Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W kontraktach terminowych na cukier surowy na marzec osiągnięto najwyższe poziomy cenowe od prawie czterech lat. Te wzrosty cen biorą się między innymi z problemów z podażą cukru w niektórych kluczowych rejonach uprawy trzciny cukrowej i buraka cukrowego. Również obserwowane wzrost cen w kontraktach terminowych na ropę naftową wpływa na wzrost cen na rynku cukru.
Mniejsza produkcja cukru
Zbiory w Brazylii, największego producenta cukru na świecie, mogą być w sezonie 2021/22 o 6% mniejsze i rozpocząć się nieco później niż zwykle. Z kolei relacja cen paliw i cukru na światowych rynkach sprzyjać będzie zwiększonemu przetwórstwu trzciny cukrowej w Brazylii na etanol. Chociaż szacuje się, że 70% całkowitej brazylijskiej zdolności produkcyjnej cukru z kolejnych zbiorów zostało zabezpieczone już kontraktami. W indyjskim eksporcie cukru występują opóźnienia spowodowane brakiem kontenerów. Obserwujemy też ograniczoną dostępność cukru z Tajlandii, z powodu słabych plonów w tym roku. Wystąpiła również mniejsza bieżąca produkcja cukru w Unii Europejskiej szacowana na 15,9 mln t, o 2% mniej w porównaniu do poprzedniego sezonu.
Wzrost spożycia cukru w przyszłości?
Obecnie światowy popyt na cukier przewyższa podaż. Oczekuje się, że konsumpcja jeszcze wzrośnie ze względu na wzrost zapotrzebowania w Indiach, Chinach, Indonezji czy Iranie i zapasy spadną pomimo odbicia produkcji. Obserwowany wcześniej wzrost ogólnoświatowych zapasów cukru zostanie zniwelowany.
Wysokie ceny cukru na świecie
W 2020 r. wg danych USDA średnia światowa cena cukru białego wyniosła 375 USD/t i była o 12 % wyższa niż przed rokiem, a cena cukru surowego w 2020 r to 284 USD/t czyli o 4% więcej niż w 2019 r.
Koronawirus a rynek cukrowniczy w Polsce
W Polsce w kampanii 2020/2021 zakłady cukrownicze w warunkach pandemii funkcjonowały bez przestojów, ale trudne warunki pogodowe negatywnie wpłynęły na zawartość cukru w korzeniach buraka. W związku z tym produkcja cukru w Polsce szacuje się, że wyniesie ok. 2 mln t. A ponieważ krajowe zużycie cukru wynosi ok. 1,7 mln t., to znaczna część polskiej produkcji będzie sprzedana na rynkach zewnętrznych.
W całym 2020 r wyeksplorowano z Polski 587 tys. t cukru za 237 mln EUR czyli o 17% mniej cukru rok do roku, ale przy spadku wartości eksportu tylko o 1%. W tym samym czasie zaimportowano do Polski 195 tys. t. cukru za 80 mln EUR, co daje spadek ilości importu o 7% rok do roku, a wartości na poziomie niecałych 2%.
Zmienne ceny cukru na naszym rynku
Wg ostatnich dostępnych danych MRiRW w styczniu 2021 r. średnia cena zbytu cukru w workach wyniosła 1,78 zł/kg i była o 0,2% niższa niż w grudniu oraz o 5% niższa niż rok wcześniej. Średnia cena zbytu cukru paczkowanego w styczniu 2021 r. wyniosła 1,81 zł/kg i była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz 10% niższa niż w styczniu 2020 r.
Za to w 2020 r. średnia cena cukru w workach wyniosła 1,91 zł/kg, a cukru paczkowanego 2,00 zł/kg, czyli ceny te były odpowiednio o 14,4 i 3,7% wyższe niż przed rokiem.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Liberalizacja zasad importu materiału szkółkarskiego na Ukrainie to okazja dla polskich szkółkarzy. W dłuższej perspektywie zmiana przepisów wpłynie na poprawę struktury tamtejszej produkcji i podniesienie jakości warzyw i owoców, co może oznaczać ograniczenie importu, również z Polski.
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych importowanych do Indii. W praktyce wymóg posiadania zaświadczenia o braku GMO w produkcie będzie dotyczył przede wszystkim polskich eksporterów jabłek do Indii.