3.

Webinarium odbędzie się we wtorek 2.03.2021 za pośrednictwem platformy GoToWebinar, wymagana jest wcześniejsza rejestracja TUTAJ <-

Analiza mikrobiologiczna żywności jest niezbędna w celu zapewnienia jak najwyższej jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego wytwarzanych środków spożywczych. Obecnie w mikrobiologii żywności dostępnych jest bardzo wiele różnych metod badawczych, których dobór dokonywany jest indywidualnie przez laboratorium użytkownika. Istotne jest zatem wykazanie, że wybrana metoda analityczna zostanie poprawnie wdrożona i dostosowana do matryc żywności badanych w danym laboratorium, zaś stosowanie metody jest odpowiednie do zamierzonego celu.

Opublikowana w ostatnim czasie norma ISO 16140-3:2021, dotycząca weryfikacji metod w mikrobiologii żywności, stawia nowe wymagania dla użytkownika zwalidowanej metody badawczej. Norma ISO 16140-3:2021 wprowadza bowiem ujednolicone protokoły i kryteria do przeprowadzenia weryfikacji metod referencyjnych oraz alternatywnych (jakościowych/ilościowych) w celu ich poprawnego wdrożenia i stosowania przez laboratorium użytkownika metody. Niniejszy dokument znajduje zastosowanie w weryfikacji metod mikrobiologicznych, których celem jest analiza: prób żywności, pasz dla zwierząt, wymazów środowiskowych z obszarów produkcji i obróbki żywności oraz wymazów
z obszarów produkcji pierwotnej.

W czasie trwania webinarium przedstawione zostaną poniższe zagadnienia:

  • Ogólny zarys normy i różnica między walidacją i weryfikacją
  • Etapy weryfikacji metod
  • Kryteria akceptacji dla pomyślnej weryfikacji metod badawczych
  • Przykład przeprowadzenia weryfikacji jakościowej metody alternatywnej

Zapraszamy serdecznie do uczestnictwa w BEZPŁATNYM webinarium 3M.

Zarejestruj się TUTAJ <-

 

O wykładowcy:

 

dr Sebastian Antoń

 

Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Po ukończeniu studiów kontynuował karierę naukowo-dydaktyczną w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, na którym uzyskał stopień naukowy doktora nauk rolniczych. Od roku 2015 związany z przemysłem spożywczym, biorąc udział we wdrażaniu metod badawczych oraz procesach ich walidacji w laboratoriach badających żywność.

Specjalizuje się w analizie mikrobiologicznej żywności (metodami referencyjnymi i alternatywnymi) oraz kontrolą stanu higienicznego w warunkach produkcyjnych.

Wybierz obszar: Badania żywności Mikrobiologia żywności

Autor: 3M Poland

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn