2 zgłoszenia obecności patogenów w polskim drobiu
W dniu 7.01.2020 dwukrotnie zgłoszono obecność bakterii Salmonella w drobiowym mięsie z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: mrożone kotlety drobiowe
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Francja
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: informacje na temat dystrybucji nie są (jeszcze) dostępne
Podjęte działania: wycofanie z rynku
Data zgłoszenia: 7.01.2020
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzone skrzydełka drobiowe
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Infantis (obecność w 1 na 5 próbek/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Czechy
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: brak produktu na stanie
Data zgłoszenia: 7.01.2020
Link: RASFF