Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost cen na rynku cukru

Kategoria: Biznes

W kontraktach terminowych na cukier surowy na marzec osiągnięto najwyższe poziomy cenowe od prawie czterech lat. Te wzrosty cen biorą się między innymi z problemów z podażą cukru w niektórych kluczowych rejonach uprawy trzciny cukrowej i buraka cukrowego. Również obserwowane wzrost cen w kontraktach terminowych na ropę naftową wpływa na wzrost cen na rynku cukru.

Mniejsza produkcja cukru

Zbiory w Brazylii, największego producenta cukru na świecie, mogą być w sezonie 2021/22 o 6% mniejsze i rozpocząć się nieco później niż zwykle. Z kolei relacja cen paliw i cukru na światowych rynkach sprzyjać będzie zwiększonemu przetwórstwu trzciny cukrowej w Brazylii na etanol. Chociaż szacuje się, że 70% całkowitej brazylijskiej zdolności produkcyjnej cukru z kolejnych zbiorów zostało zabezpieczone już kontraktami. W indyjskim eksporcie cukru występują opóźnienia spowodowane brakiem kontenerów. Obserwujemy też ograniczoną dostępność cukru z Tajlandii, z powodu słabych plonów w tym roku. Wystąpiła również mniejsza bieżąca produkcja cukru w Unii Europejskiej szacowana na 15,9 mln t, o 2% mniej w porównaniu do poprzedniego sezonu.

Wzrost spożycia cukru w przyszłości?

Obecnie światowy popyt na cukier przewyższa podaż. Oczekuje się, że konsumpcja jeszcze wzrośnie ze względu na wzrost zapotrzebowania w Indiach, Chinach, Indonezji czy Iranie i zapasy spadną pomimo odbicia produkcji. Obserwowany wcześniej wzrost ogólnoświatowych zapasów cukru zostanie zniwelowany.

Wysokie ceny cukru na świecie

W 2020 r. wg danych USDA średnia światowa cena cukru białego wyniosła 375 USD/t i była o 12 % wyższa niż przed rokiem, a cena cukru surowego w 2020 r to 284 USD/t czyli o 4% więcej niż w 2019 r.

Koronawirus a rynek cukrowniczy w Polsce

W Polsce w kampanii 2020/2021 zakłady cukrownicze w warunkach pandemii funkcjonowały bez przestojów, ale trudne warunki pogodowe negatywnie wpłynęły na zawartość cukru w korzeniach buraka. W związku z tym produkcja cukru w Polsce szacuje się, że wyniesie ok. 2 mln t. A ponieważ krajowe zużycie cukru wynosi ok. 1,7 mln t., to znaczna część polskiej produkcji będzie sprzedana na rynkach zewnętrznych.

W całym 2020 r wyeksplorowano z Polski 587 tys. t cukru za 237 mln EUR czyli o 17% mniej cukru rok do roku, ale przy spadku wartości eksportu tylko o 1%. W tym samym czasie zaimportowano do Polski 195 tys. t. cukru za 80 mln EUR, co daje spadek ilości importu o 7% rok do roku, a wartości na poziomie niecałych 2%.

Zmienne ceny cukru na naszym rynku

Wg ostatnich dostępnych danych MRiRW w styczniu 2021 r. średnia cena zbytu cukru w workach wyniosła 1,78 zł/kg i była o 0,2% niższa niż w grudniu oraz o 5% niższa niż rok wcześniej. Średnia cena zbytu cukru paczkowanego w styczniu 2021 r. wyniosła 1,81 zł/kg i była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz 10% niższa niż w styczniu 2020 r.

Za to w 2020 r. średnia cena cukru w workach wyniosła 1,91 zł/kg, a cukru paczkowanego 2,00 zł/kg, czyli ceny te były odpowiednio o 14,4 i 3,7% wyższe niż przed rokiem.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.