Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z decyzją Prezesa UOKiK (DIH-1.709.76.2019.BP) z dnia 11 września 2019 r. utrzymano w mocy zaskarżoną decyzję Opolskiego WIIH i wymierzono dwie kary pieniężne w wysokości: 8000 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu dwóch zafałszowanych potraw o łącznej wartości 37,00 zł oraz 700 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu 16 potraw o łącznej wartości 222,00 zł o nieodpowiadających jakości handlowej.
W toku kontroli wykazano, że do sporządzenia sałatki greckiej nie użyto zadeklarowanego sera feta, a jedynie sera typu feta. Ponadto badania laboratoryjne udowodniły obecność wołowiny i drobiu zamiast zadeklarowanej baraniny w kebabie. Stwierdzono również brak podania wykazu składników powodujących alergię lub reakcję nietolerancji w 16 produktach.
Prezes UOKiK uznał, że w przypadku wyboru potraw konsument zwraca uwagę na podany skład kierując się przy wyborze swoimi indywidualnymi upodobaniami. Strona poprzez podanie składników, które w rzeczywistości w danej potrawie nie występują, świadomie – zdaniem organu – wprowadza potencjalnego konsumenta w błąd, który znając rzeczywisty skład potrawy, mógłby takiego zakupu nie dokonać. Ponadto nie podano informacji o alergenach w potrawach, co stanowi poważne zagrożenie dla konsumentów.
www.food-law.pl
Przeczytaj także
Zgodnie z decyzją Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) KO.8230.131.2019 z dnia 18 lipca 2019 r.
Na Ukrainie jest obecnie procedowana ustawa o „o zmianach w niektórych ustawach w zakresie zakazu stosowania oleju palmowego w produkcji żywności”.
Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od GMO.