Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes
Serdecznie zapraszamy na VIII edycję Kongresu Bezpieczeństwa Żywności „The Future of Food” (www.foodcongress.org) w hotelu Arche Krakowska 237 w Warszawie w formule hybrydowej. Jednym z poruszanych zagadnień będzie temat „Budowanie Kultury Bezpieczeństwa Żywności w oparciu o podejście behawioralne” wygłoszony przez przedstawiciela Coca-Cola HBC Polska Sp. z o.o oraz „System Nutri-Score: kształtowanie prozdrowotnych wyborów zakupowych”, wygłoszony przez przedstawiciela Nestlé Polska S.A.
Poniżej zajawki ww. tematów – więcej dowiedzą się Państwo 18 listopada br.
Rynek branży spożywczej wciąż rośnie, a na producentach żywności spoczywa ogromna odpowiedzialność za zapewnienie jakości na wszystkich etapach coraz bardziej skomplikowanego łańcucha dostaw. Świadomość potrzeby zapewnienia bezpiecznej żywności jest dość wysoka, ze zrozumieniem powagi sytuacji i towarzyszącego ryzyka. Rok do roku przybywa firm, które budują, rozwijają i mierzą Kulturę Bezpieczeństwa Żywności w swoich organizacjach.
Niestety, pomimo świadomości, jak również dokonanego gigantycznego postępu technologicznego, przemysł spożywczy wciąż cierpi z powodu takich zdarzeń, jak wycofanie produktu czy wybuchy zatruć pokarmowych. Wnioski płynące z poważniejszych incydentów potwierdzają, że za spowodowanie kryzysu nie były odpowiedzialne wprost niewłaściwe szkolenia, nieodpowiednie instrukcje czy błędy operatora. Podstawową przyczyną prawie zawsze była kultura organizacji, a wszystkie incydenty jako jeden wspólny czynnik miały ludzi oraz ich zachowania. Jest to o tyle istotne, iż od decyzji pracownika o umyciu rąk, po decyzję kierownictwa o ustaleniu specyficznej kontroli danego ryzyka - na każdym etapie zawsze istnieje element ludzki. Tradycyjne systemy zarządzania kierują nas na doskonalenie procesów. Oczywiście to słuszna droga, ale niekompletna, bo nawet dobrze zaprojektowany proces wciąż jest realizowany przez ludzi. Z wielu lat doświadczenia wiem, że najlepiej opisane procedury czy zasady stają się bezużyteczne, jeśli nie są stosowane. Na samym końcu pozostaje bowiem człowiek, ze swoimi przekonaniami, wiedzą i motywacją, podejmujący w danej chwili wybór o tym czy zachowa się w sposób zgodny z wymaganiem, tzn. bezpieczny.
Ostatnie badania dotyczące szkoleń w zakresu bezpieczeństwa żywności wykonane w lutym 2020 roku, tuż przed wybuchem pandemii (Global Food Safety Training Survey 2020) pokazują jeden bardzo trzeźwiący fakt. 67% ankietowanych firm przyznało, że pomimo wielu wysiłków nadal mają pracowników nieprzestrzegających programu bezpieczeństwa żywności. Na pytanie „Dlaczego?”, najważniejsze odpowiedzi dotyczyły ludzkich zachowań, w tym najczęściej wymieniane powody to złe nawyki, chęć robienia rzeczy po „staremu”, powtarzanie kierunku innych pracowników lub brak zaangażowania. Dopiero w dalszej kolejności wymienione zostały elementy związane z brakiem skuteczności szkolenia („nie pamiętam szkolenia”, „nie zrozumiałem szkolenia”).
Patrząc na bezpieczeństwo żywności z tej perspektywy, jasne jest, że postęp wymaga wyjścia poza tradycyjne fundamenty i rozszerzenia naszej specjalności o aspekt behawioralny, zrozumienia podstaw ludzkich zachowań oraz sposobów ich modelowania.
Frank Yiannas autor książki „Food Safety Culture: Creating a Behavior-Based Food Safety Management System” podkreśla, że bezpieczeństwo żywności jest jednoznaczne z zachowaniem, a rolą profesjonalistów z branży jest budowanie kultury, a nie systemów bezpieczeństwa żywności. Trudno się z tym nie zgodzić. Nie da się poprawić bezpieczeństwa żywności bez wpływania na myśli, postawy i zachowania ludzi.
Prywatnie głęboko wierzę, że ludzie naprawdę chcą robić to, co słuszne. Czasem jednak na ich drodze stają „inne rzeczy”, brak zrozumienia, nawyki, wpływ grupy społecznej lub autorytetów. Naszym najważniejszym zadaniem jest zapewnić, iż wszyscy każdego dnia dokonają właściwego wyboru, podpartego głęboko zakorzenionym przekonaniem, że tak należy, że jest to jedyny i słuszny wybór w trosce o dobro innych. Bo każdy na tej planecie zasługuje na zdrową i bezpieczną żywność.
Więcej informacji przekażę Państwu podczas Kongresu Bezpieczeństwa Żywności w dniu 18 listopada br. - Anna Gronostajska, BU QSE Manager Pl&Bal Dyrektor ds. Zapewnienia Jakości, Ochrony Środowiska i Bezpieczeństwa Pracy Coca-Cola HBC Polska Sp. z o.o
Konsumenci niezmiennie wykazują deficyt wiedzy żywieniowej, choć coraz więcej konsumentów czyta etykiety w zakresie składu i wartości odżywczej. Jednocześnie mniej czasu spędzamy w miejscu zakupu, co jeszcze bardziej uwidoczniło się w czasie pandemii. Stąd potrzeba prostego, popartego naukowo systemu ułatwiającego zdrowe wybory zakupowe.
W odpowiedzi na te wyzwania stworzono Nutri-Score, prosty, dobrowolny i bezpłatny system znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania. Nutri-Score został opracowany przez francuskich naukowców i wypromowany przez rząd tego kraju. W UE uzyskał poparcie organizacji konsumentów i gremiów naukowych, a w wielu państwach członkowskich jest wspierany przez administrację. Liczne opracowania naukowe potwierdzają jego skuteczność, a ostatnio przeprowadzone w Polsce badanie na reprezentatywnej grupie konsumentów pokazuje potencjał Nutri-Score w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Więcej na ten temat możecie się Państwo dowiedzieć podczas mojego wystąpienia na Kongresie Bezpieczeństwa Żywności w dniu 18 listopada 2021 r. - Jacek Czarnecki, PhD, head of regulatory & scientific affairs Nestlé Polska S.A.
Przeczytaj także
IFS zaprasza na wydarzenie hybrydowe, gdzie na wspólnej przestrzeni odbędą się trzy niezależne, równoległe wydarzenia branżowe: VIII Kongres Bezpieczeństwa Żywności, III Kongres Logistyczny i I Kongres Polskiej Produkcji Podstawowej. 18 listopada br. w hotelu Arche Krakowska 237 w Warszawie.
IFS Office Central & Eastern Europe uznała Standardy IFS za zgodne z najnowszą wersją 2020.1 wymagań GFSI „GFSI Benchmarking Requirements ”
Nowa wersja standardu IFS Food v7 daje większą jasność co do tego, czego oczekujemy od audytorów podczas przeprowadzania Oceny IFS Food Assessment.