Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Decyzja Prezesa UOKiK – potrawy zafałszowane

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zgodnie z decyzją Prezesa UOKiK (DIH-1.709.76.2019.BP) z dnia 11 września 2019 r. utrzymano w mocy zaskarżoną decyzję Opolskiego WIIH i wymierzono dwie kary pieniężne w wysokości: 8000 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu dwóch zafałszowanych potraw o łącznej wartości 37,00 zł oraz 700 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu 16 potraw o łącznej wartości 222,00 zł o nieodpowiadających jakości handlowej.

W toku kontroli wykazano, że do sporządzenia sałatki greckiej nie użyto zadeklarowanego sera feta, a jedynie sera typu feta. Ponadto badania laboratoryjne udowodniły obecność wołowiny i drobiu zamiast zadeklarowanej baraniny w kebabie. Stwierdzono również brak podania wykazu składników powodujących alergię lub reakcję nietolerancji w 16 produktach.

Prezes UOKiK uznał, że w przypadku wyboru potraw konsument zwraca uwagę na podany skład kierując się przy wyborze swoimi indywidualnymi upodobaniami. Strona poprzez podanie składników, które w rzeczywistości w danej potrawie nie występują, świadomie – zdaniem organu – wprowadza potencjalnego konsumenta w błąd, który znając rzeczywisty skład potrawy, mógłby takiego zakupu nie dokonać. Ponadto nie podano informacji o alergenach w potrawach, co stanowi poważne zagrożenie dla konsumentów.

www.food-law.pl

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.