Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Publikujemy odpowiedzi na pytania, króre padły na czacie podczas prezentacji Olgi Stanisławskiej z firmy Intertek pt. "Mykotoksyny w żywności - czy możemy ich uniknąć? Metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej", która odbyła się trzeciego dnia FoodFakty Safety Week (05.06.2024).
Czy wskazane jest badanie orzechów włoskich pod katem mykotoksyn innych niż aflatoksyny?
Aflatoksyny to główny problem jeśli chodzi o matrycę jaką są orzechy. Można jeszcze zbadać orzechy pod względem zanieczyszczenia ochratoksyną. Pozostałe mykotoksyny dotyczą zbóż i ich przetworów, kukurydzy czy jabłek, więc uważam że nie należy szukać w orzechach innych mykotoksyn.
Czy badania mąki w kierunku mykotoksyn wykonywać wiosną czy jesienią? - na koniec okresu przechowywania czy po zbiorach, żeby zweryfikować jakość ziarna.
Myktoksyny mogą rozwijać się na etapie wzrostu zbiorów, wtedy kiedy ziarno jest już dojrzałe i zebrane albo po okresie przechowywania. Uważam, że dla bezpieczeństwa swoich zbiorów warto jest wykonywać badania po zbiorach. Bezwzględnie przed wprowadzeniem do obrotu dla konsumenta. Więc teraz Pan/Pani musi sobie odpowiedzieć na pytanie kiedy wprowadza do obrotu swoje produkty. Jeśli przechowuje przez jakiś czas po zbiorach ziarna u siebie, to też nie wykluczone jest, że rozwiną się mykotoksyny.
Jak często badać patulinę w soku tłoczonym z jabłek?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tutaj odsyłam do zapoznania się z Systemem HACCP, gdzie wszystko jest szczegółowo napisane. Każde przedsiębiorstwo pracuje wg tego systemu.
Czy pasze dla zwierząt hodowlanych są badane pod kątem obecności mykotoksyn? Czy mykotoksyny zjedzone przez zwierzę wraz z zanieczyszczoną paszą, odkładają się w ich tkankach i tym samym mogą być spożyte przez człowieka wraz z ich mięsem ?
Tak, pasze też powinny być badane. Nie znalazłam artykułu na ten temat jak bardzo takie mięso zagraża człowiekowi. Jest tylko taki w języku angielskim, gdzie jeśli chodzi o ochratoksyny, które kumulują się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, stwarzają zagrożenie dla konsumentów. Przyjmowanie z pokarmem tego rodzaju mikotoksyn prowadzi do rozwoju nefropatii ochratoksynowej u ludzi. (PDF) Toxic effects of mycotoxins in human (researchgate.net)
Jaka jest podstawa prawna omawianych w wykładzie dopuszczalnych stężeń mykotoksyn?
Jest to ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
Czy poziomy mykotoksyn dla miazg orzechowych jest taka sama jak dla orzechów?
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
W tym rozporządzeniu jest bardzo dużo przykładów produktów. Punkt 1.1.4:
Orzeszki ziemne i inne nasiona oleiste, które mają być sortowane lub poddane innej fizycznej obróbce przed wprowadzeniem do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego lub do zastosowania jako składnik w żywności.
Jaki czas ekspozycji na promieniowanie UV niszczy mykotoksyny?
Promieniowanie UV może być stosowane do dezaktywacji grzybów pleśniowych na powierzchniach pasz oraz w wodzie, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zatrucia mykotoksynami u zwierząt. Nie znam jednoznacznej odpowiedzi jaki czas niszczy mykotoksyny, jest bardzo dużo rodzajów mykotoksyn.
Przeczytaj także
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 3 - Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym - nagranie z dnia 05.06.2024 r.
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 2 - Nowe wyzwania dla żywności - nagranie z dnia 04.06.2024 r.
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 1 - Kultura Bezpieczeństwa Żywności oraz systemy bezpieczeństwa - nagranie z dnia 03.06.2024 r.