Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Biosensor wykrywający zafałszowania mięsa koniną

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Unikalny fragment DNA

Dzięki współpracy wydziałów Chemii i Biologii Uniwersytetu Complutense w Madrycie, udało się stworzyć biosensor elektrochemiczny, który jest w stanie rozpoznać fragment DNA charakterystyczny dla komórek konia i niewystępujący w tkankach innych gatunków ssaków. Biosensor pozwala więc na wykrywanie zafałszowań mięsa – w przeciągu zaledwie godziny, możliwe jest rozróżnienie wołowiny bez domieszek od mięsa wołowego zawierającego nawet bardzo małe ilości koniny (0,5%).

Nowa, lepsza metoda

Do tej pory testy wykorzystywane do wykrywania zafałszowań mięsa opierały się na technikach immunologicznych, spektroskopowych lub molekularnych. Jednak metody te „nie są wystarczająco selektywne, by możliwe było rozróżnienie między blisko spokrewnionymi gatunkami, ani dostatecznie wiarygodne w przypadku produktów przetworzonych, ze względu na denaturację i degradację białek oraz DNA jądrowego”, zwraca uwagę Susana Campuzano, jedna z badaczek uczestniczących w projekcie.

Lepsze mitochondrialne niż jądrowe

Interdyscyplinarna ekipa naukowców odkryła, że w porównaniu z DNA jądrowym, znacznie lepsze rezultaty w identyfikacji tkanek przynosi wykorzystanie DNA pochodzącego z mitochondriów. Jest ono lepiej chronione i bardziej wytrzymałe na procesy termiczne. Zespół Francisco J. Gallego stworzył specjalną sondę służącą do identyfikacji specyficznego fragmentu materiału genetycznego. Druga grupa badaczy, pod kierunkiem José Manuela Pingarróna, zaprojektowała biosensor elektrochemiczny, na tyle czuły i selektywny, by spełnić aktualne wymogi prawne dotyczące wykrywania tego typu zafałszowań.

Szeroki wachlarz zastosowań

“Oprócz potencjalnych zastosowań w identyfikacji materiału genetycznego ssaków, nasze urządzenie może być wykorzystywane zarówno w wykrywaniu zafałszowań mięsa, jak i w ustalaniu składu wyrobów mięsnych z uwzględnieniem wszystkich rodzajów mięsa obecnych w produkcie”, dodaje Pingarrón.

Źródło:

http://www.ucm.es/otri/un-biosensor-detecta-en-solo-una-hora-adulteraciones-de-caballo-en-ternera 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.