Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Z ostatniej chwili: Występowanie ognisk epidemii spowodowanych bakterią Salmonella Enteritidis –problem międzynarodowy czy polski ?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak podaje ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) od czasu poprzedniej aktualizacji epidemiologicznej opublikowanej 30 czerwca 2017 r. siedem krajów z obszaru UE oraz EOG (Belgia, Francja, Luksemburg, Holandia, Norwegia, Szwecja i Wielka Brytania) zgłosiło 96 potwierdzonych i 34 prawdopodobnych nowych przypadków związanych z bakterią Salmonella Enteritidis o profilu MLVA 2-9-7-3-2 lub 2-9-6-3-2.

Badanie epidemiologiczne z 2016 r. określiło pochodzenie trzech polskich zakładów pakujących jako źródła epidemii. Po wprowadzeniu środków kontrolnych w Polsce w listopadzie 2016 r. gwałtownie spadły zgłaszanie nowych przypadków (Rys 1). Jednak od marca 2017 r. liczba nowo zgłoszonych przypadków wzrosła ponownie, zwłaszcza w maju 2017 r. ( 38 przypadków) oraz we wrześniu 2017 r. (46 przypadków). Ze względu na opóźnienia w raportowaniu spodziewane są dodatkowe przypadki z ostatnich miesiący.

Potwierdzone przypadki epidemii spowodowane zostaly przez dwa różne klastry WGS (ang. whole genome sequence): Cluster_175 oraz Cluster_360. Jak stwierdzono w najnowszej ocenie ECDC/EFSA, oba klastry wykryto również podczas badań środowiskowych i weterynaryjnych przeprowadzonych roku 2016.

Rysunek 1. Rozkład przypadków według miesiąca rozpoczęcia leczenia *, klasyfikacja przypadku i szczep WGS (n = 775), UE / EOG, styczeń 2015 r. Do września 2017 r., Począwszy od 5 października 2017 r.

 

Podczas gdy większość izolatów ludzkich przypisanych zostało do Cluster_175 pomiędzy styczniem, a czerwcem 2017, to izolaty związane z Cluster_360 były częściej zgłaszane od lipca 2017. Większość z 200 przypadków epidemii (155 potwierdzonych i 45 prawdopodobnych), zidentyfikowanych od stycznia do września 2017 r. zostało zgłoszonych przez Wielką Brytanię (135 potwierdzonych i 3 prawdopodobne) (Rys 2). Należy jednak zauważyć, że Wielka Brytania jest jedynym krajem posiadającym wdrożoną procedurę wykrywania typów Salmonelli w oparciu o WGS. Z tego powodu liczba przypadków związanych z tym ogniskiem zgłoszona przez inne kraje UE / EOG jest prawdopodobnie zaniżona.

Rysunek 2. Ogniska epidemii w miesiącach narastania i kraju zgłaszającym (n = 775), UE/EOG, od stycznia 2015 r. do września 2017 r. na dzień 5 października 2017 r.

 

Spośród 35 przypadków ogniska epdiemi, 24 miało miejsce poza krajem pochodzenia w tym: w Bułgarii (6 potwierdzonych i 6 prawdopodobnych), Grecji (2 potwierdzone i 10 prawdopodobnych). Pojawiły się również dodatkowe przypadki w Polsce (3 prawdopodobne), Hiszpanii (1 potwierdzony oraz 2 prawdopodobne), Włoszech (1potwierdzony przypadek), Portugalii (1 potwierdzony przypadek) oraz Rumunii (1 potwierdzony przypadek). Dwa prawdopodobne ogniska rozprzestrzeniły się po wielu krajach UE. Pojedynczy przypadek migracji epidemii do Bułgarii został zgłoszony przed lipcem 2017 r . Prawdopodobne więc jest, że w ostatnich miesiącach dotarł do Bułgarii.

Ocena epidemiologiczna

Na podstawie najnowszej oceny epidemiologicznej przeprowadzonej przez ECDC / EFSA, dowody zebrane podczas badań epidemiologicznych, mikrobiologicznych, środowiskowych oraz na podstawie śledzenia drogi zakazenia, wskazują na to, że ogniskiem epidemii z roku 2016 były jajka pochodzące z Polski. Ponowne pojawienie się przypadków zakażeń epidemiologicznych od marca 2017 r. jest obecnie badane, Prawdopodobnie, więcej krajów zostało dotkniętych wybuchem epidemii, jednak nie zostały wykryte, ponieważ typowanie molekularne nie jest rutynowo przeprowadzane dla izolatów S. Enteritidis.

Podjęte działania

Potrzbne są dalsze badania wcelu zidentyfikowania pochodzenia przebiegu w celu kontrolowania tego ogniska. ECDC nadal monitoruje występowanie zachorowań związanych z tym zagrożeniem, a także proponuje usługi sekwencjonowania dla krajów zgłaszających prawdopodobne przypadki zakażeniem S. Enteritidis z profilem MLVA 2-9-7-3-2 lub 2-9-6-3- 2.

Kraje UE / EOG powinny także rozważyć dokładne zbadanie z nowych, potwierdzonych przypadków epidemii.

 

Źródło:

ECDC: Epidemiological update: multi-country outbreak of Salmonella Enteritidis with MLVA profile 2-9-7-3-2 or 2-9-6-3-2 infections

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.