Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zagrożenia dla zdrowia zwierząt związane z obecnością ochratoksyny A (OTA) w paszy – ocena EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2004 r. Panel EFSA ds. substancji zanieczyszczających w łańcuchu żywnościowym (CONTAM) przyjął opinię naukową w sprawie zagrożeń dla zdrowia zwierząt i przenoszenia się z paszy do żywności pochodzenia zwierzęcego w związku z obecnością ochratoksyny A (OTA) w paszy. Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o ocenę nowo dostępnych informacji naukowych i aktualizację opinii naukowej z 2004 r.

Zagrożenie - przenikanie OTA z paszy

OTA jest wytwarzany przez kilka grzybów z rodzajów Aspergillus i Penicillium. U większości gatunków zwierząt jest szybko i intensywnie wchłaniany w przewodzie żołądkowo-jelitowym, silnie wiąże się z albuminami osocza i jest detoksykowany głównie do ochratoksyny alfa (OTalfa) przez mikroflorę żwacza. U świń OTA stwierdzono głównie w wątrobie i nerkach. Przenikanie OTA z paszy do mleka przeżuwaczy i osłów oraz do jaj drobiu jest potwierdzone, ale niewielkie. Ogólnie rzecz biorąc, OTA upośledza funkcję i strukturę nerek i wątroby, powoduje immunosupresję i wpływa na wyniki zootechniczne (np. przyrost masy ciała, stosunek paszy do przyrostu itp.), przy czym gatunki jednożołądkowe są bardziej podatne niż przeżuwacze z powodu ograniczonej detoksykacji na OTalpha.

Ponowna ocena EFSA – ustalenia panelu CONTAM

Panel CONTAM przyjął za punkt odniesienia (RP) niekorzystny wpływ na zdrowie zwierząt: dla świń i królików 0,01 mg OTA/kg paszy, dla kurcząt rzeźnych i kur 0,03 mg OTA/kg paszy. W sumie dostępnych było 9184 wyników analiz dotyczących OTA w paszy, wyrażonych w suchej masie. Narażenie z dietą oceniano przy użyciu różnych scenariuszy opartych na dietach modelowych lub mieszankach paszowych (mieszanka paszowa pełnoporcjowa lub pasza uzupełniająca plus pasza paszowa). Charakterystykę ryzyka przeprowadzono dla zwierząt, dla których można było zidentyfikować RP. Panel CONTAM uważa, że ryzyko związane z OTA w paszach w zakresie niekorzystnego wpływu na zdrowie świń, kurcząt rzeźnych, kur i królików jest niskie.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8375

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.