Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Unikalny fragment DNA
Dzięki współpracy wydziałów Chemii i Biologii Uniwersytetu Complutense w Madrycie, udało się stworzyć biosensor elektrochemiczny, który jest w stanie rozpoznać fragment DNA charakterystyczny dla komórek konia i niewystępujący w tkankach innych gatunków ssaków. Biosensor pozwala więc na wykrywanie zafałszowań mięsa – w przeciągu zaledwie godziny, możliwe jest rozróżnienie wołowiny bez domieszek od mięsa wołowego zawierającego nawet bardzo małe ilości koniny (0,5%).
Nowa, lepsza metoda
Do tej pory testy wykorzystywane do wykrywania zafałszowań mięsa opierały się na technikach immunologicznych, spektroskopowych lub molekularnych. Jednak metody te „nie są wystarczająco selektywne, by możliwe było rozróżnienie między blisko spokrewnionymi gatunkami, ani dostatecznie wiarygodne w przypadku produktów przetworzonych, ze względu na denaturację i degradację białek oraz DNA jądrowego”, zwraca uwagę Susana Campuzano, jedna z badaczek uczestniczących w projekcie.
Lepsze mitochondrialne niż jądrowe
Interdyscyplinarna ekipa naukowców odkryła, że w porównaniu z DNA jądrowym, znacznie lepsze rezultaty w identyfikacji tkanek przynosi wykorzystanie DNA pochodzącego z mitochondriów. Jest ono lepiej chronione i bardziej wytrzymałe na procesy termiczne. Zespół Francisco J. Gallego stworzył specjalną sondę służącą do identyfikacji specyficznego fragmentu materiału genetycznego. Druga grupa badaczy, pod kierunkiem José Manuela Pingarróna, zaprojektowała biosensor elektrochemiczny, na tyle czuły i selektywny, by spełnić aktualne wymogi prawne dotyczące wykrywania tego typu zafałszowań.
Szeroki wachlarz zastosowań
“Oprócz potencjalnych zastosowań w identyfikacji materiału genetycznego ssaków, nasze urządzenie może być wykorzystywane zarówno w wykrywaniu zafałszowań mięsa, jak i w ustalaniu składu wyrobów mięsnych z uwzględnieniem wszystkich rodzajów mięsa obecnych w produkcie”, dodaje Pingarrón.
Źródło:
http://www.ucm.es/otri/un-biosensor-detecta-en-solo-una-hora-adulteraciones-de-caballo-en-ternera
Przeczytaj także
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...
To co jest już szeroko znane w branży spożywczej, to wysoko wydajne technologie analizy obrazu na bazie super czułych kamer połączonych z zaawansowanymi systemami automatyki.