Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

DG SANTE proponuje obniżenie limitów mykotoksyn dla zbóż i makaronów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mykotoksyny, naturalnie występujące toksyny wytwarzane przez niektóre pleśnie (grzyby) są szczególnie istotnym zagrożeniem w zbożach i produktach zbożowych. W Europie Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) zaproponowała ostatnio obniżenie limitów dla deoksyniwalenolu (DON) i T2/HT2, które mają zastosowanie do zbóż i produktów pochodnych przeznaczonych zarówno do spożycia przez ludzi, jak i zwierzęta. 

Nowe limity zaproponowane w produktach spożywczych przez DG SANTE w porównaniu z maksymalnymi poziomami obowiązującymi obecnie dla DON zgodnie z rozporządzeniem WE nr. 1126/2007 przedstawiają się następująco dla:

  • nieprzetworzonych zbóż (z 1250 do 1000 μg/kg);
  • pszenicy durum i kukurydzy (od 1750 do 1250 μg/kg);
  • produktów z kukurydzy mielonej (z różnych limitów zróżnicowanych w zależności od wielkości ziarna, do maksymalnie 1250 μg/kg, do jednej niezróżnicowanej kategorii z limitem 750 μg/kg).

We wniosku proponuje się obniżenie limitów DON również dla produktów pochodnych, takich jak: produkty przemiału i makarony (z 750 do 500 μg/kg);

  • chleb, ciastka, herbatniki, przekąski na bazie zbóż i płatki śniadaniowe (500 do 400 μg/kg);
  • przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci (200 do 150 μg/kg).

Włoskie stowarzyszenia branżowe przeciwne obniżeniu limitów

Dane z programu monitoringu Mipaaf-Crea (Włoskiego Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej – Włoskiej Rady ds. Badań Rolniczych i Analiz Ekonomicznych Rolnictwa) przeprowadzonego w latach 2011-2019 pokazują, że średnia próbek (pszenica miękka) z wartościami DON większymi niż 1250 μg/kg wynosi 6 %; liczba ta wzrosłaby do około 8% przy nowym limicie 1000 μg/kg. W przypadku próbek kukurydzy średnio 16% partii wykazywało wartości DON wyższe niż 1750 μg/kg oraz jeśli limit zostanie obniżony do 1250 μg/kg, wartość ta wzrośnie do około 20%. 

Na podstawie tych danych wyraźnie widać, że dalsze obniżanie limitów DON nie jest obecnie zrównoważone, dlatego – mając świadomość, że w przyszłości zawartość zanieczyszczeń musi zostać zmniejszona w celu ciągłej poprawy jakości zdrowotnej produktów spożywczych – stowarzyszenia branżowe wnioskują o odroczenie wprowadzenia nowych limitów, aby pozostawić niezbędny czas operatorom w łańcuchu dostaw, organizacjom sektorowym na zbadanie nowych interwencji związanych z hermetyzacją i ocenę wpływu proponowanych maksymalnych poziomów.   

Źródła:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/IT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32007R1126&from=it

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/9703

https://affidiajournal.com/en/dg-sante-s-proposal-to-lower-the-limits-for-mycotoxins-in-cereals-and-pasta-is-it-feasible

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności Prawo żywnościowe Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.