Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie jaj

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów.

Sprawdzono 202 partie jaj, z czego 57 zakwestionowano (28,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • Braku daty minimalnej trwałości lub podawania jej niezgodnie z przepisami.
  • Braku metody chowu kur lub jej niewłaściwego określenia, np. „jaja ściółkowe” zamiast „jaja z chowu ściółkowego”.
  • Braku klasy jakości jaj lub objaśnienia znaczenia kodu producenta.
  • Braku klasy wagowej jaj lub podawania jej w niewłaściwy sposób, np. wskazanie dwóch klas zamiast jednej (tj. „L/M”).
  • Podawania informacji wprowadzających w błąd, np. „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego lub „wielozbożowe” w odniesieniu do jaj zamiast do warunków żywienia kur.
  • Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
  • Bezprawnego odniesienia do ekologicznej metody produkcji.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Badania żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mleczarski

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn