Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na początku pandemii COVID-19 istniała obawa, że wirus SARS-CoV-2 będzie w stanie przetrwać na jedzeniu, ale strach ten szybko został rozwiany. Jednak nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Campbell University i American Society for Microbiology sugerują, że surogaty SARS-CoV-2 mogą przetrwać na produktach mięsnych i rybnych przechowywanych w lodówce lub zamrażarce nawet do 30 dni.
Przebieg badań – co ustalili naukowcy
Zbadano wiele dróg przenoszenia koronawirusa (SARS-CoV-2) i zasugerowano rolę skażonej żywności jako źródła narażenia. Ponieważ wiele przypadków Covid-19 było powiązanych z zakładami przetwórstwa mięsnego, może się zdarzyć, że warunki na targach żywych zwierząt i rzeźniach lub procedury zakładów przetwórstwa mięsnego są źródłem transmisji cząstek wirusa do mięsa, drobiu i owoców morza podczas uboju zwierząt, przetwarzania, przechowywania lub transportu.
Ze względu na możliwość zanieczyszczenia żywności, takiej jak wołowina, kurczak, wieprzowina lub ryby, celem badania była ocena przeżywalności bakteriofaga RNA otoczonego lipidami, phi 6, a także dwóch koronawirusów zwierzęcych, wirusa mysiego zapalenia wątroby (MHV) i zakaźnego wirusa zapalenia żołądka i jelit (TGEV), jako surogatów SARS-CoV-2 dla ich przetrwania w różnych warunkach przechowywania mięsa i ryb w warunkach chłodniczych przez 30 dni. Wirusowe surogaty różniły się przeżywalnością, w zależności od produktu spożywczego i temperatury, ale ogólnie wirusy przetrwały przez dłuższy czas w wysokich stężeniach, zarówno w temperaturach chłodniczych, jak i mroźniach.
Zdolność do przeżycia jest istotnym i niepokojącym odkryciem - znaczenie dla przemysłu spożywczego
Potrzebne są dalsze wysiłki, aby zapobiec zanieczyszczeniu żywności i powierzchni, gdzie przetwarzana jest żywność, rąk pracowników i przyborów do przetwarzania żywności, takich jak np. noże. Ponadto należy zająć się brakiem lub niewystarczającą dezynfekcją przetwarzanej żywności przed jej zapakowaniem.
Niezbędne jest rygorystyczne przestrzeganie warunków sanitarnych i higieny żywności w całym łańcuchu żywnościowym.
Przeczytaj także
Świat nadal zmaga się z pandemią COVID-19. Wprowadzane są różne obostrzenia i zalecenia. FAO uaktualniło wytyczne mające na celu utrzymanie integralności łańcucha żywnościowego oraz zapewnienie konsumentom odpowiednich i bezpiecznych dostaw żywności. Niniejsze wytyczne są aktualizacją FAO/WHO do tymczasowych wytycznych na rok 2020.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała zaktualizowany przewodnik dla przedsiębiorców sektora spożywczego w zakresie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu wirusa SARS-CoV-2 podczas prowadzonej działalności.
W Chinach wykryto COVID-19 na powierzchni importowanych z Brazylii skrzydełek z kurczaka.