Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wyniki wyszukiwania dla:

  • 22.05.2023

    Oznakowanie jaj - co warto wiedzieć przed ich zakupem

    Opublikowane przez: SGS Polska Sp. z o.o.

    Według Światowej Organizacji Zdrowia jaja uważane są za wzorzec żywieniowy. Decyduje o tym ich wartościowy i unikalny skład, zawartość cennych składników takich jak lecytyny, przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne oraz obecność aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Według danych GUS przeciętne miesięczne spożycie jaj w 2019 roku wynosiło 10,99 sztuk na 1 osobę. Czym kierować się przy ich zakupie? Zapraszamy do lektury miniprzewodnika po znakowaniu jaj.

    Więcej
  • 16.05.2023

    Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą NMR za pomocą Oracle

    Opublikowane przez: SGS Polska Sp. z o.o.

    Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.

    Więcej
  • 16.05.2023

    Mąka ze świerszczy w produktach spożywczych – czy tak będzie wyglądała nasza przyszłość?

    Opublikowane przez: SGS Polska Sp. z o.o.

    Odkąd w polskich mediach pojawiły się informacje, że Komisja Europejska dopuściła na unijny rynek proszek ze świerszcza domowego, który może być dodawany do produktów spożywczych, opinia publiczna zawrzała. Zupełnie niesłusznie, ponieważ mąka ze świerszczy, tak jak i inne produkty z owadów, ma wiele zalet. Jakich? Dowiecie się z lektury tego artykułu.

    Więcej
  • 04.02.2022

    Zasady prawa żywnościowego w praktyce

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności.

    Więcej
  • 04.02.2022

    Podstawowe akty w prawie żywnościowym

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Na system prawa żywnościowego składają się setki aktów prawnych, publikowanych zarówno na szczeblu krajowym jak i unijnym.

    Więcej
  • 04.02.2022

    Praktyczne stosowanie prawa żywnościowego /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla technologów żywności

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Rocznie w prawie żywnościowym jest uchwalanych około 1000 aktów prawnych, na które składają się zarówno akty prawa polskiego jak i unijnego. Jednakże nie zależnie od porządku prawnego, producenci żywności zobowiązani są do przestrzegania przepisów, których są adresatami ze względu na charakter prowadzonej przez siebie działalności.

    Więcej
  • 04.02.2022

    Śledzenie projektów zmian w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Znajomość aktualnie obowiązujących regulacji z zakresu prawa żywnościowego stanowi podstawę prowadzenia działalności produkcyjnej w branży spożywczej. 

    Więcej
  • 03.02.2022

    International Food Standard (IFS) wersja 7 - zmiany w standardzie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Ten kurs e-learningowy jest specjalnie zaprojektowany dla osób uczących się w ruchu, takich jak Ty - zapewnia wygodę uczenia się we własnym tempie, jednocześnie pozwalając podnieść swoje kompetencje i uczynić kolejny krok we własnym rozwoju zawodowym.

    Więcej
  • 03.02.2022

    Znakowanie żywności: wyroby piekarsko-ciastkarskie oraz przetwórstwa zbóż

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Produkty branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż nie są uregulowane szczegółowo w prawie żywnościowym i wydawać by się mogło, że wystarczy spełnić jedynie wymagania ogólne w zakresie ich etykietowania, ale opracowanie prawidłowego oznakowania dla tych kategorii może okazać się prawdziwym wyzwaniem

    Więcej
  • 26.01.2022

    Pełnomocnik ds. systemów bezpieczeństwa żywności (FSSC 22000 V5, BRC GS FOR FOOD SAFETY V8, IFS FOOD V7) - szkolenie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Przygotowanie do pełnienia funkcji pełnomocnika w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności (FSSC 22000 v5, IFS Food v7, BRC GS for Food Safety v8).

    Więcej
  • 26.01.2022

    Auditor wewnętrzny systemów bezpieczeństwa żywności GMP/GHP oraz HACCP wg ISO 22000:2018 - szkolenie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Celem szkolenia jest zdobycie umiejętności i wiedzy potrzebnej do prowadzenia auditów wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.

    Więcej
  • 13.12.2021

    Odpowiedzialność prawna producentów i przetwórców żywności - szkolenie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Każdy uczestnik łańcucha produkcji żywności ponosi odpowiedzialność za dany etap produkcji, który znajduje się pod jego kontrolą. Innymi słowy, wszyscy, którzy uczestniczą w produkcji żywności - zarówno jako osoby fizyczne, pracownicy, producenci lub przedsiębiorcy - muszą przestrzegać przepisów prawa żywnościowego, a za niedopełnienie ciążących na nich obowiązków grożą pewne konkretne sankcje.

    Więcej
  • 07.12.2021

    Żywność ekologiczna od 1 stycznia 2022 - co ulegnie zmianie? - szkolenie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną, konieczne było znowelizowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Zmiany wejdą w życie od 1 stycznia 2022 r. 

    Więcej
  • 07.12.2021

    Zasady produkcji ekologicznej - szkolenie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Produkcja ekologiczna stanowi jeden z najszybciej rozwijających się sektorów w branży spożywczej, której wzrost szacowany jest nawet na 20% w skali roku. Jakie wymagania należy spełnić, aby móc znakować swoje produktu logo ekoliścia?

