Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Biosensor wykrywający zafałszowania mięsa koniną

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Unikalny fragment DNA

Dzięki współpracy wydziałów Chemii i Biologii Uniwersytetu Complutense w Madrycie, udało się stworzyć biosensor elektrochemiczny, który jest w stanie rozpoznać fragment DNA charakterystyczny dla komórek konia i niewystępujący w tkankach innych gatunków ssaków. Biosensor pozwala więc na wykrywanie zafałszowań mięsa – w przeciągu zaledwie godziny, możliwe jest rozróżnienie wołowiny bez domieszek od mięsa wołowego zawierającego nawet bardzo małe ilości koniny (0,5%).

Nowa, lepsza metoda

Do tej pory testy wykorzystywane do wykrywania zafałszowań mięsa opierały się na technikach immunologicznych, spektroskopowych lub molekularnych. Jednak metody te „nie są wystarczająco selektywne, by możliwe było rozróżnienie między blisko spokrewnionymi gatunkami, ani dostatecznie wiarygodne w przypadku produktów przetworzonych, ze względu na denaturację i degradację białek oraz DNA jądrowego”, zwraca uwagę Susana Campuzano, jedna z badaczek uczestniczących w projekcie.

Lepsze mitochondrialne niż jądrowe

Interdyscyplinarna ekipa naukowców odkryła, że w porównaniu z DNA jądrowym, znacznie lepsze rezultaty w identyfikacji tkanek przynosi wykorzystanie DNA pochodzącego z mitochondriów. Jest ono lepiej chronione i bardziej wytrzymałe na procesy termiczne. Zespół Francisco J. Gallego stworzył specjalną sondę służącą do identyfikacji specyficznego fragmentu materiału genetycznego. Druga grupa badaczy, pod kierunkiem José Manuela Pingarróna, zaprojektowała biosensor elektrochemiczny, na tyle czuły i selektywny, by spełnić aktualne wymogi prawne dotyczące wykrywania tego typu zafałszowań.

Szeroki wachlarz zastosowań

“Oprócz potencjalnych zastosowań w identyfikacji materiału genetycznego ssaków, nasze urządzenie może być wykorzystywane zarówno w wykrywaniu zafałszowań mięsa, jak i w ustalaniu składu wyrobów mięsnych z uwzględnieniem wszystkich rodzajów mięsa obecnych w produkcie”, dodaje Pingarrón.

Źródło:

http://www.ucm.es/otri/un-biosensor-detecta-en-solo-una-hora-adulteraciones-de-caballo-en-ternera 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.