Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FDA zaprezentowała projekt wytycznych dotyczących poziomów ołowiu w sokach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W kwietniu 2022 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA opublikowała projekt wytycznych dla branży sokowniczej dotyczących poziomów ołowiu w sokach. Obecny maksymalny poziom ołowiu w sokach owocowych wynosi 50 ppb, jak opisano w CODEX oraz w Guidance for Industry: Juice HACCP Guidance.

Działanie to ma na celu zmniejszenie potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych wynikających z narażenia na ołów w diecie i wspiera plan działania agencji Closer to Zero, który określa oparte na nauce podejście FDA do zmniejszania narażenia na toksyczne pierwiastki w żywności.

10 ppb dla soku jabłkowego oraz 20 ppb dla innych rodzajów soków

FDA jest zobowiązana do zmniejszenia zawartości ołowiu w żywności w takim stopniu, w jakim jest to możliwe. Plan działania FDA Closer to Zero jest opartym na nauce, iteracyjnym podejściem do zmniejszania zawartości toksycznych elementów (takich jak ołów) w żywności, w tym poprzez ustalenie ich dopuszczalnych poziomów. Niniejsze wytyczne zawierają informacje dla przemysłu na temat poziomów podejmowania działań dla ołowiu w sokach.

Biorąc pod uwagę wniosek JECFA (Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Wspólnej Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)/Food and Agriculture (FAO)), że nie zidentyfikowano bezpiecznego poziomu narażenia na ołów z żywności oraz przegląd danych z USA w celu określenia możliwości osiągnięcia niższego poziomu ołowiu w sokach oraz biorąc pod uwagę Tymczasowy Poziom Referencyjny (IRL) wynoszący 3 µg/dzień dietetycznego ołowiu dla dzieci, FDA ustala nowy poziom dla ołowiu jako 10 ppb dla soku jabłkowego (ready-to-drink) oraz 20 ppb dla innych rodzajów soków, w tym mieszanek soków zawierających sok jabłkowy.

Do 28 czerwca 2022 r. można przesyłać uwagi dot. tego projektu zmian. A gdy projekt wytycznych zostanie sfinalizowany, poziomy te zostaną także zaktualizowane w Guidance for Industry: Juice HACCP Guidance.

Treść projektu zmian dostępna tutaj: https://www.fda.gov/media/157949/download

 

Źródło: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-takes-steps-limit-lead-juice-further-reduce-exposure-toxic-elements-foods

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn