Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu mięso mielone wołowe 400 g

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik

Numer partii: 5508365 04011323

Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023

Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE

Wyprodukowano dla : Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w ww. produkcie we współpracy z dystrybutorem rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.