Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

SARS-CoV-2 może przeżyć nawet do 30 dni na produktach mięsnych i rybnych, gdy są przechowywane w warunkach chłodniczych – ustalenia naukowców

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na początku pandemii COVID-19 istniała obawa, że wirus SARS-CoV-2 będzie w stanie przetrwać na jedzeniu, ale strach ten szybko został rozwiany. Jednak nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Campbell University i American Society for Microbiology sugerują, że surogaty SARS-CoV-2 mogą przetrwać na produktach mięsnych i rybnych przechowywanych w lodówce lub zamrażarce nawet do 30 dni.

Przebieg badań – co ustalili naukowcy

Zbadano wiele dróg przenoszenia koronawirusa (SARS-CoV-2) i zasugerowano rolę skażonej żywności jako źródła narażenia. Ponieważ wiele przypadków Covid-19 było powiązanych z zakładami przetwórstwa mięsnego, może się zdarzyć, że warunki na targach żywych zwierząt i rzeźniach lub procedury zakładów przetwórstwa mięsnego są źródłem transmisji cząstek wirusa do mięsa, drobiu i owoców morza podczas uboju zwierząt, przetwarzania, przechowywania lub transportu.

Ze względu na możliwość zanieczyszczenia żywności, takiej jak wołowina, kurczak, wieprzowina lub ryby, celem badania była ocena przeżywalności bakteriofaga RNA otoczonego lipidami, phi 6, a także dwóch koronawirusów zwierzęcych, wirusa mysiego zapalenia wątroby (MHV) i zakaźnego wirusa zapalenia żołądka i jelit (TGEV), jako surogatów SARS-CoV-2 dla ich przetrwania w różnych warunkach przechowywania mięsa i ryb w warunkach chłodniczych przez 30 dni. Wirusowe surogaty różniły się przeżywalnością, w zależności od produktu spożywczego i temperatury, ale ogólnie wirusy przetrwały przez dłuższy czas w wysokich stężeniach, zarówno w temperaturach chłodniczych, jak i mroźniach.

Zdolność do przeżycia jest istotnym i niepokojącym odkryciem - znaczenie dla przemysłu spożywczego

Potrzebne są dalsze wysiłki, aby zapobiec zanieczyszczeniu żywności i powierzchni, gdzie przetwarzana jest żywność, rąk pracowników i przyborów do przetwarzania żywności, takich jak np. noże. Ponadto należy zająć się brakiem lub niewystarczającą dezynfekcją przetwarzanej żywności przed jej zapakowaniem.

Niezbędne jest rygorystyczne przestrzeganie warunków sanitarnych i higieny żywności w całym łańcuchu żywnościowym.

Źródło: https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.00504-22

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.