Czy nowy rodzaj bioplastiku znajdzie zastosowanie w produkcji opakowań do żywności?
Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.
Celuloza i glicerol
Do stworzenia bioplastiku naukowcy wykorzystali komercyjnie dostępną celulozę oraz glicerol. „Mimo że jest to prosta strategia, do tej pory nie była obiektem badań naukowych”, mówi dr Susana Guzmán z instytutu badawczego „La Mayora” w Máladze.
Alternatywa dla konwencjonalnego plastiku
Jest on wodoodporny, zapewnia ochronę przed patogenami i posiada właściwości fizyczne zbliżone do plastikowej folii spożywczej – jest plastyczny, giętki i przezroczysty. Jak zaznaczają autorzy publikacji, w której opisano nowatorski bioplastik, jednym z głównych celów prowadzonych przez nich prac było opracowanie materiału na bazie odpadów z przemysłu rolno-spożywczego, który byłby transparentny, odporny i biodegradowalny, dzięki czemu mógłby stanowić alternatywę dla tradycyjnych rodzajów plastiku.
Świeżość produktów na przestrzeni czasu
Naukowcy poddali nowy bioplastik testom, wykorzystując go jako opakowanie do ciastek – jak się okazało, materiał pozwalał na skuteczne zachowanie świeżości produktów na przestrzeni czasu. „Analizy te są pierwszym etapem w pracach nad doskonaleniem naszego rozwiązania. W przyszłości mogłoby znaleźć ono zastosowanie na targowiskach, w barach szybkiej obsługi czy piekarniach”, przekonuje dr Guzmán.
Rozwiązanie przyjazne środowisku
Jedną z najważniejszych cech nowego materiału jest jego obojętność dla środowiska naturalnego. Bioplastik poddano testom dekompozycji, aby ocenić jego potencjalny wpływ na środowisko wodne. Badacze zaobserwowali, że dzięki obecności glicerolu materiał łatwo ulegał rozkładowi przez mikroorganizmy, które były w stanie wykorzystać go w procesach przemiany materii.
Potencjalne zastosowania w przemyśle spożywczym
Według hiszpańskich naukowców opracowany przez nich bioplastik jest bardziej wytrzymały niż inne tego typu materiały i mógłby z powodzeniem posłużyć do produkcji opakowań takich rodzajów żywności, jak pieczywo, ciastka, mięso czy ryby.
Źródła:
Przeczytaj także
-
17.12.2024
Rada UE zatwierdza PPWR
16 grudnia 2024 Rada przyjęła rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych
-
09.12.2024
Co dalej z globalnym Porozumieniem ws. Zatrzymania Zanieczyszczania Tworzywami Sztucznymi?
W Busan w Korei Południowej zakończyła się 5. runda negocjacji w sprawie globalnego porozumienia dotyczącego zatrzymania zanieczyszczania środowiska tworzywami sztucznymi. Ze względu na brak zgody pomiędzy krajami w niektórych obszarach finalne negocjacje zostały odroczone.
-
29.11.2024
Wyzwania zrównoważonych opakowań w sektorze rolno-spożywczym – wyniki badań projektu D4PACK
W dniu 12 listopada 2024 roku partnerzy europejskiego projektu D4PACK współfinansowanego przez program Interreg Central Europe, zaprezentowali wyniki badań dotyczących wyzwań, z jakimi zmaga się sektor rolno-spożywczy w zakresie opakowań. Badania objęły w szczególności sektory: mięsny, mleczarski oraz owocowo-warzywny i zostały przeprowadzone w czterech krajach pilotażowych.