Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Brytyjskie agencje wzywają do badania lecytyny sojowej z Indii ze względu na ryzyko wystąpienia orzeszków ziemnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

13 maja 2022 r. Food Standards Scotland (FSS) i Food Standards Agency (FSA) opublikowały list mający na celu uświadomienie przedsiębiorstwom spożywczym i władzom lokalnym niebezpieczeństwa związanego z partią lecytyny sojowej importowanej do Wielkiej Brytanii z Indii, zawierającej niezadeklarowane białko arachidowe. List zawierał wytyczne dla przedsiębiorstw spożywczych, aby umożliwić im zarządzanie tym problemem i spełnić ich ustawowy obowiązek niewprowadzania niebezpiecznej żywności na rynek.

Aktualizacja wytycznych w sierpniu 2022 r.

4 sierpnia 2022 r. opublikowano aktualizację tej sytuacji. FSA otrzymała analizę przyczyn źródłowych wraz z planem działań naprawczych od Lecithin Association of India. Informacje zawarte w tym dokumencie podkreślają dalsze działania wymagane do zarządzania obecnym ryzykiem związanym z lecytyną sojową, zawierającą niezadeklarowane białko arachidowe. W tej chwili nie ma żadnych wskazówek dotyczących tego, kiedy problem może zostać rozwiązany lub jak długo te działania będą musiały być kontynuowane.

W ramach planu działań naprawczych, Lecithin Association of India przeprowadza testy immunoenzymatyczne ELISA dla wszystkich materiałów przychodzących (do Indii) i wychodzących (z Indii), aby zapewnić, że nie ma zanieczyszczenia lecytyny sojowej. Stowarzyszenie poprosiło, aby brytyjskie przedsiębiorstwa przeprowadziły podobne testy, gdy otrzymają produkty.

Zalecenia FSA i FSS

W związku z powszechnym zanieczyszczeniem lecytyny sojowej na różnych poziomach FSA i FSS doradzają, aby przedsiębiorstwa spożywcze, które kupują lecytynę sojową pochodzącą z Indii, pobierały próbki i testowały produkt po jego przybyciu do Wielkiej Brytanii, zanim zostanie on dalej przetworzony lub sprzedany. Wyniki tych badań powinny być przekazywane wzdłuż łańcucha dostaw, aby umożliwić przedsiębiorstwom spożywczym ocenę ryzyka dla wytwarzanych przez nie produktów, w których zastosowano lecytynę sojową z Indii.

Przedsiębiorstwa spożywcze powinny w dalszym ciągu wykonywać zadania związane z identyfikowalnością, aby zidentyfikować produkty (lub składniki użyte w produktach) zawierające lecytynę sojową z Indii.

Jeśli firmy spożywcze otrzymały lecytynę sojową zanieczyszczoną białkiem z orzeszków ziemnych, należy przeprowadzić ocenę ryzyka dla konkretnego produktu w celu ustalenia, czy można go bezpiecznie wprowadzać do obrotu.

Przedsiębiorstwa powinny rozważyć, czy istniejące oznakowanie informuje konsumentów o ryzyku, a niektóre z nich mogą dodawać na swoich produktach oznakowanie ostrzegawcze dotyczące alergenów (PAL). Jeżeli jakikolwiek produkt zawierający lecytynę sojową został skażony orzeszkami ziemnymi, a oznakowanie nie informuje o ryzyku konsumentów, należy go wycofać. Chociaż żywność nieopakowana nie wymaga etykietowania, informacje o alergenach należy przekazać konsumentowi na piśmie lub ustnie.

Przedsiębiorstwa powinny również zapewnić, że wszelkie przyszłe dostawy lecytyny sojowej nie zawierają niezadeklarowanego białka z orzeszków ziemnych przed dalszym przetwarzaniem lub produkcją.

Źródło: https://www.foodstandards.gov.scot/downloads/220804_Industry_Guidance_Lecithin.pdf

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.