Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2023 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Do zadań Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych należy wykonywanie zadań wynikających z przepisów o rolnictwie ekologicznym oraz przepisów o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych, a także o produktach tradycyjnych. Biuro sprawuje nadzór nad jednostkami certyfikującymi, produkcją ekologiczną oraz produkcją produktów ChNP , ChOG, GTS.

Celem realizowanych zadań jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania systemu kontroli w Polsce zapewniającego zasady uczciwej konkurencji dla producentów i ochronę konsumentów.

Rok 2023 był kolejnym rokiem wzrostu liczby producentów ekologicznych w Polsce. W odniesieniu do 2022 r. liczba producentów ekologicznych wzrosła o 4,86%. Według stanu na 31 grudnia 2023 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 23 995 producentów (tj. o 1113 więcej niż w 2022 r.).

 

W 2023 r. odnotowano znaczący wzrost ogólnej powierzchni ekologicznych użytków rolnych. Wyniosła ona ponad 636 tysięcy ha, o 14,7% więc ej niż w roku poprzednim. Liderem pod względem liczby rolników ekologicznych jest Polska północnowschodnia. W województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim było w 2023 r. odpowiednio 4636 i 3834 producentów. Ponadto na Podlasiu odnotowano najwyższy przyrost liczby producentów ekologicznych (13,3%) rok do roku. Wysoką wartość procentowej zmiany liczby producentów zanotowano również w Zachodniopomorskiem. Natomiast widoczny spadek liczby producentów ekologicznych miał miejsce w województwie kujawsko-pomorskim (10,7%).

Najliczniejszą grupę wśród producentów ekologicznych stanowią rolnicy. W 2023 r. działalność w tym zakresie prowadziło 22 354 producentów. Jest to o 5,5% więcej niż w roku 2022. Liczba producentów rolnych jest najwyższa w Polsce wschodniej oraz w województwie zachodniopomorskim. Spadła natomiast nieznacznie liczba producentów zajmujących się przygotowaniem produktów ekologicznych – wg stanu na dzień 31 grudnia 2023 r. w Polsce zgłoszonych było 1202 producentów w tej działalności, o 14 producentów (1,2%) mniej niż w roku poprzednim.

Przedstawione dane opracowano na podstawie wykazów, o których mowa w art. 40 ust 10 lit. a) rozporządzenia 2018/848 przekazywanych do GIJHARS przez jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym.

Źródło: Biuletyn "Wiedza i jakość" 2/2024, art. pt. Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2023 r. (Aleksandra Łapuć, Weronika Wnęk, Biuro Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych GIJHARS), IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.