Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
13 maja 2022 r. Food Standards Scotland (FSS) i Food Standards Agency (FSA) opublikowały list mający na celu uświadomienie przedsiębiorstwom spożywczym i władzom lokalnym niebezpieczeństwa związanego z partią lecytyny sojowej importowanej do Wielkiej Brytanii z Indii, zawierającej niezadeklarowane białko arachidowe. List zawierał wytyczne dla przedsiębiorstw spożywczych, aby umożliwić im zarządzanie tym problemem i spełnić ich ustawowy obowiązek niewprowadzania niebezpiecznej żywności na rynek.
Aktualizacja wytycznych w sierpniu 2022 r.
4 sierpnia 2022 r. opublikowano aktualizację tej sytuacji. FSA otrzymała analizę przyczyn źródłowych wraz z planem działań naprawczych od Lecithin Association of India. Informacje zawarte w tym dokumencie podkreślają dalsze działania wymagane do zarządzania obecnym ryzykiem związanym z lecytyną sojową, zawierającą niezadeklarowane białko arachidowe. W tej chwili nie ma żadnych wskazówek dotyczących tego, kiedy problem może zostać rozwiązany lub jak długo te działania będą musiały być kontynuowane.
W ramach planu działań naprawczych, Lecithin Association of India przeprowadza testy immunoenzymatyczne ELISA dla wszystkich materiałów przychodzących (do Indii) i wychodzących (z Indii), aby zapewnić, że nie ma zanieczyszczenia lecytyny sojowej. Stowarzyszenie poprosiło, aby brytyjskie przedsiębiorstwa przeprowadziły podobne testy, gdy otrzymają produkty.
Zalecenia FSA i FSS
W związku z powszechnym zanieczyszczeniem lecytyny sojowej na różnych poziomach FSA i FSS doradzają, aby przedsiębiorstwa spożywcze, które kupują lecytynę sojową pochodzącą z Indii, pobierały próbki i testowały produkt po jego przybyciu do Wielkiej Brytanii, zanim zostanie on dalej przetworzony lub sprzedany. Wyniki tych badań powinny być przekazywane wzdłuż łańcucha dostaw, aby umożliwić przedsiębiorstwom spożywczym ocenę ryzyka dla wytwarzanych przez nie produktów, w których zastosowano lecytynę sojową z Indii.
Przedsiębiorstwa spożywcze powinny w dalszym ciągu wykonywać zadania związane z identyfikowalnością, aby zidentyfikować produkty (lub składniki użyte w produktach) zawierające lecytynę sojową z Indii.
Jeśli firmy spożywcze otrzymały lecytynę sojową zanieczyszczoną białkiem z orzeszków ziemnych, należy przeprowadzić ocenę ryzyka dla konkretnego produktu w celu ustalenia, czy można go bezpiecznie wprowadzać do obrotu.
Przedsiębiorstwa powinny rozważyć, czy istniejące oznakowanie informuje konsumentów o ryzyku, a niektóre z nich mogą dodawać na swoich produktach oznakowanie ostrzegawcze dotyczące alergenów (PAL). Jeżeli jakikolwiek produkt zawierający lecytynę sojową został skażony orzeszkami ziemnymi, a oznakowanie nie informuje o ryzyku konsumentów, należy go wycofać. Chociaż żywność nieopakowana nie wymaga etykietowania, informacje o alergenach należy przekazać konsumentowi na piśmie lub ustnie.
Przedsiębiorstwa powinny również zapewnić, że wszelkie przyszłe dostawy lecytyny sojowej nie zawierają niezadeklarowanego białka z orzeszków ziemnych przed dalszym przetwarzaniem lub produkcją.
Źródło: https://www.foodstandards.gov.scot/downloads/220804_Industry_Guidance_Lecithin.pdf
Przeczytaj także
Pomimo tego, że spożywanie pokarmów jest dla każdego człowieka czynnością naturalną, dla niektórych może się to wiązać z ryzykiem ze względu na alergeny, które powodują coraz większe zagrożenie dla zdrowia i życia wielu osób. W 1995 r. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii dokonała klasyfikacji zaburzeń występujących w organizmie człowieka, które są wywoływane spożywanym jedzeniem.
Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) poinformowały, że niektóre partie lecytyny sojowej importowane do Wielkiej Brytanii, zawierają niezadeklarowane białko z orzechów ziemnych. Na dzień dzisiejszy ze zgłoszeniem RASFF powiązano kilkadziesiąt krajów, w tym Polskę.
Na przełomie października i listopada 2021 doszło do licznych wycofań produktów z powodu błędnego oznakowania i obecności niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych. Problem wywołał błędnie oznakowany składnik produktów. Olej arachidowy został oznakowany jako słonecznikowy.