    Więcej
  • 27.08.2020

    Porada 2 - Wyszukuj po interesującej Cię frazie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Wyszukaj i podziel informację na jej formy jednym kliknięciem 

    Więcej
  • 13.08.2020

    Porada 1. Twój spersonalizowany Newsletter

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Sprawdź jak stworzyć spersonalizowany newsletter foodfakty

    Więcej
  • 22.06.2020

    Jak zrozumieć i doskonalić kulturę bezpieczeństwa żywności?

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    Kultura bezpieczeństwa żywności jest zdefiniowana przez instytucję Global Food Safety Initiative (GFSI) jako „wspólne wartości, przekonania i normy, które wpływają na sposób myślenia i zachowania w zakresie bezpieczeństwa żywności w całej organizacji”. Istnieje wiele elementów, które pomagają w tworzeniu pozytywnej i funkcjonującej kultury, która zapewni bezpieczeństwo żywności.

     

    Więcej
  • 20.05.2020

    NOWY PROGRAM ROZWOJU FSSC

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    Fundacja FSSC 22000 uruchomiła Program Rozwoju FSSC w lutym 2020 r., Program systemu bezpieczeństwa żywności skierowany do małych i średnich organizacji w łańcuchu żywnościowym. Program ten zastępuje program FSSC Global Markets i jest zgodny z Międzynarodowym Kodeksem postępowania zalecanym przez Codex.

    Więcej
  • 20.05.2020

    Zastosowanie wysokich ciśnień w utrwalaniu mięsa.

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Technologia wysokich ciśnień (HPP - High Pressure Processing) jest najczęściej stosowaną nietermiczną metodą utrwalania żywności, szczególnie w przetwórstwie mięsnym. Należy jednak uwzględnić fakt, że zastosowanie wysokiego ciśnienia wpływa nie tylko na zatrzymanie psucia i inaktywację patogennych mikroorganizmów, ale również na składniki, które są odpowiedzialne za jakość produktów, przy czym wykazano, że związki o niskiej masie cząsteczkowej(w tym barwniki, substancje aromatyczne czy biologicznie aktywne tj. witaminy) pozostają niezmienione. Wysokie ciśnienie może powodować jednak zmiany w strukturach białkowych oraz enzymatycznych,dlatego w niektórych przypadkach zastosowanie technologii wysokich ciśnień jest ograniczone.

    Więcej
  • 06.05.2020

    Kawa z czosnkiem, czyli niecodzienne połączenia smaków w duchu food pairingu

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Food pairing to idea, której celem ukazanie jest nietypowych połączeń smakowych uzupełniających się nawzajem składników. Podstawą kreowania niecodziennych kombinacji jest hipoteza mówiąca, że produkty posiadające takie same związki smakowo-zapachowe będą lepiej razem smakować i stworzą zupełnie nieoczekiwany duet.

    Więcej
  • 20.04.2020

    Strączki – lepsze niż mięso?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Coraz powszechniej mięso uważa się za niezdrowe. Przeciwnicy diety mięsnej wskazują konieczność ograniczenia jego spożycia z uwagi na negatywne skutki zdrowotne, a radykalni przeciwnicy uznają mięso nawet za jedną z przyczyn przedwczesnej śmierci. Jako alternatywę zalecają spożywanie białka pochodzenia roślinnego pochodzenia roślinnego (szczególnie roślin strączkowych), które ich zdaniem jest znacznie zdrowsze. Czy rzeczywiście jest to prawda?

    Więcej
  • 21.03.2020

    Historia poznania genomów 101 afrykańskich upraw sierocych

    Opublikowane przez: Międzywydziałowe Koło Naukowe Nanobiotechnologii

    Za pomocą sekwencjonowania opisano już genom człowieka (Human Genome Project) oraz m. in.: myszy i muszki owocowej - organizmów ważnych w badaniach medycznych. Kolejnym ważnym międzynarodowym projektem jest sekwencjonowanie genomów roślin i drzew, od których zależy poprawa bezpieczeństwa żywności i żywienia w Afryce.

    Więcej
  • 29.01.2020

    Czy środowisko prowadzenia procesów jest bezpieczne?

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    W trakcie kursu omawiane są szczegółowo kluczowe elementy programu monitoringu środowiskowego (identyfikacja obszarów podwyższonego ryzyka mikrobiologicznego; metody pobierania próbek, działania korygujące).

    Więcej
  • 29.01.2020

    Kiedy walidacja, a kiedy weryfikacja?

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    W trakcie kursu omawiane są szczegółowo: różnice pomiędzy procesami walidacji i weryfikacji, tak aby ułatwić ich wdrożenie w środowisku procesowym.

    Więcej
  • 29.01.2020

    Analiza Przyczynowo-Skutkowa: Gdzie leży prawdziwa przyczyna problemu / niezgodności?

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

     W trakcie kursu omawiane są szczegółowo: metodologie oraz znaczenie RCA. Stosowanie RCA jest szczególnie rekomendowane podczas wdrażania i prowadzenia systemów zarządzania, w tym takich jak opisane w standardach BRCGS

    Więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.