Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy aktualny poziom produkcji żywności wystarczy do wyżywiania świata w 2050 roku?

Kategoria: Biznes

Badania naukowe wskazują, że aktualny poziom produkcji żywności może być wystarczający, by wyżywić 10-miliardową populację świata w roku 2050. Pod warunkiem jednak, że do tego czasu znacznie więcej osób przejdzie na dietę roślinną i ograniczone zostanie marnotrawstwo produktów spożywczych.

Kalorie, białko, żelazo, cynk i witamina A

Za punkt odniesienia naukowcy z brytyjskiego Lancaster University przyjęli dane z roku 2013 dotyczące produkcji i marnotrawstwa żywności oraz średnie zalecane spożycie energii, białka, witaminy A, żelaza oraz cynku. Obecnie światowe rolnictwo wytwarza więcej kalorii, białka, żelaza i cynku niż wynosi globalne zapotrzebowanie. Zbyt mała jest natomiast podaż witaminy A, jednak według badaczy rozwiązaniem mogłoby być bardziej powszechne wzbogacanie produktów spożywczych bądź suplementacja.

Deficyt -40 kcal/osobę

Zakładając, że sposób żywienia w skali globalnej oraz stopień marnotrawienia żywności nie ulegną zmianom, ale równocześnie całkowicie wyeliminowane zostanie wykorzystywanie produktów rolnych w celach innych niż spożywcze, w 2050 roku można spodziewać się średniego deficytu podaży energii w wysokości -40 kcal/osobę.

Ograniczenie produkcji zwierzęcej?

Prognoza brytyjskich naukowców przedstawia się inaczej przy założeniu całkowitej rezygnacji z przeznaczania jadalnych surowców rolnych na paszę dla zwierząt. Takie rozwiązanie skutkowałoby ograniczeniem podaży mięsa, produktów mlecznych i ryb, pozwoliłoby jednak na wyżywienie globalnej populacji bez konieczności ograniczania marnotrawstwa żywności lub innych niż spożywcze zastosowań płodów rolnych. Z kolei całkowite wyeliminowanie marnotrawienia produktów żywnościowych oraz ograniczenie nadmiernego spożycia kalorii również wystarczyłoby do wykarmienia wszystkich ludzi na świecie w 2050 roku bez konieczności zwiększania poziomu produkcji żywności.

Najbardziej realistyczny scenariusz

Najbardziej realistyczny scenariusz przedstawiony przez badaczy opiera się natomiast na ograniczeniu marnotrawstwa, nadmiernego spożycia kalorii oraz wykorzystania jadalnych roślin na paszę dla zwierząt o połowę. Wówczas obecna wydajność światowego systemu żywnościowego również byłaby wystarczająca, by zapewnić wyżywienie globalnej populacji w 2050 roku, choć wymagałoby to zmniejszenia spożycia mięsa, mleka i ryb.

Co w przypadku braku zmian?

Naukowcy ostrzegają jednocześnie, że jeśli obecna tendencja coraz większego spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego nie zmieni się na korzyść produktów roślinnych, nie ograniczy się marnotrawienia żywności, a niespożywcze wykorzystanie surowców rolnych pozostanie nie zmienione, do zaspokojenia potrzeb świata w 2050 roku konieczne będzie zwiększenie produkcji żywności o 119%.

Źródła:

  1. https://online.ucpress.edu/elementa/article/doi/10.1525/elementa.310/112838/Current-global-food-production-is-sufficient-to?fbclid=IwAR13xNUrYhEVIFbf01JBGj_ysmxQsMHJ2B6vGfdnuA-5DM3rnUIpZQtvTuk
  2. https://www.tabledebates.org/research-library/food-production-sufficient-2050-if-diet-and-waste-changed

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.