Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniach 14-15 września od godziny 10:00 do 16:00, na terenie przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, przy ul. Balickiej 253, odbędą się X Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVI Małopolska Giełda Agroturystyczna. Wydarzenia te mają na celu promowanie zdrowego stylu życia, aktywnej formy wypoczynku oraz turystyki wiejskiej. To doskonała okazja dla mieszkańców Małopolski, aby poznać tradycyjne i regionalne produkty, które cieszą się rosnącym zainteresowaniem.
Na Małopolskich Targach Żywności „Zasmakuj z URK” znajdą się liczni wystawcy oferujący szeroki asortyment tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych produktów. Wśród nich będą m.in.: Smak Tradycji s.c. z Białegostoku ze swoimi wyrobami wędliniarskimi, Gospodarstwo Pasieczne Miody Wadowickie oferujące miody i produkty pszczele, Winnica Goja z winami z Burów oraz Sosta, która zaprezentuje oleje, octy i musztardy. Uczestnicy będą mieli również okazję spróbować serów dojrzewających od Serowni Podłazy, świeżych soków z Tłoczni Owoców Pawłowski oraz licznych przetworów od Beskidzkiej Manufaktury Przetworów „Dzikie Smaki”. W ofercie znajdą się także ekologiczne owoce od Eko-Sfery Mirosławy Bodziony oraz szeroki wybór wyrobów pszczelich od Niepołomickiego Bartnika i innych pasiek. Na miejscu będzie można także spróbować regionalnych zup i przetworów warzywnych od Żur Piskorek oraz zakupić naturalne kosmetyki i świece od Dotyku Kreacji. Nie zabraknie także stoiska z winem Uniwersytetu Rolniczego z winnicy „Garlicki Lamus”, która znajduje się w podkrakowskiej Garlicy Murowanej.
Podczas wydarzenia pojawią się także inne instytucje, takie jak Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, która zaprezentuje materiały promocyjne oraz liczne gospodarstwa agroturystyczne i izby rolnicze z regionu promujące zdrową i ekologiczną żywność. To doskonała okazja, aby z bliska poznać produkty lokalne, wspierające ideę zdrowego stylu życia i zrównoważonego rozwoju.
Na uczestników czekają liczne atrakcje, w tym porady żywieniowe, degustacje, wykłady, pokazy kulinarne oraz gry i zabawy dla dzieci. Organizowane będą m.in. warsztaty dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, a także występy zespołów artystycznych, czy warsztaty z robienia masła. Na scenie odbędzie się pokaz gotowania, po którym przewidziane są wywiady z wystawcami. Na zakończenie wydarzenia odbędzie się uroczyste wręczenie nagród i podsumowanie targów, po którym impreza dobiegnie końca.
Wstęp na wydarzenie jest wolny, dlatego zapraszamy całe rodziny do spędzenia tego czasu w zdrowej i przyjaznej atmosferze!
Portal FoodFakty jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Źródło: Informacja prasowa URK
Przeczytaj także
Rok 2023 był kolejnym rokiem wzrostu liczby producentów ekologicznych w Polsce. W odniesieniu do 2022 r. liczba producentów ekologicznych wzrosła o 4,86%. Według stanu na 31 grudnia 2023 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 23 995 producentów (tj. o 1113 więcej niż w 2022 r.).
24 października – po raz pierwszy w nowym miejscu – w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy