Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FFSW 2024 - Sesja Q&A odpowiedzi - Olga Stanisławska, Intertek dot. Mykotoksyn w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Publikujemy odpowiedzi na pytania, króre padły na czacie podczas prezentacji Olgi Stanisławskiej z firmy Intertek pt. "Mykotoksyny w żywności - czy możemy ich uniknąć? Metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej", która odbyła się trzeciego dnia FoodFakty Safety Week (05.06.2024).

Czy wskazane jest badanie orzechów włoskich pod katem mykotoksyn innych niż aflatoksyny?

Aflatoksyny to główny problem jeśli chodzi o matrycę jaką są orzechy. Można jeszcze zbadać orzechy pod względem zanieczyszczenia ochratoksyną. Pozostałe mykotoksyny dotyczą zbóż i ich przetworów, kukurydzy czy jabłek, więc uważam że nie należy szukać w orzechach innych mykotoksyn.

Czy badania mąki w kierunku mykotoksyn wykonywać wiosną czy jesienią? - na koniec okresu przechowywania czy po zbiorach, żeby zweryfikować jakość ziarna.

Myktoksyny mogą rozwijać się na etapie wzrostu zbiorów, wtedy kiedy ziarno jest już dojrzałe i zebrane albo po okresie przechowywania. Uważam, że dla bezpieczeństwa swoich zbiorów warto jest wykonywać badania po zbiorach. Bezwzględnie przed wprowadzeniem do obrotu dla konsumenta. Więc teraz Pan/Pani musi sobie odpowiedzieć na pytanie kiedy wprowadza do obrotu swoje produkty. Jeśli przechowuje przez jakiś czas po zbiorach ziarna u siebie, to też nie wykluczone jest, że rozwiną się mykotoksyny.

Jak często badać patulinę w soku tłoczonym z jabłek?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tutaj odsyłam do zapoznania się z Systemem HACCP, gdzie wszystko jest szczegółowo napisane. Każde przedsiębiorstwo pracuje wg tego systemu.

Czy pasze dla zwierząt hodowlanych są badane pod kątem obecności mykotoksyn? Czy mykotoksyny zjedzone przez zwierzę wraz z zanieczyszczoną paszą, odkładają się w ich tkankach i tym samym mogą być spożyte przez człowieka wraz z ich mięsem ?

Tak, pasze też powinny być badane. Nie znalazłam artykułu na ten temat jak bardzo takie mięso zagraża człowiekowi. Jest tylko taki w języku angielskim, gdzie jeśli chodzi o ochratoksyny, które kumulują się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, stwarzają zagrożenie dla konsumentów. Przyjmowanie z pokarmem tego rodzaju mikotoksyn prowadzi do rozwoju nefropatii ochratoksynowej u ludzi. (PDF) Toxic effects of mycotoxins in human (researchgate.net)

Jaka jest podstawa prawna omawianych w wykładzie dopuszczalnych stężeń mykotoksyn?

Jest to ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.

Czy poziomy mykotoksyn dla miazg orzechowych jest taka sama jak dla orzechów?

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.

W tym rozporządzeniu jest bardzo dużo przykładów produktów. Punkt 1.1.4:

Orzeszki ziemne i inne nasiona oleiste, które mają być sortowane lub poddane innej fizycznej obróbce przed wprowadzeniem do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego lub do zastosowania jako składnik w żywności.

Jaki czas ekspozycji na promieniowanie UV niszczy mykotoksyny?

Promieniowanie UV może być stosowane do dezaktywacji grzybów pleśniowych na powierzchniach pasz oraz w wodzie, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zatrucia mykotoksynami u zwierząt. Nie znam jednoznacznej odpowiedzi jaki czas niszczy mykotoksyny, jest bardzo dużo rodzajów mykotoksyn.

Autor:Intertek
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.