Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost produkcji owoców i warzyw w Polsce

Kategoria: Biznes

Z końcem września GUS opublikował przedwynikowy szacunek zbiorów, wskazujący, że zbiory owoców z drzew wyniosły ponad 3,7 mln t, (+8% r/r), owoców jagodowych ok. 0,5 mln t, tj. (+10% r/r), a zbiory warzyw gruntowych GUS ocenił na blisko 4,0 mln t, tj. o ok. 4% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim.

Przymrozki oraz susza niepokoiły producentów w 2020 r.

Przebieg sezonu uprawowego nie był spokojny. Najpierw wiosenne przymrozki w połączeniu z suszą, występującą w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców, obniżyły plonowanie wielu drzew i krzewów owocowych oraz utrudniły i ograniczyły wschody warzyw. Na szczęście majowe opady zakończyły deficyt wody, a w niektórych rejonach produkcji odnotowano wręcz jej nadmiar. Od połowy lipca do końca września br. nastąpiła znaczna poprawa pogody i warunków wegetacji, co miało dobry wpływ na plonowanie wielu krajowych owoców i warzyw.

Wielkość zbiorów owoców w stosunku do wiosennych prognoz

Dlatego też zbiory jabłek w Polsce zostały oszacowane przez GUS na ok. 3,4 mln t (+ 10% r/r i o 3% więcej w stosunku do poprzedniego wiosennego szacunku). Produkcję gruszek w sadach oceniono na ok. 67,5 tys. t, tj. na poziomie roku ubiegłego i o 2% mniej niż w pierwszym szacunku. W związku z kształtowaniem się pogody spadek plonowania zaobserwowano u śliw, których zebrano 90 tys. t (-5,3% r/r, utrzymanie wcześniejszego szacunku), wiśni 151 tys. t (-0,6% r/r, ale +0,7% w stosunku do wcześniejszych prognoz), czereśni 40 tys. t (-10% r/r, -5% do wcześniejszych prognoz) i truskawek 160 tys. t (-10% r/r i bez korekty wcześniejszego szacunku). Produkcja malin wyniosła 122 tys. t i była o 61% wyższa r/r, produkcja porzeczek 131 tys. t (+4% r/r), w tym porzeczek czarnych 93 tys. t tj. o prawie 1% więcej r/r, a porzeczek czerwonych 39 tys. t tj. o prawie +15% r/r. Znaczny wzrost zbiorów zaobserwowano również w przypadku borówki wysokiej, zwanej amerykańską, bo o 18% r/r do poziomu 41,1 tys. t.

Wielkość zbiorów warzyw w porównaniu do wcześniejszych prognoz

Szacunki zbiorów warzyw w Polsce uległy mniejszym wahaniom i korektom. Ogólne zbiory GUS oszacował na koniec września na 4,025 mln t (+4,5% r/r i -2% w stosunku do poprzedniego szacunku) na co głównie wpływ miała korekta zbiorów ogórków 215 tys. t (-3% r/r i -2% w stosunku do wiosennego szacunku) oraz pomidorów 230 tys. t (-5% r/r i -4% w stosunku do wcześniejszych prognoz).

Prognozy dla pozostałych warzyw

Prognozy pozostałych głównych gatunków warzyw nie uległy zmianie i wynoszą dla kapusty 900 tys. t (+7,5% r/r), kalafiora 200 tys. t (-3% r/r), cebuli 580 tys. t (+8% r/r), marchwi 700 tys. t (+3% r/r), buraków ćwikłowych 300 tys. t (+7% r/r), a dla pozostałych warzyw 900 tys. t (+6% r/r).

Nowe czynniki ryzyka wyzwaniem dla sektora owoców i warzyw

Obecnie, przebieg warunków pogodowych jesienią jest prognozowany jako korzystny, a więc ryzyko dalszej korekty wielkości zbiorów jest minimalne. Niemniej jednak na kształtowanie się rynku w sezonie 2020/21 wpływ będą miały nowe czynniki ryzyka tj. spodziewane nowe obostrzenia w zakresie dystansu społecznego i przemieszczania się w związku z jesienno- zimową falą pandemii COVID-19 w kraju i w Europie oraz finalizacja Brexitu i zniesienie zasady wolnego handlu pomiędzy W. Brytanią, a UE, a co za tym idzie ustanowienie kontroli granicznej, stawek celnych, czy opłat administracyjnych. Powyższe czynniki mogą destabilizować standardowy przebieg sezonu, zarówno po stronie popytu, jak i podaż owoców oraz warzyw w Polsce i Europie.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.