Zmiana przepisów w zakresie jakości jaj
28 listopada 2023 roku moc straciło rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. L 163 z 24.06.2008 r., str. 6 ze zm.).
Kompetencje powyższego aktu prawnego przejmują nowe rozporządzenia:
- Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2465 z dnia 17 sierpnia 2023 roku uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj oraz uchylające rozporządzenie Komisji nr 589/2008 (Dz. U. L z 8.11.2023);
- Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466 z 17 sierpnia 2023 roku ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj (Dz. U. L z 8.11.2023);
- Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2464 zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj (Dz. U. L z 8.11.2023).
Od 28 listopada 2023 roku obowiązuje:
- Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2465;
- Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466;
natomiast Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2464 obowiązuje od 8 listopada 2024 roku.
Zmiany wprowadzone Rozporządzeniem Delegowanym Komisji (UE) 2023/2465 dotyczą m.in., w przypadku:
a. Zakładów pakowania jaj
- usunięcia informacji o ustalaniu daty minimalnej trwałości jaj,
- usunięcia definicji „zalecanej daty sprzedaży jaj”,
- usunięcia (z Załącznika II pkt 1 ppkt a) informacji o okresie tymczasowego ograniczenia w dostępie kur do wybiegów na świeżym powietrzu wynikającego z przepisów Unii w przypadku pozyskiwania jaj z chowu na wolnym wybiegu.
b. Konsumenta finalnego
- wprowadzenia nowego zapisu masy jaj dla klasy wagowej L i M – L-duże: masa ≥ 63 g i < 73 g oraz M – średnie: masa ≥ 53 g i < 63 g,
- stosowania określenia metody chowu „klatki ulepszone” dla jaj z chowu klatkowego (załącznik I),
- zastosowania określenia dla metody chowu kur „niezgodna z normami UE” dla jaj importowanych z kraju trzeciego.
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466 reguluje kwestie związane m.in. z funkcjonowaniem zakładów pakowania i prowadzeniem rejestrów przez producentów,
podmioty skupujące i zakłady pakowania.
Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2023/2464 reguluje sprawę znakowania jaj kodem producenta w miejscu produkcji lub w zakładach pakowania.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
29.11.2023
Zwalczanie oszustw w łańcuchu rolno-spożywczym – raport przeglądowy Komisji Europejskiej
W raporcie przeglądowym KE opisano w jaki sposób właściwe organy w państwach członkowskich wywiązują się ze swoich obowiązków w zakresie zwalczania oszustw w branży spożywczej, na mocy art. 9 ust. 2 w sprawie kontroli urzędowej (2017/625). -
27.11.2023
Nowe wymagania w zakresie etykietowania wina
Od 8 grudnia br. zaczną obowiązywać nowe unijne przepisy dotyczące etykietowania wina w zakresie wykazu składników i informacji o wartości odżywczej.
-
24.11.2023
Zatwierdzenie wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego wywożonych z Polski do Zanzibaru
Świadectwo zostało opublikowane na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii.