Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według raportu chińskich władz, przetłumaczonym przez personel USDA Foreign Agricultural Service (FAS) w Pekinie, wśród żywności importowanej odrzuconej 2016 r. przez chińskie urzędy ds. bezpieczeństwa żywności i higieny, prawie połowa odrzucona została przez "nadmierne wykorzystanie" dodatków do żywności oraz skażenie drobnoustrojami.
W lipcu 2017 r. Chińska Administracja Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ) wydała białą księgę w sprawie bezpieczeństwa i jakości produktów importowanych w roku 2016. Oprócz dostarczania statystyk dotyczących rosnącego importu żywności do Chin, w dokumencie podsumowano główne przyczyny odrzuconych przesyłek. Światowa Organizacja Handlu (WTO) stwierdziła, że Chiny stały się największym na świecie importem żywności i produktów rolnych od 2011 roku.
W 2016 r. Chiny odrzuciły dostawy produkty z prawie wszystkich kategorii żywności. Jako główne wykazano napoje, ciastka i ciasteczka, zboża i produkty zbożowe, słodycze, napoje alkoholowe, produktymleczarskie, herbaty, mięso, suszone orzechy i owoce oraz produkty pochodzenia morskiego i ich przetwory.
Chiny odrzuciły żywność z 82 krajów, ale większość z nich dotyczyła żywności pochodzącej z Tajwanu, Unii Europejskiej, Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN), Stanów Zjednoczonych, Japonii, Republiki Korei, Australii, Rosji, Brazylii oraz Turcji.
Głównymi powodami odrzucenia z Tajwanu, UE, państw ASEAN, USA i Korei było skażenie mikroorganizmami napojów, oraz wypieków i ciastkek, a także nadmierne użycie dodatków do żywności. Przesyłki żywności z UE zostały odrzucone głównie ze względu na niezgodne z regulacjami etykiety napojów alkoholowych, a także problemy z jakością produktów mleczarskich.
Według raportu głównym powodem odrzuceń produktów z Japonii były niezgodne z wymaganiami certyfikaty na cukier, zboża i produkty zbożowe.
W 2016 r. Chiny odrzuciły 154 partie produktów mleczarskich (wartych 1,063 mln USD) z 17 krajów/regionów. Najważniejsze względy bezpieczeństwa i higieny, które powodowały odrzucenia, obejmowały zanieczyszczenia mikroorganizmami z grupy coli, pleśni i drożdży wykryte poprzez badania mikrobiologiczne, a także obecność dodatków do żywności takich jak chlorofillina miedziowa, tauryny i żelatyny.
Mleko w proszku dla niemowląt jest produktem o szybko rosnącym indeksie importu do Chin. W raporcie stwierdzono, że dziewięć partii proszku do mieszanek dla niemowląt (503 000 USD) zostało odrzuconych w odniesieniu do kwestii związanych z etykietą, jakością oraz dodatkami do żywności.
W odniesieniu do dostaw jadalnych olejów roślinnych, Chiny odrzuciły 42 partie (15,328 mln USD) z 13 krajów/regionów z powodu niewłaściwych opakowań i zanieczyszczeń. W zakresie bezpieczeństwa Chiny odrzuciły przesyłki z powodu pozostałości arsenu, ołowiu i benzopirenu. W 2016 r. transporty przywożonych jadalnych olejów palmowych zostały odrzucone z powodu wykrycia dużych poziomów arsenu.
Chiny odrzuciły także 128 partii (1,618 mln USD) mięsa z 16 regionów, w których ładunki oraz certyfikaty nie zgadzały się. Wykazano także problemy z etykietami i jakością importowanych produktów. Jedną partię mięsa odrzucona została z powodu nadmiernego poziomu chloramfenikolu.
Według raportu USDA przywóz mięsa do Chin nadal rośnie i w 2016 roku wynosił 4,6 mln ton, co wskazuje na roczny wzrost o 63,1%.
Chiny odrzuciły również dostawy produktów z hodowli wodnych w ilości 91 partii (1,647 mln USD) z 27 krajów/regionów z powodu problemów z jakością, dodatkami do żywności oraz zanieczyszczeniami.
Źródła:
Raport USDA
Przeczytaj także
Przewodnik dla przemysłu: Zgodność z wymaganiami programu weryfikacji dostawcy zagranicznego na rynek USA.
Spośród wszystkich produktów spożywczych, przyprawy są najbardziej narażone na próby zafałszowań. Według ekspertów zajmujących się tematem zafałszowań ostatnią ofiarą stał się czosnek w proszku.