2 zgłoszenia obecności patogenów w polskim drobiu
W dniu 6.12.2019 dwukrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w mięsie drobiowym z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzony filet z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Litwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 6.12.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzone ćwiartki z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella grupa C (w 5 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka: nieokreślone
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 6.12.2019
Link: RASFF