Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mykotoksyny, naturalnie występujące toksyny wytwarzane przez niektóre pleśnie (grzyby) są szczególnie istotnym zagrożeniem w zbożach i produktach zbożowych. W Europie Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) zaproponowała ostatnio obniżenie limitów dla deoksyniwalenolu (DON) i T2/HT2, które mają zastosowanie do zbóż i produktów pochodnych przeznaczonych zarówno do spożycia przez ludzi, jak i zwierzęta.
Nowe limity zaproponowane w produktach spożywczych przez DG SANTE w porównaniu z maksymalnymi poziomami obowiązującymi obecnie dla DON zgodnie z rozporządzeniem WE nr. 1126/2007 przedstawiają się następująco dla:
We wniosku proponuje się obniżenie limitów DON również dla produktów pochodnych, takich jak: produkty przemiału i makarony (z 750 do 500 μg/kg);
Włoskie stowarzyszenia branżowe przeciwne obniżeniu limitów
Dane z programu monitoringu Mipaaf-Crea (Włoskiego Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej – Włoskiej Rady ds. Badań Rolniczych i Analiz Ekonomicznych Rolnictwa) przeprowadzonego w latach 2011-2019 pokazują, że średnia próbek (pszenica miękka) z wartościami DON większymi niż 1250 μg/kg wynosi 6 %; liczba ta wzrosłaby do około 8% przy nowym limicie 1000 μg/kg. W przypadku próbek kukurydzy średnio 16% partii wykazywało wartości DON wyższe niż 1750 μg/kg oraz jeśli limit zostanie obniżony do 1250 μg/kg, wartość ta wzrośnie do około 20%.
Na podstawie tych danych wyraźnie widać, że dalsze obniżanie limitów DON nie jest obecnie zrównoważone, dlatego – mając świadomość, że w przyszłości zawartość zanieczyszczeń musi zostać zmniejszona w celu ciągłej poprawy jakości zdrowotnej produktów spożywczych – stowarzyszenia branżowe wnioskują o odroczenie wprowadzenia nowych limitów, aby pozostawić niezbędny czas operatorom w łańcuchu dostaw, organizacjom sektorowym na zbadanie nowych interwencji związanych z hermetyzacją i ocenę wpływu proponowanych maksymalnych poziomów.
Źródła:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/IT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32007R1126&from=it
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/9703
Przeczytaj także
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Raport pt. „Globalna Analiza Ryzyka Mykotoksyn 2019” prezentuje wyniki analizy, której poddano ponad 21 000 próbek składników i gotowych pasz pobranych w 38 krajach Europy, Ameryki Północnej, Ameryki Południowej i Środkowej, Bliskiego Wschodu/Afryki i Azji. Raport opracowała firma Nutreco.
Firma Alltech 37+ poddała badaniom laboratoryjnym próbki kukurydzy zebrane z różnych regionów Stanów Zjednoczonych w 2018 r. Analizy wykazały wysoki poziom mykotoksyn, szczególnie womitoksyny (DON), zearalenonu, kwasu fusarynowego, fumonizyn oraz toksyny HT-2...