Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda usuwania ołowiu z wody pitnej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z MIT (Massachusetts Institute of Technology) opracowali stosunkowo tanią i energooszczędną metodę oczyszczania wody zanieczyszczonej metalami ciężkimi. Twierdzą, że nowa metoda jest bardziej wydajna niż obecne metody usuwania ołowiu, ponieważ nie jest skierowana bezpośrednio na wyeliminowaniu sodu i magnezu, które są niezbędne w wodzie pitnej.

Podejście do usuwania ołowiu lub innych metali ciężkich z wody jest ich zdaniem znacznie bardziej energooszczędne niż jakikolwiek inny obecnie stosowany system.

Docelowo system ten, może być stosowany do oczyszczania skażonych ołowiem zasobów wody w domach, lub do oczyszczania skażonej wody z niektórych procesów chemicznych lub przemysłowych.

Jak działa ten system?

Nowy system oparty jest na wstępnych wnioskach sprzed sześciu lat dokonanych przez członków tego samego zespołu badawczego. System początkowo był opracowany w celu odsalania wody morskiej lub słonawej, a następnie dostosowano go do usuwania związków radioaktywnych z wody chłodzącej elektrowni jądrowych.

Ustalenia dot. nowego systemu zostały opublikowane w czasopiśmie Environmental Science and Technology - Water, w pracy autorstwa absolwentów MIT: Huanhuan Tian, Mohammad Alkhadra i Kameron Conforti oraz profesora inżynierii chemicznej Martina Bazanta.

"Trudno jest notorycznie usuwać toksyczne metale ciężkie, które są trwałe i obecne w wielu różnych źródłach wody" - mówi Alkhadra. "Oczywiście istnieją dziś konkurencyjne metody, które wykonują tę funkcję, więc jest to kwestia tego, która metoda może to zrobić po niższych kosztach i bardziej rzetelnie”.

Największym wyzwaniem przy próbach usuwania ołowiu jest to, że jest on zazwyczaj obecny w małych stężeniach, a przy tym przewyższa wartość innych pierwiastków i związków.

Na przykład, sód jest zwykle obecny w wodzie pitnej w stężeniu kilkudziesięciu części na milion, podczas gdy ołów może być wysoce toksyczny już przy kilku częściach na miliard.

Większość istniejących procesów, takich jak odwrócona osmoza czy destylacja, usuwa wszystko naraz, wyjaśnia Alkhadra. Jednak procesy te pochłaniają znacznie więcej energii niż byłoby to potrzebne do selektywnego usuwania. Przynoszą również efekt przeciwny do zamierzonego, ponieważ niewielkie ilości pierwiastków, takich jak sód i magnez są w rzeczywistości niezbędne dla zdrowej wody pitnej.

Nowe metody wykorzystują proces zwany elektrodializą uderzeniową, w którym pole elektryczne jest wykorzystane do wytworzenia fali uderzeniowej wewnątrz elektrycznie naładowanego porowatego materiału, w którym znajduje się zanieczyszczona woda. Fala uderzeniowa rozchodzi się z jednej strony na drugą wraz ze wzrostem napięcia, pozostawiając za sobą strefę, w której jony metali są zubożałe, i rozdziela strumień zasilania w solankę i świeży strumień.

Naukowcy twierdzą, że proces ten skutkuje 95-procentową redukcją ołowiu z wychodzącego świeżego strumienia. W zasadzie "czyni to proces znacznie tańszym", mówi Bazant, "ponieważ nie marnuje się dużo energii i prądu.

Proces ten nadal ma swoje ograniczenia, ponieważ został przetestowany jedynie w małej skali laboratoryjnej i przy dość niskich prędkościach przepływu. Skalowanie procesu, tak aby stał się możliwy do użytku domowego, będzie wymagało dalszych badań, a zastosowanie na większą skalę w przemyśle zajmie jeszcze trochę czasu. Jednak, jak twierdzi Bazant, w ciągu kilku lat może to być praktyczne rozwiązanie dla niektórych systemów domowych.

Źródła: https://news.mit.edu/2021/removing-lead-water-electrodialysis-0922

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.