Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

2 zgłoszenia obecności patogenów w polskim drobiu

Kategoria: Alerty

W dniu 7.01.2020 dwukrotnie zgłoszono obecność bakterii Salmonella w drobiowym mięsie z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.

Zgłoszony produkt: mrożone kotlety drobiowe

Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)

Ocena ryzyka: poważne

Kraj zgłaszający: Francja

Kraj pochodzenia: Polska

Status dystrybucji: informacje na temat dystrybucji nie są (jeszcze) dostępne

Podjęte działania: wycofanie z rynku

Data zgłoszenia:  7.01.2020

Link: RASFF

 

Zgłoszony produkt: chłodzone skrzydełka drobiowe

Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Infantis (obecność w 1 na 5 próbek/25g)

Ocena ryzyka: poważne

Kraj zgłaszający: Czechy

Kraj pochodzenia: Polska

Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku

Podjęte działania: brak produktu na stanie

Data zgłoszenia:  7.01.2020

Link: RASFF

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.