Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cronobacter w suszonych owocach, orzechach i nasionach z warszawskich sklepów – wyniki badań

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Orzechy i suszone owoce należą do kategorii żywności o niskiej wilgotności (LMF). Zgodnie z definicją FAO/WHO ta kategoria żywności obejmuje produkty spożywcze o naturalnie niskiej zawartości wilgoci oraz produkty, w których zawartość wilgoci została zmniejszona poprzez suszenie lub odwodnienie. Produkty spożywcze o małej zawartości wilgoci charakteryzują się zwiększoną trwałością z powodu ich niskiej aktywności wody. Orzechy są wykorzystywane przez przemysł spożywczy, ponieważ są uważane za zdrową, wygodną i pożywną przekąskę. Wiadomo, że owoce są nośnikami niepatogennej i chorobotwórczej mikroflory, i mogą ulegać skażeniu w początkowych fazach ich pozyskiwania (wzrost, zbiór), podczas przetwarzania i dystrybucji, a także niewłaściwego obchodzenia się. W przeciwieństwie do szeroko opisywanego występowania patogenów na świeżych owocach i zatruć pokarmowych spowodowanych spożyciem skażonych świeżych owoców, obecność patogenów na owocach suszonych lub kandyzowanych nie jest dobrze udokumentowana.

Cel pracy

Naukowcy z SGGW oraz IBB PAN opublikowali w czasopiśmie Pathogens wyniki swojej pracy, której celem było określenie jakości mikrobiologicznej orzechów, nasion i suszonych owoców ze szczególnym uwzględnieniem występowania Cronobacter spp.

Analizie poddano 64 próbki orzechów handlowych (20 próbek), suszonych owoców (24), kandyzowanych owoców (8), nasion (4) oraz mieszanek nasion, suszonych owoców i orzechów (8). Próbki zostały zakupione w sklepach w Warszawie, w różnych supermarketach, od września 2018 do lutego 2019 r. Pochodziły od siedmiu producentów. Wszystkie próbki były pakowane w opakowania jednostkowe o wadze od 50 g do 250 g. W badaniu tym nie analizowano produktów „sprzedawanych na wagę”. Próbki były transportowane w temperaturze otoczenia i natychmiast testowane w laboratorium. Wszystkie próbki zbadano w terminie przydatności do spożycia i przeanalizowano w trzech powtórzeniach.

Próbki badano pod kątem całkowitej liczby bakterii (TPC), liczby drożdży i pleśni oraz występowania Cronobacter spp. Izolaty zidentyfikowano i zróżnicowano metodą PCR-RFLP (reakcja łańcuchowa polimerazy – polimorfizm długości fragmentów restrykcyjnych) i RAPD-PCR (losowo amplifikowany polimorficzny DNA metodą PCR).

Wyniki tego badania potwierdziły obecność i pozwoliły na identyfikację Cronobacter spp. w produktach pochodzenia roślinnego przeznaczonych do bezpośredniego spożycia

Prawie 8% analizowanych próbek, w tym próbki suszonych owoców, nasion oraz mieszanek suszonych owoców, orzechów i nasion, zostało zdyskwalifikowanych do spożycia przez ludzi z powodu nadmiernej liczby pleśni (>3 log CFU g-1 ), które nie spełniały przyjętych i wdrożonych na forach międzynarodowych wytycznych dla tego typu produktów. Ten poziom zanieczyszczenia może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów ze względu na potencjalną obecność mykotoksyn. W żadnej z analizowanych próbek owoców suszonych, owoców kandyzowanych i nasion nie wykryto gatunków Cronobacter.

Występowanie Cronobacter spp. w orzechach detalicznych oraz w mieszankach bakalii, nasion i orzechów stanowiło odpowiednio w 50,0% i 25,0%. Trzy gatunki Cronobacter (C. malonaticus, C. turicensis i C. sakazakii) wyizolowano z próbek orzechów (migdały, orzechy laskowe, nerkowca, orzeszki piniowe, makadamia i brazylijskie) oraz mieszanek orzechów, suszonych owoców i nasion. Obecność tych trzech gatunków, które są jedynymi patogenami z rodzaju Cronobacter, w żywności RTE może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, zwłaszcza dla seniorów lub osób z wcześniejszą patologią. Podsumowując, ocena ryzyka związanego ze spożywaniem produktów roślinnych RTE przez te grupy konsumentów musi zostać przeanalizowana przez odpowiednie agencje nadzoru epidemiologicznego.

Nie ma przepisów dotyczących Cronobacter w artykułach spożywczych, z wyjątkiem preparatów w proszku dla niemowląt.

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308658/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.