Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wydajniejsza produkcja mięsa i mleka dzięki bakteriom w krowim żołądku?

Kategoria: Procesy i Technologie

Jak trawią krowy

Produkcja mięsa wołowego i mleka może potencjalnie stać się bardziej wydajna dzięki analizie mikroorganizmów żyjących w krowich żołądkach. Nowe badanie przeciera szlaki naukowcom chcącym zrozumieć, które szczepy drobnoustrojów są odpowiedzialne za najefektywniejsze pozyskiwanie energii z pożywienia przez bydło. Badaczom udało się również zidentyfikować enzymy wyspecjalizowane w rozkładzie tkanek roślinnych, co może okazać się przydatne w opracowywaniu nowych biopaliw.

Metagenomika

Badacze z Instytutu Roslin przy Uniwersytecie w Edynburgu oraz ze Szkockiej Wyższej Szkoły Rolniczej (SCRUC) skupili się na analizie mikrobów bytujących w żwaczu – pierwszym z czterech krowich żołądków. Żwacz charakteryzuje się bogatą mikroflorą, złożoną z bakterii, archeobakterii oraz grzybów, które pomagają swemu gospodarzowi w pozyskiwaniu energii i składników odżywczych z pokarmu. Zespół korzystał w swoim badaniu z zaawansowanej techniki zwanej
metagenomiką, która polega na analizie materiału genetycznego wszystkich drobnoustrojów żyjących w danym organizmie.

Nieznane mikroorganizmy

Naukowcy pobrali próbki z żwaczy 43 krów i zidentyfikowali w nich 913 różnych szczepów mikroorganizmów. Większość odkrytych drobnoustrojów nie zostało nigdy przedtem zbadanych i niewykluczone, że okażą się one przydatne w biotechnologii i produkcji biopaliw. Analiza ich genów pozwoliła na identyfikację nieznanych dotąd enzymów, które mają zdolność rozkładu materiału roślinnego. Wiele gatunków przeżuwaczy jest źródłem pożywienia dla ludzi na całym świecie, dlatego zrozumienie w jaki sposób zwierzęta te przetwarzają pokarm roślinny na energię jest kluczowe dla zapewnienia odpowiednich ilości pożywienia w skali globalnej.

Bezpieczeństwo żywieniowe na świecie

Jak mówi profesor Mick Watson z Instytutu Roslin, “było to naprawdę fascynujące badanie i tak naprawdę dopiero zaczynamy rozumieć jaką role odgrywają analizowane przez nas mikroorganizmy. Zaskoczył nas fakt, że większość z nich okazała się zupełnie inna od znanych nam dotychczas szczepów. W związku z tym nie możemy się już doczekać kolejnych badań – jeśli udałoby nam się wpłynąć na zwiększenie efektywności procesów trawienia krów i innych przeżuwaczy, być może moglibyśmy produkować więcej żywności zużywając mniej zasobów. To klucz do zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego na świecie.”

Źródło:

https://www.nature.com/articles/s41467-018-03317-6

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.