Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA zaprezentowała projekt wytycznych dotyczących poziomów ołowiu w sokach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W kwietniu 2022 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA opublikowała projekt wytycznych dla branży sokowniczej dotyczących poziomów ołowiu w sokach. Obecny maksymalny poziom ołowiu w sokach owocowych wynosi 50 ppb, jak opisano w CODEX oraz w Guidance for Industry: Juice HACCP Guidance.

Działanie to ma na celu zmniejszenie potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych wynikających z narażenia na ołów w diecie i wspiera plan działania agencji Closer to Zero, który określa oparte na nauce podejście FDA do zmniejszania narażenia na toksyczne pierwiastki w żywności.

10 ppb dla soku jabłkowego oraz 20 ppb dla innych rodzajów soków

FDA jest zobowiązana do zmniejszenia zawartości ołowiu w żywności w takim stopniu, w jakim jest to możliwe. Plan działania FDA Closer to Zero jest opartym na nauce, iteracyjnym podejściem do zmniejszania zawartości toksycznych elementów (takich jak ołów) w żywności, w tym poprzez ustalenie ich dopuszczalnych poziomów. Niniejsze wytyczne zawierają informacje dla przemysłu na temat poziomów podejmowania działań dla ołowiu w sokach.

Biorąc pod uwagę wniosek JECFA (Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Wspólnej Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)/Food and Agriculture (FAO)), że nie zidentyfikowano bezpiecznego poziomu narażenia na ołów z żywności oraz przegląd danych z USA w celu określenia możliwości osiągnięcia niższego poziomu ołowiu w sokach oraz biorąc pod uwagę Tymczasowy Poziom Referencyjny (IRL) wynoszący 3 µg/dzień dietetycznego ołowiu dla dzieci, FDA ustala nowy poziom dla ołowiu jako 10 ppb dla soku jabłkowego (ready-to-drink) oraz 20 ppb dla innych rodzajów soków, w tym mieszanek soków zawierających sok jabłkowy.

Do 28 czerwca 2022 r. można przesyłać uwagi dot. tego projektu zmian. A gdy projekt wytycznych zostanie sfinalizowany, poziomy te zostaną także zaktualizowane w Guidance for Industry: Juice HACCP Guidance.

Treść projektu zmian dostępna tutaj: https://www.fda.gov/media/157949/download

 

Źródło: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-takes-steps-limit-lead-juice-further-reduce-exposure-toxic-elements-foods

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.