Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzja Prezesa UOKiK – potrawy zafałszowane

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zgodnie z decyzją Prezesa UOKiK (DIH-1.709.76.2019.BP) z dnia 11 września 2019 r. utrzymano w mocy zaskarżoną decyzję Opolskiego WIIH i wymierzono dwie kary pieniężne w wysokości: 8000 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu dwóch zafałszowanych potraw o łącznej wartości 37,00 zł oraz 700 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu 16 potraw o łącznej wartości 222,00 zł o nieodpowiadających jakości handlowej.

W toku kontroli wykazano, że do sporządzenia sałatki greckiej nie użyto zadeklarowanego sera feta, a jedynie sera typu feta. Ponadto badania laboratoryjne udowodniły obecność wołowiny i drobiu zamiast zadeklarowanej baraniny w kebabie. Stwierdzono również brak podania wykazu składników powodujących alergię lub reakcję nietolerancji w 16 produktach.

Prezes UOKiK uznał, że w przypadku wyboru potraw konsument zwraca uwagę na podany skład kierując się przy wyborze swoimi indywidualnymi upodobaniami. Strona poprzez podanie składników, które w rzeczywistości w danej potrawie nie występują, świadomie – zdaniem organu – wprowadza potencjalnego konsumenta w błąd, który znając rzeczywisty skład potrawy, mógłby takiego zakupu nie dokonać. Ponadto nie podano informacji o alergenach w potrawach, co stanowi poważne zagrożenie dla konsumentów.

www.food-law.pl

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn