Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z końcem września GUS opublikował przedwynikowy szacunek zbiorów, wskazujący, że zbiory owoców z drzew wyniosły ponad 3,7 mln t, (+8% r/r), owoców jagodowych ok. 0,5 mln t, tj. (+10% r/r), a zbiory warzyw gruntowych GUS ocenił na blisko 4,0 mln t, tj. o ok. 4% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim.
Przymrozki oraz susza niepokoiły producentów w 2020 r.
Przebieg sezonu uprawowego nie był spokojny. Najpierw wiosenne przymrozki w połączeniu z suszą, występującą w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców, obniżyły plonowanie wielu drzew i krzewów owocowych oraz utrudniły i ograniczyły wschody warzyw. Na szczęście majowe opady zakończyły deficyt wody, a w niektórych rejonach produkcji odnotowano wręcz jej nadmiar. Od połowy lipca do końca września br. nastąpiła znaczna poprawa pogody i warunków wegetacji, co miało dobry wpływ na plonowanie wielu krajowych owoców i warzyw.
Wielkość zbiorów owoców w stosunku do wiosennych prognoz
Dlatego też zbiory jabłek w Polsce zostały oszacowane przez GUS na ok. 3,4 mln t (+ 10% r/r i o 3% więcej w stosunku do poprzedniego wiosennego szacunku). Produkcję gruszek w sadach oceniono na ok. 67,5 tys. t, tj. na poziomie roku ubiegłego i o 2% mniej niż w pierwszym szacunku. W związku z kształtowaniem się pogody spadek plonowania zaobserwowano u śliw, których zebrano 90 tys. t (-5,3% r/r, utrzymanie wcześniejszego szacunku), wiśni 151 tys. t (-0,6% r/r, ale +0,7% w stosunku do wcześniejszych prognoz), czereśni 40 tys. t (-10% r/r, -5% do wcześniejszych prognoz) i truskawek 160 tys. t (-10% r/r i bez korekty wcześniejszego szacunku). Produkcja malin wyniosła 122 tys. t i była o 61% wyższa r/r, produkcja porzeczek 131 tys. t (+4% r/r), w tym porzeczek czarnych 93 tys. t tj. o prawie 1% więcej r/r, a porzeczek czerwonych 39 tys. t tj. o prawie +15% r/r. Znaczny wzrost zbiorów zaobserwowano również w przypadku borówki wysokiej, zwanej amerykańską, bo o 18% r/r do poziomu 41,1 tys. t.
Wielkość zbiorów warzyw w porównaniu do wcześniejszych prognoz
Szacunki zbiorów warzyw w Polsce uległy mniejszym wahaniom i korektom. Ogólne zbiory GUS oszacował na koniec września na 4,025 mln t (+4,5% r/r i -2% w stosunku do poprzedniego szacunku) na co głównie wpływ miała korekta zbiorów ogórków 215 tys. t (-3% r/r i -2% w stosunku do wiosennego szacunku) oraz pomidorów 230 tys. t (-5% r/r i -4% w stosunku do wcześniejszych prognoz).
Prognozy dla pozostałych warzyw
Prognozy pozostałych głównych gatunków warzyw nie uległy zmianie i wynoszą dla kapusty 900 tys. t (+7,5% r/r), kalafiora 200 tys. t (-3% r/r), cebuli 580 tys. t (+8% r/r), marchwi 700 tys. t (+3% r/r), buraków ćwikłowych 300 tys. t (+7% r/r), a dla pozostałych warzyw 900 tys. t (+6% r/r).
Nowe czynniki ryzyka wyzwaniem dla sektora owoców i warzyw
Obecnie, przebieg warunków pogodowych jesienią jest prognozowany jako korzystny, a więc ryzyko dalszej korekty wielkości zbiorów jest minimalne. Niemniej jednak na kształtowanie się rynku w sezonie 2020/21 wpływ będą miały nowe czynniki ryzyka tj. spodziewane nowe obostrzenia w zakresie dystansu społecznego i przemieszczania się w związku z jesienno- zimową falą pandemii COVID-19 w kraju i w Europie oraz finalizacja Brexitu i zniesienie zasady wolnego handlu pomiędzy W. Brytanią, a UE, a co za tym idzie ustanowienie kontroli granicznej, stawek celnych, czy opłat administracyjnych. Powyższe czynniki mogą destabilizować standardowy przebieg sezonu, zarówno po stronie popytu, jak i podaż owoców oraz warzyw w Polsce i Europie.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Komisja Europejska powiadomiła Conserve Italia Soc. coop. Agricola i jej spółka zależna Conserves France SA wstępnie stwierdziły, że naruszyły przepisy UE dotyczące praktyk antykonkurencyjnych poprzez zmowę w celu zakłócenia konkurencji na rynku konserw warzywnych w Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG).
Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z marnowania. Do apelu dołącza aplikacja Too Good To Go, która wraz z partnerami pragnie dać dobitny dowód na to, że marnowanie po prostu nie ma sensu!
Silny popyt krajowy jak i Europy, przy niskich zbiorach, spowodowały wzrost cen oraz spadek eksportu do krajów spoza UE.