Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wzrost cen na rynku cukru

Kategoria: Biznes

W kontraktach terminowych na cukier surowy na marzec osiągnięto najwyższe poziomy cenowe od prawie czterech lat. Te wzrosty cen biorą się między innymi z problemów z podażą cukru w niektórych kluczowych rejonach uprawy trzciny cukrowej i buraka cukrowego. Również obserwowane wzrost cen w kontraktach terminowych na ropę naftową wpływa na wzrost cen na rynku cukru.

Mniejsza produkcja cukru

Zbiory w Brazylii, największego producenta cukru na świecie, mogą być w sezonie 2021/22 o 6% mniejsze i rozpocząć się nieco później niż zwykle. Z kolei relacja cen paliw i cukru na światowych rynkach sprzyjać będzie zwiększonemu przetwórstwu trzciny cukrowej w Brazylii na etanol. Chociaż szacuje się, że 70% całkowitej brazylijskiej zdolności produkcyjnej cukru z kolejnych zbiorów zostało zabezpieczone już kontraktami. W indyjskim eksporcie cukru występują opóźnienia spowodowane brakiem kontenerów. Obserwujemy też ograniczoną dostępność cukru z Tajlandii, z powodu słabych plonów w tym roku. Wystąpiła również mniejsza bieżąca produkcja cukru w Unii Europejskiej szacowana na 15,9 mln t, o 2% mniej w porównaniu do poprzedniego sezonu.

Wzrost spożycia cukru w przyszłości?

Obecnie światowy popyt na cukier przewyższa podaż. Oczekuje się, że konsumpcja jeszcze wzrośnie ze względu na wzrost zapotrzebowania w Indiach, Chinach, Indonezji czy Iranie i zapasy spadną pomimo odbicia produkcji. Obserwowany wcześniej wzrost ogólnoświatowych zapasów cukru zostanie zniwelowany.

Wysokie ceny cukru na świecie

W 2020 r. wg danych USDA średnia światowa cena cukru białego wyniosła 375 USD/t i była o 12 % wyższa niż przed rokiem, a cena cukru surowego w 2020 r to 284 USD/t czyli o 4% więcej niż w 2019 r.

Koronawirus a rynek cukrowniczy w Polsce

W Polsce w kampanii 2020/2021 zakłady cukrownicze w warunkach pandemii funkcjonowały bez przestojów, ale trudne warunki pogodowe negatywnie wpłynęły na zawartość cukru w korzeniach buraka. W związku z tym produkcja cukru w Polsce szacuje się, że wyniesie ok. 2 mln t. A ponieważ krajowe zużycie cukru wynosi ok. 1,7 mln t., to znaczna część polskiej produkcji będzie sprzedana na rynkach zewnętrznych.

W całym 2020 r wyeksplorowano z Polski 587 tys. t cukru za 237 mln EUR czyli o 17% mniej cukru rok do roku, ale przy spadku wartości eksportu tylko o 1%. W tym samym czasie zaimportowano do Polski 195 tys. t. cukru za 80 mln EUR, co daje spadek ilości importu o 7% rok do roku, a wartości na poziomie niecałych 2%.

Zmienne ceny cukru na naszym rynku

Wg ostatnich dostępnych danych MRiRW w styczniu 2021 r. średnia cena zbytu cukru w workach wyniosła 1,78 zł/kg i była o 0,2% niższa niż w grudniu oraz o 5% niższa niż rok wcześniej. Średnia cena zbytu cukru paczkowanego w styczniu 2021 r. wyniosła 1,81 zł/kg i była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz 10% niższa niż w styczniu 2020 r.

Za to w 2020 r. średnia cena cukru w workach wyniosła 1,91 zł/kg, a cukru paczkowanego 2,00 zł/kg, czyli ceny te były odpowiednio o 14,4 i 3,7% wyższe niż przed rokiem.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.