Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
IFS - International Featured Standards ma przyjemność poinformować o publikacji nowej 7 wersji Standardu IFS Food. IFS Food jest uznanym na całym świecie standardem oceny producentów żywności, który kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo żywności oraz jakość produktów i związanych z ich wytwarzaniem procesów.
"Jestem dumny z nowej wersji Standardu IFS Food. Uczyniliśmy tę wersję bardziej zwięzłą, wydajną i prostszą w pracy. Dziękuję naszym udziałowcom, krajowym grupom roboczym, Międzynarodowemu Komitetowi Technicznemu oraz Zarządowi IFS za ich cenny wkład i udział w doskonaleniu standardu", mówi Stephan Tromp, Dyrektor Zarządzający IFS.
Nowa wersja standardu daje większą jasność co do tego, czego oczekujemy od audytorów podczas przeprowadzania Oceny IFS Food Assessment. Wymagania mają teraz bardziej normatywny charakter, a nowa struktura ułatwia pracę ze standardem. Kładziemy większy nacisk na ocenę na miejscu, a mniejszy na dokumentację. Lista kontrolna ( check lista) została dostosowana do GFSI Benchmarking Requirements wersja 2020.1, FSMA i przepisów UE.
Ocenę IFS Food V7 Assessment można będzie wybrać, jako dobrowolną opcję certyfikacji począwszy od 1 marca 2021 r.
Wdrożenie stanie się obowiązkowe dla wszystkich certyfikowanych firm od 1 lipca 2021 r.
IFS Food wersja 7 w skrócie
O IFS
Dzięki profesjonalnej wiedzy sprzedawców detalicznych, producentów, jednostek certyfikujących i innych ekspertów na całym świecie, IFS opracowuje uznane na całym świecie standardy jakości i bezpieczeństwa produktów, a także programy rozwoju. Wielu detalistów i właścicieli marek na całym świecie preferuje certyfikację IFS. Certyfikat IFS daje dowód, że certyfikowana firma ustanowiła skuteczne procesy zapewniające bezpieczeństwo żywności i produktów zgodnie z wymaganiami prawnymi i specyfikacjami klientów.
Kontakt
Beata Studzińska – Marciniak
IFS Senior Technical Manager & IFS Standard Manager
+48 786 897 530
studzińska-marciniak@ifs-certification.com
VII Kongrs Bezpieczeństwa Żywności
Więcej szczegółów odnośnie nowej wersji Standardu IFS Food V7 przedstawimy Państwu 17 listopada podczas VII edycji Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który w tym roku odbywać się będzie dualnie: on- line oraz w Arche Hotel w Warszawie.
Przeczytaj także
Ograniczenia w podróżowaniu w czasie pandemii Covid-19 stworzyły zwiększone zapotrzebowanie na zdalne audyty, dodatkowo opcja przeprowadzania audytów online została również niedawno włączona jako możliwa do zastosowania w wersji 2020.1 wymagań benchmarkingowych GFSI.
Pierwszy krok do wdrożenia Systemu Zarządzania Jakością, Pierwszy krok do certyfikacji Standardu IFS Food.
Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS opublikował informacje o projekcie standardu IFS Food w wersji 7, który jest już dostępny do konsultacji publicznych. Dowiedz się, jak wziąć udział.