Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak trawią krowy
Produkcja mięsa wołowego i mleka może potencjalnie stać się bardziej wydajna dzięki analizie mikroorganizmów żyjących w krowich żołądkach. Nowe badanie przeciera szlaki naukowcom chcącym zrozumieć, które szczepy drobnoustrojów są odpowiedzialne za najefektywniejsze pozyskiwanie energii z pożywienia przez bydło. Badaczom udało się również zidentyfikować enzymy wyspecjalizowane w rozkładzie tkanek roślinnych, co może okazać się przydatne w opracowywaniu nowych biopaliw.
Metagenomika
Badacze z Instytutu Roslin przy Uniwersytecie w Edynburgu oraz ze Szkockiej Wyższej Szkoły Rolniczej (SCRUC) skupili się na analizie mikrobów bytujących w żwaczu – pierwszym z czterech krowich żołądków. Żwacz charakteryzuje się bogatą mikroflorą, złożoną z bakterii, archeobakterii oraz grzybów, które pomagają swemu gospodarzowi w pozyskiwaniu energii i składników odżywczych z pokarmu. Zespół korzystał w swoim badaniu z zaawansowanej techniki zwanej
metagenomiką, która polega na analizie materiału genetycznego wszystkich drobnoustrojów żyjących w danym organizmie.
Nieznane mikroorganizmy
Naukowcy pobrali próbki z żwaczy 43 krów i zidentyfikowali w nich 913 różnych szczepów mikroorganizmów. Większość odkrytych drobnoustrojów nie zostało nigdy przedtem zbadanych i niewykluczone, że okażą się one przydatne w biotechnologii i produkcji biopaliw. Analiza ich genów pozwoliła na identyfikację nieznanych dotąd enzymów, które mają zdolność rozkładu materiału roślinnego. Wiele gatunków przeżuwaczy jest źródłem pożywienia dla ludzi na całym świecie, dlatego zrozumienie w jaki sposób zwierzęta te przetwarzają pokarm roślinny na energię jest kluczowe dla zapewnienia odpowiednich ilości pożywienia w skali globalnej.
Bezpieczeństwo żywieniowe na świecie
Jak mówi profesor Mick Watson z Instytutu Roslin, “było to naprawdę fascynujące badanie i tak naprawdę dopiero zaczynamy rozumieć jaką role odgrywają analizowane przez nas mikroorganizmy. Zaskoczył nas fakt, że większość z nich okazała się zupełnie inna od znanych nam dotychczas szczepów. W związku z tym nie możemy się już doczekać kolejnych badań – jeśli udałoby nam się wpłynąć na zwiększenie efektywności procesów trawienia krów i innych przeżuwaczy, być może moglibyśmy produkować więcej żywności zużywając mniej zasobów. To klucz do zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego na świecie.”
Źródło:
Przeczytaj także
Dzika borówka z Kolumbii (Vaccinium meridionale Swartz) jest ceniona w Ameryce Łacińskiej ze względu na właściwości lecznicze, które wynikają z wysokiej zawartości związków fenolowych, wykazujących silne działanie ochronne przeciwko...
Dzięki współpracy wydziałów Chemii i Biologii Uniwersytetu Complutense w Madrycie, udało się stworzyć biosensor elektrochemiczny, który jest w stanie rozpoznać fragment DNA charakterystyczny dla komórek konia i niewystępujący w