Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport do Chin - Raport o produktach odrzuconych przez Chiny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według raportu chińskich władz, przetłumaczonym przez personel USDA Foreign Agricultural Service (FAS) w Pekinie, wśród żywności importowanej odrzuconej 2016 r. przez chińskie urzędy ds. bezpieczeństwa żywności i higieny, prawie połowa odrzucona została przez  "nadmierne wykorzystanie" dodatków do żywności oraz skażenie drobnoustrojami.

W lipcu 2017 r. Chińska Administracja Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ) wydała białą księgę w sprawie bezpieczeństwa i jakości produktów importowanych w roku 2016. Oprócz dostarczania statystyk dotyczących rosnącego importu żywności do Chin, w dokumencie podsumowano główne przyczyny odrzuconych przesyłek. Światowa Organizacja Handlu (WTO) stwierdziła, że ​​Chiny stały się największym na świecie importem żywności i produktów rolnych od 2011 roku.

W 2016 r. Chiny odrzuciły dostawy produkty z prawie wszystkich kategorii żywności. Jako główne wykazano napoje, ciastka i ciasteczka, zboża i produkty zbożowe, słodycze, napoje alkoholowe, produktymleczarskie, herbaty, mięso, suszone orzechy i owoce oraz produkty pochodzenia morskiego  i ich przetwory.

Chiny odrzuciły żywność z 82 krajów, ale większość z nich dotyczyła żywności pochodzącej z Tajwanu, Unii Europejskiej, Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN), Stanów Zjednoczonych, Japonii, Republiki Korei, Australii, Rosji, Brazylii oraz Turcji.

Głównymi powodami odrzucenia z Tajwanu, UE, państw ASEAN, USA i Korei było skażenie mikroorganizmami napojów, oraz wypieków i ciastkek, a także nadmierne użycie dodatków do żywności. Przesyłki żywności z UE zostały odrzucone głównie ze względu na niezgodne z regulacjami etykiety napojów alkoholowych, a także problemy z jakością produktów mleczarskich.

Według raportu głównym powodem odrzuceń produktów z Japonii były niezgodne z wymaganiami certyfikaty na cukier, zboża i produkty zbożowe.

W 2016 r. Chiny odrzuciły 154 partie produktów mleczarskich (wartych 1,063 mln USD) z 17 krajów/regionów. Najważniejsze względy bezpieczeństwa i higieny, które powodowały odrzucenia, obejmowały zanieczyszczenia mikroorganizmami z grupy coli, pleśni i drożdży wykryte poprzez badania mikrobiologiczne, a także obecność dodatków do żywności takich jak chlorofillina miedziowa, tauryny i żelatyny.

Mleko w proszku dla niemowląt jest produktem o szybko rosnącym indeksie importu do Chin. W raporcie stwierdzono, że dziewięć partii proszku do mieszanek dla niemowląt (503 000 USD) zostało odrzuconych w odniesieniu do kwestii związanych z etykietą, jakością oraz dodatkami do żywności.

W odniesieniu do dostaw jadalnych olejów roślinnych, Chiny odrzuciły 42 partie (15,328 mln USD) z 13 krajów/regionów z powodu niewłaściwych opakowań i zanieczyszczeń. W zakresie bezpieczeństwa Chiny odrzuciły przesyłki z powodu pozostałości arsenu, ołowiu i benzopirenu. W 2016 r. transporty przywożonych jadalnych olejów palmowych zostały odrzucone z powodu wykrycia dużych poziomów arsenu.

Chiny odrzuciły także 128 partii (1,618 mln USD) mięsa z 16 regionów, w których ładunki oraz certyfikaty nie zgadzały się. Wykazano także problemy z  etykietami i jakością importowanych produktów. Jedną partię mięsa odrzucona została z powodu nadmiernego poziomu chloramfenikolu.

Według raportu USDA przywóz mięsa do Chin nadal rośnie i w 2016 roku wynosił 4,6 mln ton, co wskazuje na roczny wzrost o 63,1%.

Chiny odrzuciły również dostawy produktów z hodowli wodnych w ilości 91 partii (1,647 mln USD) z 27 krajów/regionów z powodu problemów z jakością, dodatkami do żywności oraz zanieczyszczeniami.

Źródła:

Raport USDA

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.