Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

50% suplementów diety zawiera ukryte składniki pochodzenia zwierzęcego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ukazał się raport autorstwa Animal Save Movement (międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną zwierząt), który ujawnił, że przemysł suplementów ma ogromny wpływ na zwierzęta (> 24 mld zwierząt zostaje zabitych w celu uzyskania suplementów każdego roku) oraz wskazuje na brak przejrzystości w ujawnianiu składników pochodzenia zwierzęcego.

Ponieważ przeciętnemu konsumentowi może być trudno rozszyfrować, skąd pochodzą składniki ich suplementów i jak są wytwarzane, autorzy raportu chcieli dowiedzieć się więcej o branży suplementów w celu zidentyfikowania głównych luk informacyjnych dotyczących jej wpływu na nasze środowisko i zwierzęta.

Raport klasyfikuje suplementy jako witaminy, minerały i składniki botaniczne i zauważa, że istnieje wiele popularnych składników suplementów, które często pochodzą z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Ponadto autorzy stwierdzili, że firmy zajmujące się suplementami na ogół nie ujawniają składników pochodzenia zwierzęcego w produktach uzupełniających ani sposobu ich pozyskiwania.

Jakie składniki odzwierzęce znajdują się najczęściej w suplementach?

Aby stworzyć ten raport, autorzy przeprowadzili szeroko zakrojone badania i współpracowali z ekspertami branżowymi, organizacjami praw zwierząt oraz Biurem Suplementów Diety Amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH). Przeanalizowali dane z ponad 79 tys. produktów, suplementów zawartych w bazie danych NIH Dietary Supplement Label Database.

Odkryli, że pięć najczęstszych składników suplementów, które zazwyczaj pochodzą od zwierząt, to:

  • stearynian magnezu,
  • żelatyna (wytwarzana z przetwarzania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego od krów, świń i owiec),
  • witamina D (zwykle pozyskiwana z owczej wełny),
  • omega-3 (które zazwyczaj pochodzą z ryb),
  • pyłek pszczeli i propolis (zebrane z pszczół miodnych).

Produkty pochodzenia zwierzęcego w suplementach

Autorzy raportu szacują, że każdego roku „wykorzystuje” się ponad 24 mld ryb i 18 mln krów, owiec i świń, aby wytwarzać składniki suplementów sprzedawane na rynku amerykańskim. Ponadto badania wykazały, że około 44% wszystkich dostępnych na rynku suplementów zawiera co najmniej jeden z dwóch najczęściej występujących składników pochodzenia zwierzęcego (stearynian magnezu i żelatyna); jednak przy ograniczeniach danych i nakładaniu się produktów szacuje się, że co najmniej 50% suplementów zawiera co najmniej jeden składnik pochodzenia zwierzęcego.

Oprócz wkładu branży w ubój zwierząt, raport określił wpływ branży na środowisko, zauważając, że każdego roku wytwarza się również 1,8 mld plastikowych opakowań na tabletki — a tylko około 30% z nich jest poddawanych recyklingowi.

Brak świadomości konsumentów o pochodzeniu składników

Wielu konsumentów nie wie, że powszechne składniki, takie jak żelatyna lub stearynian magnezu, są wytwarzane z tłuszczu, kości i ścięgien świń, krów i kurczaków. Ponad połowa suplementów na rynku amerykańskim zawiera co najmniej jeden składnik pochodzenia zwierzęcego. Na przykład wiele kapsułek i miękkich żeli jest wytwarzanych z żelatyny.

Raport wskazuje również, że ryby stanowią zdecydowaną większość zwierząt zabijanych w celu produkcji suplementów, głównie przy produkcji oleju rybiego do suplementów omega-3. Potrzeba do 100 ryb, aby stworzyć jedną butelkę suplementów oleju rybiego.

Źródło:https://cdn.shopify.com/s/files/1/0236/1117/9054/files/Environmental_and_Animal_Impacts_of_the_Supplement_Industry_Report-Terraseed.pdf?v=1657645083

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn