Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
We wrześniu opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1595 zatwierdzające zmianę inną niż nieznaczna w specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych [Gorgonzola (ChNP)].
Zmiany dotyczą opisu produktu, dowodu pochodzenia, metody produkcji, etykietowania, pakowania oraz przepisów dotyczących certyfikacji.
Zgodnie z rozporządzeniem zatwierdza się zmiany w opublikowanej w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej specyfikacji dotyczącej nazwy „Gorgonzola” (ChNP). Skonsolidowany jednolity dokument znajduje się w załączniku do rozporządzenia 2017/1595.
Rozporządzenie co do zasady wchodzi w życie 12 października 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Natomiast, co istotne, zasadę określoną w art. 4 specyfikacji produktu oraz w sekcji 3.6 jednolitego dokumentu, zgodnie z którą „ser Gorgonzola” można także wprowadzać do obrotu w uprzednio pakowanych porcjach niepokrytych karbowaną folią aluminiową po uzyskaniu certyfikacji zatwierdzonej jednostki certyfikującej lub innej upoważnionej przez nią jednostki certyfikującej” stosuje się dopiero od dnia od dnia 12 kwietnia 2018 r.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
13 września 2017 r. Trybunał Sprawiedliwości UE wydał doniosłe praktycznie orzeczenie odnośnie wprowadzania do obrotu żywności genetycznie zmodyfikowanej, przesądzające m.in., że „środki ochronne niezależnie od...
W Parlamencie procedowany jest obecnie Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wzorów formularzy deklaracji składanych Dyrektorowi Generalnemu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w zakresie zbioru...