Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wydajniejsza produkcja mięsa i mleka dzięki bakteriom w krowim żołądku?

Kategoria: Procesy i Technologie

Jak trawią krowy

Produkcja mięsa wołowego i mleka może potencjalnie stać się bardziej wydajna dzięki analizie mikroorganizmów żyjących w krowich żołądkach. Nowe badanie przeciera szlaki naukowcom chcącym zrozumieć, które szczepy drobnoustrojów są odpowiedzialne za najefektywniejsze pozyskiwanie energii z pożywienia przez bydło. Badaczom udało się również zidentyfikować enzymy wyspecjalizowane w rozkładzie tkanek roślinnych, co może okazać się przydatne w opracowywaniu nowych biopaliw.

Metagenomika

Badacze z Instytutu Roslin przy Uniwersytecie w Edynburgu oraz ze Szkockiej Wyższej Szkoły Rolniczej (SCRUC) skupili się na analizie mikrobów bytujących w żwaczu – pierwszym z czterech krowich żołądków. Żwacz charakteryzuje się bogatą mikroflorą, złożoną z bakterii, archeobakterii oraz grzybów, które pomagają swemu gospodarzowi w pozyskiwaniu energii i składników odżywczych z pokarmu. Zespół korzystał w swoim badaniu z zaawansowanej techniki zwanej
metagenomiką, która polega na analizie materiału genetycznego wszystkich drobnoustrojów żyjących w danym organizmie.

Nieznane mikroorganizmy

Naukowcy pobrali próbki z żwaczy 43 krów i zidentyfikowali w nich 913 różnych szczepów mikroorganizmów. Większość odkrytych drobnoustrojów nie zostało nigdy przedtem zbadanych i niewykluczone, że okażą się one przydatne w biotechnologii i produkcji biopaliw. Analiza ich genów pozwoliła na identyfikację nieznanych dotąd enzymów, które mają zdolność rozkładu materiału roślinnego. Wiele gatunków przeżuwaczy jest źródłem pożywienia dla ludzi na całym świecie, dlatego zrozumienie w jaki sposób zwierzęta te przetwarzają pokarm roślinny na energię jest kluczowe dla zapewnienia odpowiednich ilości pożywienia w skali globalnej.

Bezpieczeństwo żywieniowe na świecie

Jak mówi profesor Mick Watson z Instytutu Roslin, “było to naprawdę fascynujące badanie i tak naprawdę dopiero zaczynamy rozumieć jaką role odgrywają analizowane przez nas mikroorganizmy. Zaskoczył nas fakt, że większość z nich okazała się zupełnie inna od znanych nam dotychczas szczepów. W związku z tym nie możemy się już doczekać kolejnych badań – jeśli udałoby nam się wpłynąć na zwiększenie efektywności procesów trawienia krów i innych przeżuwaczy, być może moglibyśmy produkować więcej żywności zużywając mniej zasobów. To klucz do zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego na świecie.”

Źródło:

https://www.nature.com/articles/s41467-018-03317-6

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.