Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

50% suplementów diety zawiera ukryte składniki pochodzenia zwierzęcego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ukazał się raport autorstwa Animal Save Movement (międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną zwierząt), który ujawnił, że przemysł suplementów ma ogromny wpływ na zwierzęta (> 24 mld zwierząt zostaje zabitych w celu uzyskania suplementów każdego roku) oraz wskazuje na brak przejrzystości w ujawnianiu składników pochodzenia zwierzęcego.

Ponieważ przeciętnemu konsumentowi może być trudno rozszyfrować, skąd pochodzą składniki ich suplementów i jak są wytwarzane, autorzy raportu chcieli dowiedzieć się więcej o branży suplementów w celu zidentyfikowania głównych luk informacyjnych dotyczących jej wpływu na nasze środowisko i zwierzęta.

Raport klasyfikuje suplementy jako witaminy, minerały i składniki botaniczne i zauważa, że istnieje wiele popularnych składników suplementów, które często pochodzą z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Ponadto autorzy stwierdzili, że firmy zajmujące się suplementami na ogół nie ujawniają składników pochodzenia zwierzęcego w produktach uzupełniających ani sposobu ich pozyskiwania.

Jakie składniki odzwierzęce znajdują się najczęściej w suplementach?

Aby stworzyć ten raport, autorzy przeprowadzili szeroko zakrojone badania i współpracowali z ekspertami branżowymi, organizacjami praw zwierząt oraz Biurem Suplementów Diety Amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH). Przeanalizowali dane z ponad 79 tys. produktów, suplementów zawartych w bazie danych NIH Dietary Supplement Label Database.

Odkryli, że pięć najczęstszych składników suplementów, które zazwyczaj pochodzą od zwierząt, to:

  • stearynian magnezu,
  • żelatyna (wytwarzana z przetwarzania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego od krów, świń i owiec),
  • witamina D (zwykle pozyskiwana z owczej wełny),
  • omega-3 (które zazwyczaj pochodzą z ryb),
  • pyłek pszczeli i propolis (zebrane z pszczół miodnych).

Produkty pochodzenia zwierzęcego w suplementach

Autorzy raportu szacują, że każdego roku „wykorzystuje” się ponad 24 mld ryb i 18 mln krów, owiec i świń, aby wytwarzać składniki suplementów sprzedawane na rynku amerykańskim. Ponadto badania wykazały, że około 44% wszystkich dostępnych na rynku suplementów zawiera co najmniej jeden z dwóch najczęściej występujących składników pochodzenia zwierzęcego (stearynian magnezu i żelatyna); jednak przy ograniczeniach danych i nakładaniu się produktów szacuje się, że co najmniej 50% suplementów zawiera co najmniej jeden składnik pochodzenia zwierzęcego.

Oprócz wkładu branży w ubój zwierząt, raport określił wpływ branży na środowisko, zauważając, że każdego roku wytwarza się również 1,8 mld plastikowych opakowań na tabletki — a tylko około 30% z nich jest poddawanych recyklingowi.

Brak świadomości konsumentów o pochodzeniu składników

Wielu konsumentów nie wie, że powszechne składniki, takie jak żelatyna lub stearynian magnezu, są wytwarzane z tłuszczu, kości i ścięgien świń, krów i kurczaków. Ponad połowa suplementów na rynku amerykańskim zawiera co najmniej jeden składnik pochodzenia zwierzęcego. Na przykład wiele kapsułek i miękkich żeli jest wytwarzanych z żelatyny.

Raport wskazuje również, że ryby stanowią zdecydowaną większość zwierząt zabijanych w celu produkcji suplementów, głównie przy produkcji oleju rybiego do suplementów omega-3. Potrzeba do 100 ryb, aby stworzyć jedną butelkę suplementów oleju rybiego.

Źródło:https://cdn.shopify.com/s/files/1/0236/1117/9054/files/Environmental_and_Animal_Impacts_of_the_Supplement_Industry_Report-Terraseed.pdf?v=1657645083

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.