3 zgłoszenia obecności Salmonelli w polskich produktach drobiowych
W dniu 16.12.2019 trzykrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w produktach drobiowych z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzony kurczak
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:
Data zgłoszenia: 16.12.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzone filety z piersi kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:
Data zgłoszenia: 16.12.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzona pierś kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Słowacja
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:
Data zgłoszenia: 16.12.2019
Link: RASFF