Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Właśnie opublikowana – nowa 7 wersja standardu IFS Food

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Business Review

IFS - International Featured Standards ma przyjemność poinformować o publikacji nowej 7 wersji Standardu IFS Food. IFS Food jest uznanym na całym świecie standardem oceny producentów żywności, który kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo żywności oraz jakość produktów i związanych z ich wytwarzaniem procesów.

"Jestem dumny z nowej wersji Standardu IFS Food. Uczyniliśmy tę wersję bardziej zwięzłą, wydajną i prostszą w pracy. Dziękuję naszym udziałowcom, krajowym grupom roboczym, Międzynarodowemu Komitetowi Technicznemu oraz Zarządowi IFS za ich cenny wkład i udział w doskonaleniu standardu", mówi Stephan Tromp, Dyrektor Zarządzający IFS.

Nowa wersja standardu daje większą jasność co do tego, czego oczekujemy od audytorów podczas przeprowadzania Oceny IFS Food Assessment. Wymagania mają teraz bardziej normatywny charakter, a nowa struktura ułatwia pracę ze standardem. Kładziemy większy nacisk na ocenę na miejscu, a mniejszy na dokumentację. Lista kontrolna ( check lista)  została dostosowana do GFSI Benchmarking Requirements wersja 2020.1, FSMA i przepisów UE.

Ocenę  IFS Food V7 Assessment można będzie wybrać, jako dobrowolną opcję certyfikacji począwszy od 1 marca 2021 r.

Wdrożenie stanie się obowiązkowe dla wszystkich certyfikowanych firm od 1 lipca 2021 r.

IFS Food wersja 7 w skrócie

  • Większy nacisk na ocenę na miejscu, mniejszy na dokumentację
  • 15% mniej wymagań
  • Udoskonalona struktura protokołu certyfikacji dostosowana do potrzeb zainteresowanych stron IFS
  • Lepiej zdefiniowany system punktacji
  • Jasno ustrukturyzowany raport z Oceny IFS Food z znormalizowanymi sekcjami.
  • Co trzecia Ocena IFS Food będzie niezapowiedziana
  • Kultura bezpieczeństwa żywności została włączona do wymagań
  • Nowe definicje dotyczące procesów zlecanych na zewnątrz ( outsourcingu) wyjaśniają różne sposoby zarządzania
  • Numer GLN (Globalny Numer Lokalizacyjny) staje się obowiązkowy dla dostawców z Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) i Wielkiej Brytanii.
  • Dodatkowe narzędzia wspierające menedżerów jakości, np. nowe kursy e-learningowe, zaktualizowane oprogramowanie IFS auditXpressX i IFS Audit Manager App do audytu wewnętrznego.

O IFS

Dzięki profesjonalnej wiedzy sprzedawców detalicznych, producentów, jednostek certyfikujących i innych ekspertów na całym świecie, IFS opracowuje uznane na całym świecie standardy jakości i bezpieczeństwa produktów, a także programy rozwoju. Wielu detalistów i właścicieli marek na całym świecie preferuje certyfikację IFS. Certyfikat IFS daje dowód, że certyfikowana firma ustanowiła skuteczne procesy zapewniające bezpieczeństwo żywności i produktów zgodnie z wymaganiami prawnymi i specyfikacjami klientów.

Kontakt

Beata Studzińska – Marciniak

IFS Senior Technical Manager & IFS Standard Manager

+48 786 897 530

studzińska-marciniak@ifs-certification.com

 

VII Kongrs Bezpieczeństwa Żywności

Więcej szczegółów odnośnie nowej wersji Standardu IFS Food V7 przedstawimy Państwu 17 listopada podczas VII edycji Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który w tym roku odbywać się będzie dualnie: on- line oraz w Arche Hotel w Warszawie.

https://foodcongress.org/ 

 

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: IFS

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn