Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA przedstawia zalecenia dotyczące poprawy dobrostanu świń hodowlanych – opinia naukowa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA opublikowała opinię naukową na temat dobrostanu świń w gospodarstwie, pierwszą z kilku opinii na temat dobrostanu zwierząt, które zostaną wydane w nadchodzącym roku w kontekście strategii od pola do stołu. Zawiera ona szczegółowe sugestie dotyczące poprawy dobrostanu wszystkich kategorii świń hodowlanych utrzymywanych w najbardziej odpowiednich systemach chowu stosowanych w Unii Europejskiej.

Opinia opisuje łącznie 16 skutków dla dobrostanu różnych systemów hodowli, które eksperci EFSA uznali za bardzo istotne ze względu na ich dotkliwość, czas trwania i częstotliwość występowania. Obejmują one ograniczenie ruchu, grupy, stres związany z ciepłem lub zimnem oraz przedłużający się głód lub pragnienie. Znormalizowane sposoby oceny dobrostanu zwierząt na podstawie reakcji zwierząt (ABM) i zagrożenia prowadzące do konsekwencji dla dobrostanu są również opisane w opinii dla każdej konsekwencji dla dobrostanu.

Opinia zawiera środki, które należy wprowadzić w celu zapobiegania zagrożeniom lub ich korygowania oraz łagodzenia bardzo istotnych skutków dla dobrostanu. Eksperci EFSA formułują szereg szczegółowych zaleceń, w tym sugestie dotyczące kryteriów ilościowych lub jakościowych potrzebnych do udzielenia odpowiedzi na konkretne pytania dotyczące dobrostanu świń hodowlanych, które pojawiły się w ramach europejskiej inicjatywy obywatelskiej „End the cage age” (Koniec ery klatek). Wśród innych tematów poruszanych w zaleceniach związanych z obgryzaniem ogonów są: ilość dostępnego miejsca, materiały wzbogacające, odstawianie od piersi i praktyka okaleczeń. Eksperci EFSA sugerują również, które ABM można zbierać w rzeźniach w celu monitorowania poziomu dobrostanu na fermach świń.

Ocena jest zgodna z wytycznymi metodologicznymi, które mają być stosowane w ocenie ryzyka w zakresie dobrostanu zwierząt, w tym zwierząt gospodarskich i transportu zwierząt. Opiera się na dowodach naukowych i ekspertyzach.

Jest to pierwsza z serii opinii naukowych na temat dobrostanu zwierząt hodowlanych, na wniosek Komisji Europejskiej jako kluczowego elementu jej strategii od pola do stołu. Stanowi podstawę naukową do poparcia wniosku ustawodawczego Komisji Europejskiej, zaplanowanego na drugą połowę 2023 r., w ramach przeglądu przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt.

Wydarzenie publiczne na temat dobrostanu zwierząt

26 września EFSA organizuje publiczne wydarzenie, podczas którego zostaną zaprezentowane wyniki opinii naukowej na temat dobrostanu świń hodowlanych oraz nadchodzące prace nad transportem zwierząt, w tym sesja pytań i odpowiedzi. Więcej informacji można znaleźć pod tym linkiem.

Pełna treść opinii naukowej: Dobrostan świń w gospodarstwie

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.